STARI ZNANAC POLICIJE

Kerumov nećak ponovno uhićen zbog nelegalnog oružja, pretragom kuće u Splitu nađena dva pištolja

On je otprije osuđivan zbog nelegalnog posjedovanja arsenala oružja, ali i zbog zloporabe opojne droge

Josip Kerum na sudu 2017. (arhivska fotografija)

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Jedna od dvije osobe kod kojih je u Splitu pretragom stana na Brdima pronađena dva pištolja je Josip Kerum (32), nećak bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma. On je otprije osuđivan zbog nelegalnog posjedovanja arsenala oružja, ali i zbog zloporabe opojne droge, doznaje Slobodna Dalmacija.

U njegovom dosjeu je ovo sedmo uhićenje zbog nelegalnog posjedovanja oružja. Ovoga puta su pretragu obiteljske kuće proveli inspektori Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske koji su tražili i dobili sudski nalog na temelju prethodno prikupljenih saznanja.

Kako stoji u službenoj informaciji, izvršena je pretraga kuće koju koriste 32-godišnjak i 39-godišnjakinja.

- Tom prilikom su pronađena i oduzeta dva pištolja, više komada streljiva te dijelovi od oružja. Zbog sumnje da su ostvarili obilježja prekršaja opisanog u čl.11 st.4 i čl.30 st.3 Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana protiv 32-godišnjaka i 39-godišnjakinje slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležno općinskom prekršajnom sudu. Kriminalističko istraživanje se nastavlja - navedeno je.

"Slobodna" doznaje kako se radi o Josipu Kerumu pravomoćno osuđenom zbog posjedovanja 11 automatskih i dvije poluautomatske puške, deset pištolja i dva revolvera koje je skrivao u kući na Čiovu 2016. godine. Uz oružje je imao i više od 13 tisuća metaka.

Polovicom 2019. godine je na Općinskom sudu u Splitu osuđen na godinu dana zatvora. Kao otegotna okolnost prilikom izricanja kazne mu je uzeto što je u dosjeu imao otprije pet kazni zbog prekršaja Zakona o oružju.

Međutim, nakon godinu dana je Županijski sud u Bjelovaru je prihvatio žalbu optuženog Keruma i izmijenio sankciju iz prvostupanjske presude. Bezuvjetna zatvorska kazna zamijenjena je uvjetnim zatvorom s rokom kušnje od tri godine.

Viši sud je procijenio da je zatvorska kazna bila prestroga jer se iz obrane Josipa Keruma i ostalih okolnosti utvrđenih u postupku dalo zaključiti kako se bavi skupljanjem oružja kao kolekcionar. Tome u prilog je išla i činjenica da je imao i veoma staro oružje, zaključio je Bjelovarski sud tada i pravomoćnom presudom mu izrekao blažu kaznu.

U svojoj obrani koju je tijekom suđenja na splitskom sudu iznio 2019. godine Josip Kerum, kazao je kako je dio oružja dobio od svog djeda kao uspomenu na njegovo sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu. Na suđenje zbog oružja na splitski sud ga je dovodila pravosudna policija jer mu je tada upravo bio na odsluženju kazne za 15 kilograma marihuane.

Na Općinskom sudu u Zagrebu osuđen 2017. godine na godinu dana zatvora zbog šverca 15 paketa "trave" koju je prevozio u Audiju A6, splitskih registarskih oznaka. Optužnica ga je teretila da je 10. travnja 2016. godine u 14.20 sati kod raskrižja Međugorske i Krasnjanske ulice u Sesvetama, ispred jednog kafića, zatečen u osobnom automobilu s paketima marihuane.

Teretilo ga se da je drogu trebao preprodati, a u svojoj obrani na suđenju je suđenju je priznao navode iz optužnice i pokajao se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:40