STIGLA OPTUŽNICA

Kobna večer u Županji: Djevojčica se ugušila u kupaonici, optuženo pet osoba i dvije tvrtke

U tom stanu s obitelji je živjela nešto više od dva mjeseca, a da nitko nije niti spomenuo da postoji problem s plinom

Policijski automobil

 Damir Krajac/Cropix

Pet osoba i dvije tvrtke, jedna iz Vinkovaca, a druga iz Županje, optužene su zbog smrti 14-godišnje djevojčice koja je preminula zbog udisanja ugljičnog monoksida u kupaonici stana 3. ožujka 2019. godine, u Županji. Kobne večeri djevojčica se otišla istuširati, a obzirom da se nije javljala, brat je pozvao majku koja je provalila vrata. Iako ju je majka pokušala reanimirati, djevojčica je preminula. U tom stanu živjeli su nešto više od dva mjeseca, a da nitko nije niti spomenuo da postoji problem s plinom, piše Glas Slavonije.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 60-godišnjaka i 54-godišnjakinju tereti da su od 11. travnja 2017. do 3. ožujka 2019. u Županji, kao vlasnici stana u stambeno-poslovnoj zgradi, odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije, a 42-godišnjaka i 51-godišnjaka kao ovlašteni predstavnici distributera plina sedmookrivljenog trgovačkog društva, 11. travnja 2017., prilikom periodičnog pregleda plinskih instalacija u stanu okrivljenih vlasnika, propustili primijeniti odredbe svih pozitivnih zakona i pravilnika. Tereti ih se da su propustili to učiniti, iako su bili svjesni da je u prostoru kupaonice instaliran plinski uređaj tipa B11, koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije te da je ugrađen odsisni ventilator i da je potrebno isključiti opskrbu plinom dok se on ne ukloni, kao i drugi utvrđeni nedostaci zbog neredovitog servisiranja plinskog uređaja i nepostojanja atesta dimnjačara.

Trećeokrivljenog 29-godišnjaka tereti se da je 12. lipnja 2018., obavljajući poslove dimnjačara u četvrtookrivljenom trgovačkom društvu, protivno Odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe grada Županja, propustio provjeriti dozračivanje u prostor kupaonice, iako svjestan da je u njoj ugrađen plinski uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator. Tereti ga se optužnicom da je okrivljenim vlasnicima stana propustio izdati upozorenje i obavijestiti opskrbljivača plinom kako bi prekinuli isporuku plina dok se dimovodni odvod ne dovede u ispravno stanje.

Dimnjačara, 42-godišnjaka i 51-godišnjaka, tereti se da su znali kako u slučaju istovremenog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost povrata dimnih plinova. Uz to nije prekinuta isporuka plina, a niti su okrivljeni vlasnici stana, iako su upozoreni ispitnim izvještajem od 11. travnja 2017. na smanjenu sigurnost radi utvrđenih nedostataka koje je potrebno hitno otkloniti i da je instalacija u pogonu isključivo uz odgovornost vlasnika; propustili obaviti redovito servisiranje plinskog uređaja po ovlaštenom serviseru.

- Tereti ih se da su svi, pristajući time ugroziti živote i zdravlje stanara koji su boravili, propustili učiniti radnje iz svoje nadležnosti, pa je navedeni plinski uređaj u takvom stanju bio u uporabi do 3. ožujka 2019., kada je, u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera, došlo do stvaranja, po život opasne, koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete (2005.) te preminulo zbog trovanja - navodi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva Vukovar.

Pet optuženih osoba tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za koje Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od tri do 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:26