BRACO SE SLOMIO

Klicin rođak dobio drakonsku kaznu, plakao na sudu: ‘Sve je krenulo kad je on ubijen, dotad me štitio...‘

Produljen mu je istražni zatvor jer je kazna veća od pet godina, a mora platiti još i 16 tisuća i 665 eura novčane kazne

Na splitskom Općinskom sudu prije nekoliko dana izrečena je jedna od najvećih kazni za preprodaju narkotika, a dobio ju je 56-godišnji Ivica Petričević zvani Braco rodom iz Hrasnice u BiH s prebivalištem u Kninu, piše Slobodna Dalmacija.

Dosad neosuđivanom Braci je sudac Marjan Saša "opalio" sedam godina zatvora zbog toga jer je u periodu od 2. rujna 2021. godine do 14. svibnja prošle godine u tri navrata prodao gotovo kilogram kokaina te ukupno gotovo 55 kilograma marihuane, a uz to je i 20. prosinca prošle godine u svom Audiju prokrijumčario u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Strmica 160 kilograma rezanog duhana. Prema procjeni, kokain je vrijedan oko 100 tisuća eura dok se vrijednost prodane marihuane procijenjuje na čak 4 milijuna i 330 tisuća kuna, odnosno gotovo 600 tisuća eura.

Produljen mu je istražni zatvor jer je kazna veća od pet godina, a mora platiti još i 16 tisuća i 665 eura sporedne novčane kazne.

Prema presudi, Petričević je 2. rujna 2021. godine oko 7 sati ujutro u Klisu prodao Juri Ravliću gotovo kilogram kokaina. Ravlić je uhićen tog dana sat vremena kasnije u Baškom Polju, a u njegovom je "Renaultu Kangoo" iza suvozačevog sjedala nađena droga. Osuđen je na dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Početkom studenoga iste godine u Raduniću, zaseok Muslimi, zaustavivši se na makadamskom proširenju Braco je prodao Željku Stipanoviću nešto manje od 25 kilograma marihuane. Ovaj je, pak, u srpnju prošle godine pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora jer su ga policajci tog 8. studenoga oko 15 sati zaustavili u Šibenskoj ulici u Splitu dok je bio u BMW-u 3 te su u vozilu pronašli 35 oblijepljenih paketa u kojima je bila "trava".

U svibnju 2022. godine, pak, kod mjesta Ramljane u Općini Muć Petričević je, po presudi, prodao Robertu Čauševiću i Juri Vladoviću gotovo 30 kilograma marihuane koje su skrili u automobil Peugeot 307. I oni su nepravomoćno osuđeni i to Čaušević na dvije godine i Vladović na godinu i 7 mjeseci odnosno ukupno dvije godine zatvora nakon što mu je opozvana prijašnja uvjetna osuda.

‘Nemam veze s kokainom...‘

Što se tiče šverca duhana, Braco je uhićen u Kninu u automobilu Audi iz čijeg se prtljažnika širio miris duhana, a u vozilu je s njim bio i jedan carinik. U svojoj je obrani na ODO-u Petričević negirao bilo kakvu povezanost s drogom, a što se tiče duhana, kazao je da ga je dovezao u Bosansko Grahovo kako bi ga preprodao šumskim radnicima. Dok je sjedio u kafani, zvali su ga da dođe na neki rođendan u Knin i on je otišao s tim duhanom na kojeg je praktički zaboravio. Na granici je čak ukrcao carinika koji ga je pitao ide li i on na rođendan, pa su se zajedno dovezli do kafića gdje su zaustavljeni.

U obrani pred sudom, pak, Petričević je plačući govorio kako živi u Kninu i Livnu i da u Hercegovini, gdje je došao za vrijeme rata, ima sedam, osam lokala. Prije nekih dvije godine mu je ukraden automobil i onda je dobio poziv da donese 10 tisuća eura ako auto želi natrag te da ne prijavljuje ništa policiji jer bi se nešto moglo dogoditi njegovoj obitelji.

- Kako im novac nisam dao jer ga tada nisam imao, tražili su od mene da u Hrvatsku prevozim duhan koji je trebao ići za Njemačku. Znali su da često prelazim granicu i da me tamo svi poznaju, a sve se to događalo nakon što je ubijen moj rođak Vinko Žuljević Klica pod čijom sam zaštitom dotad bio. Nikome ovo nisam rekao, a do prije koji dan nije to znao niti moj odvjetnik. U zatvoru sam dobio poruku da pazim što govorim.

Ovo sam napravio tri puta, a mislio sam da je u vrećama duhan. Uvijek kad sam prevozio, sa mnom je na zadnjem sjedalu bio čovjek koji je sve to kontrolirao, a ukrcao bih se nakon što bih ja prešao granicu. Strah me za svoju djecu i za moj život jer sam bio ucijenjen, a ponavljam da imam i petoricu braće i nikome od njih to nisam rekao. Sa kokainom nemam nikakve veze, kunem se djecom - kazao je pred sucem.

Ostaje za vidjeti hoće li ova presuda postati pravomoćna, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 11:49