NA UDARU DORH-a

Kako su trošili Todorići: Desetke Agrokorovih milijuna spiskali na luksuzne dućane, putovanja

Spis u predmetu Agrokor narastao je na oko 80.000 stranica, a sam optužni akt napisan je na 459 stranica
Članovi obitelji Todorić
 Hanza Media

Nakon skoro trogodišnje istrage zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u utorak je podignulo optužnicu u tzv. aferi Agrokor, “glavnom” predmetu protiv bivšeg vlasnika najvećega prehrambenog koncerna u regiji Ivice Todorića te još 14 osoba koje se tereti da su zajedno s njim od 2006. do 2017. oštetile koncern za 1,24 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi Državno odvjetništvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Agrokora d.d., i Ivan, nekadašnji izvršni direktor tvrtke Agrokor. Ostali obuhvaćeni su članovi Uprave: Tomislav Lučić, izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu, Ljerka Puljić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe, Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta, Piruška Canjuga, koja je bila izvršna potpredsjednica za maloprodaju, a od 2009. i izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj, Ivan Crnjac, koji je bio izvršni potpredsjednik za strategiju, spajanja i preuzimanja, Mislav Galić, izvršni potpredsjednik za hranu, Hrvoje Balent, bivši Todorićev zet te izvršni potpredsjednik za prodaju i usluge, a od 2014. i izvršni potpredsjednik za nabavu i usluge, Alojzije Pandžić, izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva, Marijan Alagušić, direktor interne revizije koncerna i zatim direkor Sektora kontrolinga, Ivica Sertić, izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku, te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Malverzacije

Otkad je u zoru 16. listopada 2017. policija upala u Kulmerove dvore te na niz poslovnih i privatnih adresa u Hrvatskoj kako bi uhitila osumnjičenike, spis u predmetu Agrokor do podizanja optužnice narastao je na oko 80.000 stranica. Sam optužni akt napisan je na 459 stranica. Todorića i ostale se, kako je u utorak priopćilo Državno odvjetništvo, tereti za niz malverzacija, od kojih se temeljne zapravo odnose na friziranje poslovnih rezultata koncerna kako bi sebi isplaćivali dividende, ali i stvorili i zadržali privid solventnosti poslovanja koncerna.

“Okrivljenici se terete da su, iako svjesni da su pojedinačna godišnja financijska izvješća trgovačkog društva Agrokor d.d. kao velikog poduzetnika sastavljena i prezentirana protivno međunarodnim standardima financijskog izvještavanja i ne odražavaju istinito financijske rezultate poslovanja i položaj, javno objavili i koristili u poslovanju, obmanjujući tako opću i gospodarsku javnost.

Lažni rezultati

Tako su u inkriminiranom razdoblju u pojedinačnim godišnjim financijskim izvješćima trgovačkog društva Agrokor d.d. za 2006. - 2015. lažno prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je neosnovano isplaćivana dividenda. Osim toga, terete se da su istovremeno poduzimanim raznim radnjama prikrivali potraživanja trgovačkog društva Agrokor d.d. prema prvookrivljeniku (Ivica Todorić, op. a.), zatim dugovanja tog trgovačkog društva prema bankama i drugim trgovačkim društvima, kao i istovremeno lažno prikazivali iznos novčanih ekvivalenata, tih ključnih pokazatelja financijskog položaja društva.

U svakom od navedenih elemenata financijskog izvještavanja nerazmjer između objavljenog u godišnjim financijskim izvješćima Agrokora d.d. za 2006. - 2015. i stvarnog stanja mjerljiv je u milijardama kuna. Konkretno, od 2006. nadalje lažno su prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je bez stvarnog temelja isplaćivana dividenda”, navelo je u utorak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u priopćenju. Također, tvrde tužitelji, okrivljenici su na različite načine u poslovnim bilancama prikrivali obveze Agrokora prema bankama i drugim tvrtkama, kao i potraživanja koja je Agrokor imao prema Ivici Todoriću.

Od 2011. do 2016. su, tvrdi tužiteljstvo, neposredno prije izrade završne bilance i objave financijskog izvješća za prethodnu godinu troškove iz prethodne godine prebacili s konta troškova na stavku prijelazna konta imovine, točnije na konto “ostalih potraživanja prema Ivici Todoriću”. Istodobno, bez osnove vršen je na ista konta i prijenos obveza Agrokora prema bankama zbog kredita te dugova prema dobavljačima. “Tim je obrascem iz godine u godinu bez osnove izvršen računovodstveni prijeboj imovine i obveza, čime su bez osnove uvećani rezultati u računu dobiti i gubitka”, tvrdi tužiteljstvo.

