MOĆNE ‘GURKE‘

Kakvim su se to vozilom jučer koristili naši specijalci? Dva hrvatska primjerka prva su u Europi...

Oklopnjak specijalne policije u operativnom sastavu Specijalne policje MUP-a je od rujna prošle godine
 Davor Pongračić/Cropix

Oklopnjak specijalne policije kojim je na velikogorički sud dovezen Kemal Rastoder, državljanin Crne Gore koji je uhićen po tjeralici Luksemburga, u operativnom sastavu Specijalne policje MUP-a je od rujna prošle godine.

Dva primjerka tog vozila kojima raspolaže ATJ Lučko prva su vozila te marke u Europi i nose imena Bljesak i Oluja.

Riječ je o vozilu TERRASYNE GURKHA MVP kanadskog proizvođača oklopnih vozila Terradyne. Ime je dobilo po nepalskim ratnicima.

image
Damir Krajač/Cropix

Pokreće ga 6,7 litarski turbodizelski motor snage 300 KS, okretnog momenta 1000 Nm s automatskim stupnjem prijenosa. Vozilo teško oko 9 tona može postići brzinu od oko 110 km/h te voziti kroz 76 centimetara vode.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Ovi moćni policijski oklopnjaci opremljeni su najmodernijom tehnologijom, balističkom zaštitom i puškarnicom, koriste ih specijalne jedinice u svijetu, a dva hrvatska primjerka prva su u Europi.

Pripadnici Specijalne policije prošli su obuku na nabavljenim vozilima te su s njima do sada sudjelovali na taktičkim vježbama u Zagrebu, Varaždinu i Slovačkoj.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Vatreno krštenje, odnosno prvu zadaću, imali su 29. studenog prošle godine u večernjim satima kad je žena iz Čučerske ulice u zagrebačkoj Dubravi zbog agresivnog i nasilnog ponašanja svog podstanara zatražila intervenciju policije. Muškarac za kojim se tragalo 1990-ih godina uhićen je zbog ubojstva člana obitelji.

Policija je kasnije pomoću Gurke pretražila obližnju šumu, gdje je pronašla odbačeni samostrijel, a sumnjivac je uhićen. Gurka je prošla bez oštećenja, a policija se tijekom potrage za muškarcem koristila i termovizijom, koja je također dio opreme specijalaca koji je koriste.

Drugu značajnu intervenciju Gurka je imala 18. rujna ove godine pri svladavanju Ivice Pavlačića koji je pucao po karlovačkom naselju Lemić Brdu i pritom ubio jednu, a ranio drugu osobu.

Dvije Gurke nabavljene su u okviru projekta Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove EU u kojem je Zapovjedništvu specijalne policije dodijeljeno 4.123.515,00 EUR za provedbu projekta "Modernizacija tehničke opreme za potrebe Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske".

Cilj projekta je povećanje razine sigurnosti u Republici Hrvatskoj jačanjem kapaciteta za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminaliteta i terorizma.

Gurkhe, blindirana terensko-taktička navalna vozila ukupne vrijedna 7.198.436,88 kuna, namijenjenima su brzom odgovoru u kriznim situacijama, uključujući teroristički napad. Udio EU sufinanciranja u projektu bio je 75%, odnosno tri milijuna eura, dok je preostali dio sredstava financiran iz Državnog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:29