BRZO ODMAGLILI

Kao u lošem vicu: Hrvatska policija uhvatila krijumčare, a sud ih pustio na slobodu. Sada je za njima raspisana tjeralica

Policajci su u tovarnom prostoru auta, u nehumanim uvjetima pronašli osam maloljetnih migranata iz Afganistana

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Uhićeni, na kratko pritvoreni, pa pušteni i sad su na tjeralici dok im optužnica zbog krijumčarenja pokušava biti uručena jer su nedostupni. Ukratko je to rezime protekla četiri mjeseca nakon što su trojicu krijumčara ljudi iz Rumunjske uhitili 20. listopada 2023. zagrebački policajci.

Tom su ih prilikom zatekli u ilegalnom te, nadasve nehumanom, prijevozu 10 državljana Afganistana od kojih je osam bilo maloljetno. U tovarnom teretnom prostoru automobila bez sjedala migranti su proveli neko vrijeme bez ventilacije i sigurnosnih pojaseva. Za volanom su tom prilikom dok su prolazili kroz Zagreb, policajci zatekli 23-godišnjaka, dok su ispred njega u osobnom vozilu, kao prethodnica, išle njegove rumunjske radne ‘kolege‘ stare 19 i 37 godina.

Trojica Rumunja su uhićena i kazneno prijavljena za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH te im je dežurni sudac istrage Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor jer je postojala opasnost od bijega i ponavljanja djela. No, iza rešetaka se nisu dugo zadržali. Iako je tužiteljstvo predložilo potom Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu da im dalje produlji istražni zatvor jer su smatrali da postoji opasnost da bi mogli pobjeći s obzirom na to da su strani državljani, sud je odlučio suprotno te donio rješenje o njihovu puštanju na slobodu ukidanjem istražnog zatvora. Iz tužiteljstva kažu da je tu odluku sud donio "uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da bi počinili kazneno djelo."

Na ukidanje pritvora Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu se žalilo nakon čega je Županijski sud u Zagrebu žalbu prihvatio i trojici Rumunja ponovno odredio istražni zatvor.

Pogađate što je dalje bilo? Rumunjski krijumčari, protiv kojih je tužiteljstvo podignulo optužnicu, su postali nedostupni organima progona pa je zagrebački sud morao povući drugi potez - izdao je nalog za raspisivanjem tjeralice zbog njihove nedostupnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:09