LEŠ U ŠKRINJI

Kći i zet su dan prije pronalaska leša otvorili škrinju da se odledi

Smiljana Srnec
 Goran Mehkek / CROPIX

Zapisnik o očevidu nakon pronalaska tijela Jasmine Dominić od 16. veljače, kao i zapisnik o očevidu od 17. veljače, te službene bilješke o obdukciji, kao i nalazi obducentice i sudskomedicinskog vještaka nisu nezakoniti dokazi.

Iako je sudac Tomislav Brđanović još na raspravi 21. siječnja odbio zahtjeve Krešimira Golubića, odvjetnika Smiljane Srnec (45) optužene da je neutvrđenog dana 2000. godine s najmanje pet udaraca ubila svoju 21-godišnju sestru, jučer je branitelj primio rješenje suca Brđanovića koji je na osam stranica obrazložio zašto smatra da su navedeni dokazi zakoniti.

Iz rješenja je vidljivo da su kći Smiljane Srnec i njezin zet škrinju otvorili još dan ranije te da je David još u petak nakon što su izvadili neke vrećice stavio ispod poklopca daščicu kako bi se ubrzalo odmrzavanje preko noći.

Dan kasnije, kobne subote 16. veljače prošle godine ujutro su je nastavili prazniti sve dok David Balent nije razrezao crnu vreću i ugledao ženske noge. David Balent je pokazao i sadržaj škrinje i policajcima i djelatnicima Hitne kad su došli, a škrinju je po uputi policajca zatvorila kći Smiljane Srnec, ali su oni dalje ostavili daščicu ispod poklopca.

Policajac M. H. je uz kasniju asistenciju liječnice Hitne pomoći, nakon što mu je netko od ukućana podigao poklopac pritvorene škrinje te kad se i on uvjerio u sadržaj škrinje, zatražio od Smiljanine kćeri da zatvori poklopac “kako se ne bi vidio” sadržaj. Po ocjeni suda to je očito napravio iz pristojnosti i pijeteta prema žrtvi, ali i svim ukućanima.

Iz iskaza svjedoka, ali i svih zapisnika dakle proizlazi da je škrinja i tijelo u njoj bilo na “otvorenom i lako vidljivom mjestu” i da je tvrdnja u zapisniku o očevidu od 16. veljače da se pristupa otvaranju škrinje nije do kraja ispravna i ne odražava pravo stanje stvari. Obrana Smiljane Srnec sada još ima mogućnost žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

To su ujedno i zadnji pravni manevri obrane, nakon kojih bi trebalo uslijediti iznošenje obrane Smiljane Srnec. Ali, izgleda da to neće biti tako skoro i da ćemo se još načekati da konačno čujemo pravu istinu o lešu u škrinji u Palovcu skrivanom 19 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:10