NEOVLAŠTENE TRANSAKCIJE

Knjigovotkinja (40) u Rovinju pronevjerila skoro dva milijuna kn, policija: ‘I dalje se javljaju oštećeni‘

S računa klijenata je na svoje privatne račune obavljala isplate, a ponekad i uplate

Ilustracija

 iStock

Nešto više od dvije i pol godine 40-godišnja knjigovotkinja je, sumnja rovinjska policija, zloporabila povjerenje klijenata te se raznim makinacijama domogla njihovih 1,9 milijuna kuna. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja prijavili su ju za pronevjeru, zloporabu povjerenja, krivotvorenje isprava te krivotvorenje službenih isprava.

Prema kaznenoj prijavi 40-godišnjakinja je od 1. siječnja 2018. pa do 15.listopada prošle godine bila ovlaštena obavljati računovodstvene poslove i voditi poslovne knjige klijentima. No, povjerenje klijenata, ukupno deset tvrtki, je zloporabila obavljajući neovlaštene transakcije. Točnije, s njihovih je računa na svoje privatne račune, ali i na račune tvrtki u kojima je ona bila odgovorna kao i na račune drugih pravnih osoba s kojima klijenti nisu imali nikakav poslovni odnos, prebacivala novac. Uglavnom isplate, a jednom prilikom i uplatu.

Kriminalisti su otkrili i da je, s obzirom na neuredno vođenje poslovnih knjiga, krivotvorila pojedine poslovne isprave s ciljem prikrivanja neovlaštenih transakcija.

-Na taj je način oštetila 10 pravnih osoba za oko 1,9 milijuna kuna. Protiv osumnjičene policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu - kažu iz PU istarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:02