MISTERIOZNI NESTANAK

‘Ključno je otkriti što je s Matejevim mobitelom. Jednostavno je, a može riješiti puno toga‘

Srbija, za razliku od Hrvatske, nema AML, koji hitnim službama u slučaju potrage omogućava precizno lociranje mobitela

potraga za Matejem Perišem (u krugu) u Beogradu

 Tom Dubravec/CROPIX

Protječe i šesti dan potrage za Matejem Perišem, ali još joj se ne nazire kraj. Savom između tramvajskog i Brankova mosta u srijedu je patroliralo nekoliko čamaca žandarmerije i policije.

Kako je pronalazak mobitela i komunikacija vrlo bitna za rekonstrukciju kretanja nestalog Splićanina, o tome što bi i kako policija mogla ustanoviti pomoću mobitela, pitali smo Đuru Luburu, stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije.

- Mobitel u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran sustav Advanced Mobile Location (AML) i ako mobitel nije ugašen. U konkretnom slučaju, prema mojim informacijama, Srbija, za razliku od Hrvatske, nema AML, koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućava precizno lociranje mobitela, a čini se i da je mobitel nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen.

I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmijenila poziv ili SMS te približno kojim se lokacijama kretala na temelju baznih stanica na koje je mobitel bio spojen. Ti su podaci spremljeni u bazama lokalnog telekomunikacijskog operatora, neovisno o tome što je nestali mladić u mobitelu imao SIM karticu hrvatskog operatora i što mobitel nije pronađen - kaže nam Lubura.

image

Đuro Lubura

Tomislav Kristo/CROPIX

- Preciznost u gusto naseljenim područjima je veća jer je puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja, pa se, kombinirajući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sustava, može prilično dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe. Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gdje je zadnji put mobitel bio aktivan, ali u konkretnom slučaju i jako važna informacija je li mobitel ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad mobitel ugasite, on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a to u ovakvim slučajevima može ukazivati na potpuno drukčiji razvoj događaja od, primjerice, situacije kad osoba upadne u vodu i mobitel zbog toga prestane raditi.

Sigurnosne službe Republike Srbije vrlo su ozbiljne, dobro opremljene i ekipirane i uvjeren sam da će pronaći i ispravno tumačiti sve dostupne podatke kako bi se nestalog mladića što prije pronašlo - zaključuje Lubura.

Analiza snimaka

Vojina Maštruka, stalnog sudskog vještaka koji je ekspert za analize nadzornih kamera i 3D rekonstrukcije, zamolili smo da nam analizira snimke objavljene u medijima.

- Nakon analize javno objavljenih snimaka kamera videonadzora vezanih uz nestanak Mateja Periša mogu, nažalost, samo konstatirati da su loših tehničkih karakteristika tj. loše rezolucije te da nije poznato jesu li usklađeni s realnim vremenom. Ne poznajem Beograd to jest lokacije na kojima su kamere navodno registrirale Mateja Petriša, a to bi moglo biti važno s obzirom na udaljenosti različitih kamera videonadzora.

Navedeno bi trebalo povezati i s analizom lokacije njegova mobilnog telefona - pretpostavljam da ga je imao. Iz navedenog bi bila moguća rekonstrukcija dinamike događaja tj. rekonstrukcija pretrčane udaljenosti i vremena u kojem je ta udaljenost pretrčana, a to bi moglo biti važno za istragu - zaključuje vještak Maštruko.

U srijedu se pak najviše iščekivala izjava Aleksandra Vulina, ministra unutarnjih poslova, kojeg su fotoreporteri u rano popodne snimili na policijskom čamcu. Srijeda je bila dan kad je ministar unutarnjih poslova Srbije dao prvu izjavu o nestanku mladog Splićanina, a jedan njezin dio posebno je zaintrigirao i dalje velik broj novinara koji izvještavaju o potrazi za 27-godišnjakom koji je nestao u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine.

"Mi imamo određena saznanja, ali što god da se potvrdi, bilo dobro ili loše, to će prvo saznati obitelj, a ne mediji. Naši su operativci razgovarali s prijateljima, s obitelji više puta, konobarima, osiguranjem iz klubova, prolaznicima, skinuli smo sve kamere", rekao je Vulin. Naslućuje se da policija ima neku informaciju više, ali je zasad ne kani iznositi u javnost. U potrazi za Matejem Perišem, prema Vulinovim riječima, angažirani su žandarmerija, jedinice riječne policije, dronovi, sve što je u moći jedne policije.

image
Tom Dubravec/CROPIX

"Znamo da je bio u klubu, s prijateljima, gdje su unajmili stan, ali nestanak je kasno prijavljen. Isključena je bilo kakva mogućnost nasilja ili sukoba", rekao je Vulin te potvrdio ono što je i nama rekao Nenad Periš da je prepoznao Mateja na nekim vrlo kvalitetnim snimkama nadzornih kamera. Sad kad su odbačene verzije da je Matej žrtva kaznenog djela, kao i da bi eventualno počinio samoubojstvo, nesretan slučaj jedino je objašnjenje ako mladić nije živ, iako obitelj ne gubi nadu u pozitivan ishod potrage, koja je i dalje fokusirana na potezu od samo nekoliko stotina metara.

Prvo pitanje koje nam je postavio beogradski taksist kad smo rekli da smo novinari i da izvještavamo o nestanku mladića bilo je: "Jesu li ga našli? Ima li što novo? Znaš kako, imamo mi tu svoju Facebook grupu i svi se raspituju o kolegi kojega je pokušao zaustaviti". Kad smo mu rekli da je policija razgovarala s njim i razjasnila da ga nije mogao primiti jer je bio zauzet, rekao je: "Ma i da nije, nisam siguran da bi ga primio. Znaš kako je, svašta ima. Nije mi se jednom dogodilo da me zaustave grupa mladih, pa onda iz žbunja izvuku nekog pijanog koji mi uneredi auto".

Nenad Periš opovrgao je da je njemu netko od Matejevih prijatelja rekao da se konzumiralo išta drugo osim alkohola.

"Što su oni izjavili policiji, ja ne znam jer te zapisnike nisam vidio", rekao nam je. Nakon sastanka s ocem, hrvatski veleposlanik Hidajet Biščević rekao je da veleposlanstvo stoji na raspolaganju ocu za svu konzularnu pomoć i da su s ocem svakodnevno u kontaktu. Na pitanje je li policija Srbije kontaktirala s hrvatskim MUP-om radi eventualne pomoći u ronilačkim ekipama specijalne policije odgovorio je: "Policija Srbije ima informacije kako je opremljena hrvatska policija i, ako bude smatrala potrebnim, sigurno će kontaktirati MUP RH jer i inače policije svakodnevno surađuju na ovom slučaju".

image

s ocem nestalog mladića, Nenadom Perišem, razgovarao je hrvatski veleposlanik Hidajet Biščević

Tom Dubravec/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:12