USKORO SUĐENJE

KAKO SU U ZAGREBU PALI ČLANOVI PINK PANTHERA Posljednje pripreme za grandioznu pljačku banke kod Avenue Malla snimila kamera iz kućišta televizora

 MUP

Na pripremnom ročištu zakazanom za sutra pred vijećem kojim će predsjedati sutkinja Irena Kvaternik optužba i obrana iznijet će svoj stav o dokazima nesuđene pljačke poslovnice Zagrebačke banke u novozagrebačkom naselju Siget, nasuprot Avenue Mallu, koja se trebala dogoditi 2. lipnja prošle godine, ali ju je spriječila policija.

Šesteročlana skupina navodno je bila jedan od ogranaka planetarno poznate rabojničke skupine Pink Panther, a hrvatska policija o planu krvave pljačke koji se priprema dobila je dojavu od Interpola. Počela je tajna akcija praćenja i prisluškivanja telefona, a u iznajmljenom stanu, apartmanu postavljena je i kamera u televizor koja je snimala posljednje pripreme za akciju.

Dojava Interpola

“Odmah treba pucati iz kalaša... Kad otvori vrata, vadimo ga van na pod, koljenom na vrat...” upućuje mozak operacije Dejan Kostić zvani Jaro. Nekoliko mjeseci poslije Kostić je unajmio dva stana u Zagrebu i osnovao tvrtku “Studio 49 poslovno savjetovanje, a unajmio je i dvije garaže), navodi se u optužnici USKOK-a.

Na snimkama je snimljen i dogovor za bijeg nakon pljačke.

“Mobitele koje koristimo u Hrvatskoj, bacamo! Ostaju nam oni sa samo dva ukucana pozivna broja i to su jedina dva broja koja nam trebaju za razgovor! “Kad nas pozovu, za 10 minuta moramo biti spremni i krenuti!” Jedna ili dvije policijske patrole nisu nam problem. Ako nas slučajno budu pratili na motoru, zalijećemo se u njega vozilom i rušimo ga!” Zabilježeno je to u ponedjeljak 1. lipnja 2015. na tajnim snimkama.

Čitao novine u autu

Sljedeće jutro, dok je “mozak operacije” prvooptuženi Dejan Kostić ležerno kupovao doručak u Mlinaru u Kučerinoj i kretao prema svom lokalu, pa prema Laništu, većina članova njegove družine već je bila uhićena u spekakularnoj akciji specijalaca ispred zgrade u Sigetu i u obližnjem parku.

Nakon boravka na Trešnjevci Kostić se odvezao do Laništa, gdje je parkirao automobil, odšetao do kioska, kupio novine i čitao ih u Daci ji Logan ZG 119-TG. U 10.28 već je bio na klupi u parku na Remetinečkom gaju 22. Čitao je novine do 10.31. Snimila ga je tajna pratnja u parku i na parkiralištu Konzuma na Sisačkoj u Remetincu. U 10.51 upalio je vozilo i za četiri minute bio je pred zgradom u Sigetu. Do tada su već petorica Pink Panthera bila u rukama policije. Jaro je posljednji pao, čim je izišao iz Dacije.

Tijekom istrage nitko od optuženih nije iznosio obranu. USKOK tvrdi da je pljačku “blinde” počeo planirati i prije nego što je krajem travnja unajmio stan u Sigetu, dvije garaže... Dio plana bila je i krađa dva Audija i njihov smještaj u već pripremljene garaže. Ostali okrivljenici, prema tom planu, u stan u Sigetu donijeli su arsenal oružja, pištolje, revolvere, streljivo, sredstva za maskiranje, pancirke, policijske kombinezone, radne telefone...

Njemački časnik za vezu

Od trenutka pokretanja postupka svi optuženici nisu iznosili obranu i branili su se šutnjom, a njihovi će branitelji, naravno, pokušati osporiti navode optužnice i težinu dokaza. U međuvremenu časnik za vezu njemačke policije pri Veleposlanstvu u Zagrebu dostavio je shemu koja sve njih dovodi u vezu s razbojstvima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Češkoj i Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:32