NEVJEROJATNA KRAĐA

Kiparu u centru Zagreba ukrali kamene skulpture teške čak 350 kilograma!

Provalu i krađu odradio je netko tko je savršeno znao što je u šupi
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Osam kamenih skulptura teških preko 350 kilograma i vrijednih skoro 100-tinjak tisuća kuna ukradeno je iz zagrebačke šupe umjetnika iz Splitske zagore Anđelka Odaka (46). Da mu nema kamene 'djece', Odak je uvidio u utorak u 9,45 sati ulaskom u šupu koja se nalazi u dvorišnom dijelu u Frankopanskoj ulici u srcu metropole.

- Provalu i krađu odradio je netko tko je savršeno znao što je u šupi. Na nekim od radova radio sam i po mjesec dana. Rad sa dalmatinskim kamenom je sizifovski. Mukotrpan i u prašini. A šteta neprocjenjiva. Kad vam netko uđe u nešto vaše, šok je veliki, a bol neopisiva. Kao da mi je ukradena kiparska memorija - pojašnjava umjetnik Odak ističući kako su mu, od ukradenih skulptura, najdraže „Prodavačica“ i „Čuvar“, a koje su ujedno najteže i katalogizirane. Prošle su nekoliko izložbi, ali se uvijek vrate u šupu zbog nedostatka prostora u ateljeu.

- Kradljivci su sve ispreturali. Gipsani modeli i portreti su uništeni. Potrgan je lokot sa nekim metalnim predmetom, ali vrata su na kraju zatvorili pa se nije ni moglo vidjeti da je provaljeno. Danima nisam odlazio u šupu jer nisam imao potrebu. Zadnji put sam ih vidio 25. ožujka - pojašnjava još šokirani Odak dodavši kako je do sada bilo pokušaja provale i pokušaja krađa bicikala, ali da su lopovi uvijek odustajali jer je očito netko naišao.

Susjedi pretpostavljaju da su lopovi ukrali skulpture u pola bijela dana jer bi po noći stvorili preveliku buku ne bi prošli neopaženo.

-'Prodavačica' je nastala nakon šetnje Britancem. Nosila je grejpove pa su do izražaja došli atributi. A 'Čuvar' je kombinacija prijestolja i sfinge. Nadam se da će ih policija pronaći. Materijal nije bronca da se može istopiti i prodati. To je kamen. Najteže bi mi palo da ih netko razbije ili negdje (od)baci - zaključuje Odak, a na upit što je sa dvometarskim brončanim spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Drnišu za čije je idejno riješenje odnio pobjedu, kipar pojašnjava da čeka „daljnja uputstva kada će započet sa realizacijom istoga ispred drniškog Doma kulture“.

Inače, Odak je priredio brojne samostalne izložbe, sudjelovao je na nizu skupnih poput Pasionske baštine u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko nagrada diljem zemlje, a između ostalog autor je i spomenika fra Julijanu Ramljaku postavljenog uz Župnu crkvu Gospe od Ružarija u Drnišu prije četiri godine, kao i onog blaženog Alojzija Stepinca u Lepoglavi povodom 50.obljetnice mučenikove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:39