Tim neosnovanim prijebojem u poslovnim je knjigama prikriveno da je novcem Agrokora od 2011. do 2014. godine podmireno oko 55,6 milijuna kuna privatnih troškova Ivice Todorića. Velik dio tih privatnih troškova potječe s računa Agrokorove švicarske tvrtke kćeri Agrokor AG iz Zuga, a u poslovnim knjigama ti su troškovi knjiženi kao troškovi pripreme za Initial public offering (IPO), odnosno inicijalnu ponudu Agrokorovih dionica na burzi. Tako su, kako su utvrdili financijski vještaci, pod pripremu za izlazak Agrokora na burzu podvedeni i troškovi leasinga za 24-metarsku jahtu Riva 85 Opera, plaćanje koncesije za plažu Ville Castello u Medveji, troškovi putovanja, ljetovanja i zimovanja članova obitelji Todorić u St. Moritzu, New Yorku, Parizu, Dubaiju i na Maldivima, plaćanje nastupa Nine Badrić u Kulmerovim dvorima, hrana u Takenoku, odjeća renomiranih marki i svašta drugo.

Arbitraža

Gotovo svi okrivljenici, uključujući Ivicu Todorića i njegove sinove, iznoseći svoju obranu porekli su kaznena djela koja im je tužiteljstvo stavljalo na teret, a kako se tada pisalo, Todorić na ispitivanju nije želio odgovarati na pitanja tužitelja. Nakon što je izručen iz Velike Britanije, u koju se kratko prije nego što su u listopadu 2017. počela uhićenja privremeno preselio te nakon što je ubrzo pušten iz istražnog zatvora, Todorić je otvorio svoju web stranicu na kojoj redovito komentira događaje vezane uz Agrokor te tvrdi da mu je država otela tvrtku. Također je inicirao arbitražu protiv Republike Hrvatske u Washingtonu koja bi ubrzo trebala početi i u kojoj traži povrat tvrtke. Nad njima je na snazi mjera zabrane napuštanja Kulmerovih dvora, odnosno Zagreba, jer je pušten nakon što je jedan član njegove obitelji za njega položio milijun eura jamstva.

Državno odvjetništvo je istodobno s podizanjem optužnice zagrebačkom Županijskom sudu predložilo da se te mjere produlje. Također, ŽDO u Zagrebu objavilo je da će se suzdržati od davanja izjava i intervjua te odgovaranja na moguće komentare okrivljenika i branitelja s obzirom na to da optužnica nije potvrđena. Optužnica će, sukladno Zakonu, biti dodijeljena tzv. optužnom vijeću koje će je zatim uputiti svim okrivljenicima i njihovim odvjetnicima kako bi na nju mogli dati svoj odgovor, odnosno pokušati je osporiti. Nakon što prikupi sve odgovore, optužno vijeće odlučit će o njezinoj osnovanosti.

KAKO SU TODORIĆI TROŠILI AGROKOROV NOVAC

Desetke milijuna kuna spiskali na luksuzne dućane, putovanja...

Prema tvrdnjama tužiteljstva, koje se temelje i na nalazu financijsko-knjigovodstvenog vještaka, Ivica Todorić i članovi njegove obitelji koristili su sredstva Agrokora d.d. i njegove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG Zug kao svoja vlastita. Uzimale su se pozjmice, plaćani su privatni računi, radili su se ogromni troškovi po kreditnim karticama tvrtki, a samo je manji dio njih podmiren.

Todorića se tereti da je iz Agrokora Zug izvukao više od 60 milijuna kuna u privatne svrhe koji nisu vraćeni. A tu su deseci milijuna kuna privatnih troškova koje je snosio Agrokor d.d., a koji su, što je posebno zanimljivo, godinama knjiženi kao troškovi pripreme projekta IPO, odnosno izlaska Agrokora na burzu.

Izdvajamo samo neke od troškova koje je snosio koncern Agrokor:

- dio troškova zimovanja Ante Todorića, u iznosu od 123.231 kune, u švicarskom St. Moritzu u veljači 2011.

- nepunih 70.000 kuna za putovanje u New York Todorićeve nevjeste i unuke

- gotovo 100.000 kuna plaćenih HRG-u Croatia za put u Pariz u svibnju 2011. za petero članova obitelji Todorić

- oko 170.000 kuna “dodatnih troškova smještaja” koje su u siječnju 2014. u hotelu One&Only na Maldivima napravili Todorićeva kći Iva Balent i članovi njezine obitelji

- približno 75.000 kuna za putovanje obitelji Balent u Dubai 2013. godine

- isplata 63.714 kuna 2011. pjevačici Nini Badrić za nastup u Kulmerovim dvorima

- velik broj računa za nabavke hrane i kućnih potrepština, od brašna, mlijeka, banana, sireva, parizera i kave do sredstava za čišćenje i pranje, u Konzumu

- S računa Agrokora Zug podmireni su troškovi uređenja interijera Kulmerovih dvora 2009. i 2010. godine Stephen Ryan Designu, kojem je plaćeno ukupno 606.000 eura.

