SMRT ZBOG LOŠE ORGANIZACIJE POMOĆI

'KĆERKA MI JE UMRLA OD ASTME JER JE LIJEČNIK NIJE ZNAO REANIMIRATI' Tragedija na Krku

Otac Sanjin Grgurić: 'Nije mi jasno, ako već imamo turističku ambulantu, zašto liječnik nije educiran...'

Sanda Grgurić, 27-godišnjakinja iz Baške na otoku Krku, preminula je ovog ponedjeljka u riječkom KBC-u od posljedica napada astme kojeg je doživjela u petak tijekom kupanja u svojem rodnom mjestu.

Sandi, koja je i inače bolovala od astme, pozlilo je na plaži, no unatoč tome što je liječnik iz turističke ambulante stigao već za par minuta, a nakon 20-ak minuta i kombi turističke ambulante, tek nakon 45 minuta došla je Hitna pomoć iz Krka koja je obavila „pravu“ reanimaciju sa svom potrebnom opremom. Oni su je priključili na respirator i prevezli u riječku bolnicu gdje su joj uspjeli povratiti funkcije organa, no na žalost, mozak je predugo bio bez kisika. Djevojka je bila u komi te je nakon nekoliko dana preminula.

Bez boca s kisikom

Otac Sanjin Grgurić ogorčen je činjenicom da se sve odvijalo stotinjak metara od turističke ambulante čiji je liječnik čak i bio na mjestu događaja, ali joj nije znao pomoći. Sa sobom nije imao ni bocu s kisikom koja, inače, postoji u ambulanti već su po nju Sandini prijatelji otrčali u ronilački klub. Međutim, djevojka više nije mogla disati i boca nije pomagala. Dragocjene minute bile su nepovratno izgubljene.

- Sanda je izašla iz mora, sjela je na ručnik i onda joj je pozlilo. Bilo je to oko 16.20 sati. Društvo s plaže odmah je otrčalo po liječnika, kao i po mene. Isti čas smo nazvali i Hitnu na 112, prvo su me spojili u Rijeku, a potom u Krk. Dok sam im objašnjavao gdje je to, kako da dođu do plaže, jer to nije jednostavno tijekom ljeta, gubile su se minute. Ali, tu je bio liječnik i mislio sam da on zna što treba učiniti - ispričao nam je Sanjin Grgurić.

Međutim, liječnik je, kako nam je ispričao otac, samo bespomoćno obilazio oko Sande, mjerio joj tlak i šećer te dao injekcije adrenalina. Sanda je u međuvremenu poplavila i bila je bez svijesti.

- Vidio sam da to što radi nije dovoljno, jer nije problem u tlaku i šećeru. Djelovao je kao da se prestrašio i ne zna što treba napraviti. Otrčali smo po boce s kisikom kod ronioca koji su nam također došli pomoći, ali Sanda nije mogla udisati. Došao je i kombi iz ambulante pa je dečko koji ga vozi započeo s reanimacijom, ali ni oni nisu imali opreme. Malo nakon njega stigla je i doktorica opće prakse Snježana Grgurić koja uopće nije bila dežurna, pozvali su je kupači s plaže. I ona ju je pokušala reanimirati. Ali, to je bilo već nakon što je prošlo pola sata. U prvih deset minuta, koje su bile najvažnije, nije se ništa poduzelo. Tek je Hitna iz Krka imala svu potrebnu opremu i uspjeli su je povratiti, ali očito je bilo prekasno - ogorčen je otac.

Loše prognoze

Sanda je, priča, zaprimljena u riječku bolnicu tek oko 19 sati. Nije bila pri svijesti i prognoze nisu bile dobre. Tamo su mu, kaže, rekli da je u ovakvim slučajevima sve što se poduzme nakon 10 minuta kritično. Na žalost, u ponedjeljak je Sanda izgubila bitku za život.

- Nije mi jasno ako već imamo turističku ambulantu i dežurnog liječnika zašto on nije educiran za reagiranje u ovakvim situacijama. I zašto nije imao bocu s kisikom sa sobom ili poslao kombi po Sandu pa joj pokušao pomoći u ordinaciji? Čemu onda uopće služi turistička ambulanta? Krk je odavdje udaljen 22 kilometra, normalno je da Hitna ne može stići isti čas, pogotovo do plaže. Imamo plažu od 1800 metara, ali bez spasilaca s certifikatom. Ljudima svako toliko pozli na plaži, svašta se događa, a nema nikoga tko bi im mogao i znao pomoći - govori Sanjin Grgurić koji je inače i vijećnik u bašćanskom Općinskom vijeću.

Liječnik iz turističke ambulante Davor Romić, koji je prvi stigao na mjesto događaja, rekao nam je da ne smije komentirati slučaj i uputio nas na ravnatelja.

Koordinator krčke ispostave Doma državlja Primorsko-goranske županije Slavoljub Wagner kazao nam je da uopće nije predviđeno da liječnici iz turističkih ambulanti izlaze na teren. Također, pomaganje u slučaju smrtne opasnosti nije njihova nadležnost već to čini Hitna.

- Liječnik je došao na plažu jer je želio pomoći. To je kao da je liječnik u automobilu i vidi nesreću pa pritekne u pomoć do dolaska Hitne. S obzirom na sve okolnosti, Hitna je iz Krka stigla jako brzo, unutar zlatnih sat vremena. Međutim, stanje je bilo takvo da je ishod na kraju tragičan. Ne bih rekao da je itko ovdje pogriješio - rekao nam je Wagner.

Traže se odgovori

Unatoč svim opravdanjima nadležnih, obitelj Sandi Grgurić traži odgovore.

- Ovako postavljen sustav očito ne valja. Ne mogu se pomiriti s time da, pored liječnika i turističke ambulante, Sandi nitko nije mogao pomoći u dragocjenim minutama. Smatram da je liječnik, čim je čuo što se dogodilo, trebao po nju poslati kombi turističke ambulante i pokušati joj pomoći u ordinaciji gdje imaju bocu s kisikom. To bi je možda spasiloi ne znam zašto to nisu učinili - govori Sanjin Grgurić.

Turističke ambulante trebale bi rasteretiti Hitnu pomoć

Turističke ambulante koje na priobalju svakog ljeta otvara lokalna samouprava trebale bi pomoći turistima da na vrijeme dođu do liječničke pomoći. No, one nisu zamjena za hitnu medicinsku pomoć kaže dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dodaje da su turističke ambulanet zapravo dodatne ambulante primarene zdravstvene zaštite kako bi se rasteretili liječnički timovi nekog od domova zdravlja u priobalju. Opremljene su gotovo identičnom opremom kao ambulante obiteljske medicine pa mogu pružiti i identičnu zdravstvenu skrb. (Goranka Jureško)

Kako liječiti napad astme

Napadi akutne astme mogu biti blagi, ali i tako teški da uzrokuju repsiratorno zatajenje. U slučaju blagih napada pacijenti sami koriste tzv. pumpice s bronhodilatatorima.

Ponekad je nužno dati i adrenalinsku injekciju, a ako nema poboljšanja za 20 do 30 minuta, terapija se može ponoviti. Za istu se svrhu koristi i terbutalin u istoj dozi kao i adrenalin. Algoritam liječenja astmatičnog napada kaže da kad ni navedene injekcije ne pomognu, nužno je intravenozno dati teofilin. Kod najtežih astmatičnih napada nužna je otopina albuterola s kisikom preko maske, a ako nema poboljšanja dodaje se trajna infuzija aminofilina. U najgorem slučaju dolazi u obzir i intubacija da bi se oslobodili dišni putovi. (Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:46