HALUCINACIJE I FIKSACIJE

KAOS NA SUĐENJU PSIHU IZ DRAMLJA Odvjetnik ubojice poludio zbog izjave psihijatrice; SVJEDOČILA I MAJKA 'Pričao je sam sa sobom, nije jeo...'

Dino Kulišek
 Tea Cimas / CROPIX

- Posljednjih 11 mjeseci prije samog događaja Dino je bio prisutan samo fizički, nije odgovarao na pitanja, zna je pričati sam sa sobom, nije jeo, nije spavao, ruke su mu se tresle. Mislila sam da je to zbog marihuane na koju smo ga testirali svaka dva mjeseca - ispričala je danas na Županijskom sudu u Rijeci Sandra Kulišek, majka Dina Kulišeka iz Dramlja kojemu se sudi za ubojstvo Ivana Jagodića u srrpnju 2014. u Crikvenici i pokušaj ubojstva Ivanove djevojke Meriem Demo.

Majka ubojica svjedočila je da je o Dinovim halucinacijama i fiksacijama da je Jagodić, u stvari, sotona, od sina doznala tek naknadno, kada je već bio u bolnici za osobe lišene slobode, jer da bi inače reagirala ranije. Kazala je da joj o tome nije ranije govorio jer se bojao da ga ne bi smjestili na psihijatriju, a spominjala je i da joj je Dino ispričao da je Jagodić na njega „bacio uroke“. Za svojeg je sina rekla da je bio miran i pobožan, odličan učenik u osnovnoj školi, a da se njegovo ponašanje pokvarilo tijekom trećeg razreda srednje škole, kada je popustio u učenju i počeo redovito konzumirati marihuanu.

Na današnjem je ročištu svjedočila i psihijatrijska vještakinja Tija Žarković Palijan koja je u sklopu nadvještaćenja liječničkih nalaza ponovno utvrdila da Kulišek simulira psihotični poremećaj te da se kod njega radi samo o mješovitom poremećaju osobnosti. Istaknula je da liječnici koji su Kulišeka liječili nakon ubojstva ne mogu biti objektivni zbog odnosa koji se s pacijenom razvija te ukazala na to da sadržj njihovih nalaza ne dokazuje psihozu, odnosno da akutno psihotično stanje ničim nije potkrijepljeno. Kazala je da je o navodnim halucinacijama govorio bez otpora, bez emocionalnog angažmana, da nije bio u strahu, u tenziji...

- To sve govori u prilog tome da to nisu doživljeni sadržaji. On nudi svoje simptome. Psihoza živi svoju psihozu i ne mora nikoga uvjeravati da je osoba koja od nje boluje psihotična - rekla je vještakinja, a u jednom trenutku došlo je čak do povišenih tenzija između psihijatrice i Kulišekovog branitelja, uz odvjetnikovo vikanje.

Na kraju, sud je naložio psihijatrijsko vještaćenje iskaza trojice Kulišekovih prijatelja danih na ročištima, gdje su govorili o glasovima za koje je ubojica pričao da ih je čuo, mirisnim halucinacijama i paranojama, kao i vještaćenje njihovih iskaza danih tijekom istrage, kada halucinacije nisu spominjali. Cilj je utvrditi da li je navodna psihoza postojala prije i u vrijeme samog ubojstva, jer postoji mogućnost da se kasnije povukla uslijed liječenja.

Podsjetimo, Dini Kulišeku sudi se da je 13. srpnja 2014., tada u dobi od 20 godina, došao do vrata stana na drugom katu zgrade u crikveničkoj Ulici Kralja Tomislava 118B, razvalio ih te svojem vršnjaku Ivanu Jagodiću zadao 30 uboda nožem koji su ga usmrtili, iako ga je žrtva u strašnim bolovima molila da prestane. Kada je vidio da je u stanu Jagodićeva djevojka, potencijalna svjedokinja ubojstva, krenuo je na nju, uhvatio je te joj je također zadao dvadesetak uboda nožem. Spasilo ju je što je, kada je pala na pod, ostala ležati u lokvi krvi i pravila se mrtva, a život joj je spašen hitnom medicinskom intervencijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:21