ZADNJE PISMO

KAPETAN DRAGAN 'Još 2005. sam Besnoj Vesni ponudio da dođem u RH, ali sam shvatio da imam posla sa zločincima'

Zloglasni "Kapetan Dragan" za vrijeme pritvora u Australiji, koji je trajao skoro deset godina, često se pitao je li se trebao predati Hrvatskoj 2005. godine, ali je svaki put dolazio do odgovora - nipošto. Tako stoji u pismu ovog optuženika za ratne zločine koje su objavile beogradske Večernje novosti .

"Ako se sjećate, sam sam ponudio da dođem u Hrvatsku 2005. godine ako mi “Besna Vesna” ( Vesna Škare-Ožbolt), tadašnja ministrica pravosuđa, plati kartu. Brzo sam, međutim, shvatio da imam posla sa zločincima koji su spremni da na zapovijed “Besne Vesne” izdaju tjeralicu za mnom, bez obzira na to što istražitelji Tužilaštva Hrvatske, Haškog tribunala, pa čak i članovi Hrvatskog instituta domovinskog rata na čelu sa dr. Nikicom Barićem, koji su intenzivno istraživali moj životni put čitavih petnaest godina, nisu pronašli ništa što bi se moglo tumačiti kao ratni zločin", napisao je još u australskom zatvoru Dragan Vasiljković.

"Uspjeli su nakon dvadeset i pet godina zarobiti nenaoružanog šezdesetogodišnjaka koji je davno odložio svoje oružje. I da bi to postigli, morali su pokazati svoje pravo, zločinačko lice i ogresti u kriminal. Ja se odupirem tom kriminalu skoro deset godina. I ako sam dao doprinos da se skine maska sa zločinačkog lica hrvatskog pravosuđa, vrijedila je svaka minuta tih deset godina", piše u svom pismu za Večernje novosti optuženik za ratne zločine, te usput poručuje svojim sunarodnjacima da je "ovo bila moja duga borba za slobodu i pravdu bez ikakve pomoći države Srbije. Borbu sam vodio uz pomoć moje obitelji, osobnih prijatelja i velikog broja Srba širom svijeta koji su se samoinicijativno javili i pomogli prema svojim mogućnostima".

Pismo je poslao iz zatvora u Sydneyju u nedjelju 5. srpnja, samo tri dana prije nego što ga je Australija konačno izručila Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 14:15