‘BILA SAM USAMLJENA‘

Karlovčanka žrtva ‘romantične prijevare‘: Policija prvi put ušla u trag lopovu, evo gdje je lociran

Da nešto nije u redu shvatila je kad je stigao zahtjev popraćen prijetnjama da uplati još 15.000 eura, pa još 7000
 Boris Kovačev/Cropix

Jedno prijateljstvo preko interneta više-manje, pomislila je karlovačka umirovljenica kada je preko Messengera dobila poruku nepoznatog atraktivnog muškarca.

Antony Gibson, časnik američke vojske u Afganistanu, bio je slatkorječiv, uskoro je počeo s udvaranjem, a onda, nakon nekih mjesec dana intenzivnog dnevnog "chatanja" gospođi iz Karlovca otkrio je svoju najdublju tajnu. Ima tajni sef s dragocjenostima koji ne može ponijeti u svoju domovinu, ali ga može poslati u Hrvatsku. Iznimno je vrijedan pa su i troškovi dostave iznimno skupi, čak 6000 eura.

Javno eksponirana

Sve je u ovoj priči, međutim, izmišljeno, ne postoji časnik Gibson, nije toga lipnja 2020. a ni prije ni poslije bio u Afganistanu niti je planirao karlovačkoj gospođi ostvariti najveću životnu romansu. Ono što, nažalost, jest stvarno - ona je doista uplatila traženi iznos na bankovni račun i postala samo jedna u nizu žrtava tzv. romantičnih prijevara, koje su u posljednje vrijeme preplavile hrvatski online prostor.

Još po nečemu je slučaj specifičan - ovo je, koliko je zasad poznato, prvi slučaj da je policija ušla u trag prevarantu. Otkrili su da se iza lažnog Facebook profila krije Nigerijac s talijanskom adresom Jerry Okata, te je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv njega upravo podiglo optužnicu. Okata, 26-godišnji radnik u Sedrianu nedaleko od Milana, napravio je grešku - dostavio je Karlovčanki broj tekućeg računa iz "prave" banke, a ne digitalne, preko koje prevaranti ovakvoga tipa obično "posluju". Gospođa je javno eksponirana osoba u Karlovcu i ima obitelj. To su razlozi zbog kojih nije željela istupiti imenom i prezimenom, ali nam je ispričala kako je upala u ovakvu nevolju.

- Bilo je to vrijeme "korone", valjda su tada počeli "operirati", kada su ljudi uglavnom bili doma. Tek sam poslije čula za slične slučajeve prijevare, tada još nisam. Povjerovala sam mu. Bila sam usamljena, suprug mi je preminuo dvije godine ranije. On je bio pristojan, rekao je da mu je supruga poginula u prometnoj nesreći, da ima sina, da će doći u Hrvatsku, da ćemo kupiti kuću na moru, da će me voditi u Ameriku, svašta je obećavao. Nisam mu imala razloga ne vjerovati.

Tako smo pričali mjesec dana, čuli bi se svakodnevno. Onda mi je rekao za taj paket. Nisam ni sama znala što napraviti, onda mi je došla poruka iz Londona, rečeno mi je da moram uplatiti 6000 eura za taj paket, jer da će mi inače narasti troškovi i da ću platiti neki porez. Otišla sam u banku i podigla kredit, imam dobru mirovinu, ali ne i toliko gotovine - priča prevarena karlovačka gospođa.

Sumnjiva priča

Osobna bankarica ju je, kaže, upozorila, pitala je li sigurna u to što radi, jer joj je priča o paketu bila sumnjiva.

- Ja sam ju razuvjerila da će sve biti ok, jer da meni stiže vrijedni paket, te da ću za koji dan zatvoriti cijeli kredit. Bila sam 100 posto sigurna da je sve u redu, da me Anthony ne bi prevario - govori gospođa iz Karlovca. No, nakon što je uplatila novac na račun Jerryja Okate, ni Anthony ni Jerry nikada više joj se nisu javili. Štoviše, Anthony je nestao s Facebooka. Ako već tada nije pomislila da nešto nije u redu, onda joj je postalo jasno kad je stigao novi zahtjev s nepoznatog broja da uplati još - 15.000 eura, pa još 7000. Zahtjev je bio popraćen prijetnjama da će netko nauditi njoj i njezinoj obitelji. Tada više nije dvojila.

- Odlučila sam sve prijaviti policiji, a to sam rekla i tim ljudima. Oni mi se više nisu javljali. Policija je napravila istragu, moj mobitel je dva dana bio kod njih. Rekli su mi u tužiteljstvu da su ga uhvatili. Kaže mi gospođa da imaju cijeli spis s takvim prijavama. Ja sam još dobro i prošla, jedna gospođa iz Duge Rese uplatila je 200.000 kuna. Ne Jerryju, nego nekome iz te ekipe - kaže žena koja je nasjela prevarantu.

Gospođi više ne pada na pamet ulaziti u sumnjiva poznanstva ili otvarati slične poruke. Jednom joj je, kaže, stigla poruka o nekom nasljedstvu, ali taj put nije odgovarala ni uplaćivala traženih 500 eura, već se brzo išla savjetovati s odvjetnicom.

Iz banke su me zvali da mi je netko krivo uplatio novac

Okrivljeni Okata ispitan je putem izdanoga europskog istražnog naloga - talijanskim istražiteljima zanijekao je bilo kakvu vezu s gospođom iz Hrvatske, no nije imao baš uvjerljivo objašnjenje odakle mu 6000 eura na računu, koji je brže-bolje nakon uplate - zatvorio.

- Službenica iz banke me zvala da nešto potpišem, da mi je netko krivo uplatio sredstva. Ja sam to potpisao i zatvorio račun. Onda sam vratio i karticu jer su me to zatražili. Nisam prije primijetio da mi je netko nešto uplaćivao niti sam ikome prije davao svoje podatke ili broj računa. Nisam siguran je li toj osobi novac vraćen - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:27