Stotine tisuća eura potrošene su u luksuznim trgovinama dizajnerskom odjećom:

- Smart SRL-u iz Milana od 2009. do 2015. plaćeno je čak 577.800 eura

- Avi Rossini plaćeno je 393.000 eura

- za nabavku odijela utrošeno je ukupno 215.500 eura

- za čarterske letove tvrtki LunaJets plaćeno je nepunih 100.000 eura

- gotovo 70.000 eura potrošeno je u trgovini Fanzoj Jagdwaffen & Ribohunt u Austriji, vjerojatno na ekskluzivne primjerke pušaka i drugo lovačko oružje

- 30.000 eura plaćen je odmor na Ibizi

- 28.500 eura potrošeno je u jednom danu, 13. svibnja 2009., u Liquor Storeu u New Yorku. Samo na službenim karticama, članovi obitelji Todorić u sedam su godina napravili trošak od čak 6,8 milijuna švicarskih franaka.

Plaćali su i sljedeće privatne troškove:

- Iva Balent karticu je koristila za plaćanja u trgovinama poznatih dizajnerskih brendova Louis Vuitton UK, Chanel i Prada, zatim za kozmetiku i spa tretmane te za kupovanje odjeće i obuće u luksuznim trgovinama u Münchenu;

- Ivan Todorić je u Las Vegasu 2012. podizao gotovinu s bankomata te plaćao raznu robu i usluge, primjerice, u trgovinama Dolce, Sony Store, Ermenegildo Zegna, Christian Louboutin;

- Ante Todorić također je koristio karticu Agrokora AG, posebno u trgovinama odjećom, primjerice tijekom boravka u Parizu 2011.

- Vesna Todorić je kreditnom karticom platila 16.724 franaka za smještaj u hotelu na Maldivima, a 2015. je potrošila poveći iznos u šopingu u Münchenu u Valentino Shopu. (Željko Petrušić)

KRONOLOGIJA

Od kolapsa do uhićenja i optužnice

2. siječnja 2017.
Pojavile su se prve naznake ozbiljnih problema u Agrokoru, kada je agencija Moody’s snizila rejting Agrokora s B2 na B3, a vjerojatnost od bankrota s B1-PD na B3-PD.

31. ožujka 2017.
Vlada je uputila Saboru prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, tzv. lex Agrokor.

4. travnja 2017.
U Agrokor stiže glavni direktor za restrukturiranje Antonio Alvarez III.

7. travnja 2017.
Uprava Agrokora podnijela je zahtjev za aktivaciju lex Agrokor. Potpisao ga je Ivica Todorić.

10. travnja 2017.
Vlada je donijela odluku da će za izvanrednog povjerenika u Agrokoru predložiti Antu Ramljaka.

9. listopada 2017.
Objavljeno je revidirano financijsko izvješće prema kojem je konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. iznosio 11,04 milijarde kuna, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi.

16. listopada 2017.
Policija je rano ujutro ušla u Kulmerove dvore u vlasništvu Ivice Todorića. Ni on ni njegovi sinovi Ante i Ivan nisu bili u Hrvatskoj. Protiv njih i još 12 osoba otvorena je istraga.

21. listopada 2017.
Nakon što je Ivici Todoriću određen istražni zatvor, Hrvatska za njim raspisuje tjeralicu.

7. studenoga 2017.
Ivica Todorić uhićen je u Londonu po hrvatskom europskom uhidbenom nalogu. Sudac ga je pustio uz jamčevinu od 100.000 funti te mu je oduzeta putovnica do konačne odluke suda.

20. studenoga 2017.
Istraga protiv Ivice Todorića i suokrivljenika postala je pravomoćna.

27. veljače 2018.
Vlada predložila Fabrisa Peruška za novog izvanrednog povjerenika u Agrokoru, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber, dotadašnju savjetnicu izvanredne uprave za imovinski portfelj u Agrokoru.

14. svibnja 2018.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je ostavku u aferi Hotmail.

19. lipnja 2018.
Vjerovnici Agrokora izglasali su nagodbu kojom se završava izvanredna državna uprava, a koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, vlasnici obveznica i dobavljači.

7. studenoga 2018.
Ivica Todorić izručen je Hrvatskoj. 20. studenoga 2018. Uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, Ivica Todorić pušten je iz Remetinca da se brani sa slobode.

19. lipnja 2019.
Dovršeno je i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavljeno knjigovodstveno financijsko vještačenje koje je za potrebe kaznenog postupka izradila poljska podružnica ugledne revizorske kuće KPMG, odnosno njihov tim predvođen vještakom Ismetom Kamalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:27