SMRT TALIJANKE

KOBNI PARASAILING NA BRAČU ‘Gledala sam kako moja Giulia sa 50 metara leti u smrt’

Tonči Brešković, organizator vožnji padobranom privezanim za gliser, optužen je za smrt studentice Giulije Foresta (23) te za prikrivanje dokaza

Mlada Sicilijanka Giulia Foresta (23), studentica prava, nije se vratila u rodni Palermo s ljetovanja u Hrvatskoj 2013. S prijateljicom se okušala u parasailingu, vožnji padobranom privezanim za gliser. Dok su letjele iznad mora uz obalu Bola na Braču, remenica se odvojila od metalne letve i počeo je slobodni pad s visine od pedesetak metara. Nesretna Giulia pala je na glavu i na mjestu poginula, a njezina najbolja prijateljica Elisa Cardile uspjela je u more ući na noge i nekako je preživjela.

Trošne remenice

Tog 1. kolovoza, u špici turističke sezone, obitelji Foresta na Siciliji se okrenuo svijet. Obljetnicu braka dočekali su zavijeni u crno. Tijelo svoje kćeri preuzeli su u Hrvatskoj i već godinu i pol dana čekaju istinu o smrti jedinice. U međuvremenu su hrvatski istražitelji u suradnji s talijanskim kolegama proveli iscrpnu istragu koja je nedavno okončana podizanjem optužnice. Nesuđena odvjetnica Giulia poginula je zbog ljudske aljkavosti, neopreznosti i želje za zaradom uz malo uloženog. Naime, Tonči Brešković (37), vlasnik obrta za ribolov i usluge Gugy Bol, optužen je za kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja, ali i za sprečavanje dokazivanja. Točnije, tužitelji smatraju da je Brešković itekako bio svjestan da su remenice na metalnoj letvi koja je sastavni dio padobrana bile u lošem stanju, olako smatrajući da time neće ugroziti ničiju sigurnost. Nažalost, remenica je puknula, a Brešković, svjestan da je kriv, nazvao je, smatra još tužiteljstvo, djelatnicu Tanju Mandić (39) da ukloni glavni dokaz, odnosno da metalnu letvu padobrana baci u more. Njoj je, tvrdi tužiteljstvo, pomogao Ivan Drpić (35), koji je letvu odvojio od padobrana i sakrio. Oboje su optuženi za pomaganje.

Slobodni pad

- Bile smo na velikoj visini. U daljini smo gledale plažu, bijeli žal poznat s razglednica. Držale smo se za ruke. Odjednom je naglo zapuhao vjetar. Giulia je ispala iz padobrana i pala na glavu. Ja sam se nekako uspjela spustiti nogama u more i odvezati od padobrana u vodi. I samo zato sam danas živa, ali živim s tom gorkom uspomenom. Taj trenutak slobodnog pada nikada neću zaboraviti. Voda se pretvorila u mramornu crnu i tvrdu površinu. Giuliju više nisam vidjela. Liječnici su kasnije rekli da joj je pukla vratna kralježnica.

Fotografirale ljude

U beživotnom je stanju bila već u vozilu Hitne pomoći, kada su je pokušali reanimirati na putu za bolnicu - priča Elisa Cardile, preživjela Sicilijanka koja je gledala pogibiju najbolje prijateljice Giulije.

Padu su svjedočile i druge dvije prijateljice, Giorgia Civello i Caterina Maltese, koje su jedva smogle snage odaslati vijest o nesreći roditeljima preminule djevojke. Roditelji Angelo Foresta i Teresa Vaiarelli već godinu i pol dana uporno čekaju istinu.

- Fotografirale smo ljude koji su letjeli padobranom. Znate, ono, selfiji. Skupile smo hrabrosti da probamo i mi. Platile smo oko 200 kuna za tih desetak minuta zračne slobode. Bile smo u isto vrijeme uzbuđene i prestrašene. Bilo nam je prvi put da letimo padobranom i još k tome u Hrvatskoj, koju obožavamo. Kad se samo sjetim par dana prije polaska na putovanje... Giulia je uočila da joj je istekla osobna iskaznica. Nazvala me i počela paničariti, ali je učinila sve da je po hitnom postupku obnovi i da se otisnemo na to, nažalost, posljednje zajedničko putovanje. Vuča padobranom zakvačenim na gliser nam je prisjela.

Ako je doista istina da je ljudski faktor skrivio nesreću, treba se zabrinuti zbog pojedinaca kojima ljudski život ne vrijedi ništa - prisjetila se još prijateljica Elisa. Roditelji su neutješni. Osim istine, zadovoljštinu će potražiti i privatnom tužbom za naknadu štete.

Smatra da nije kriv

Kako neslužbeno doznajemo, tužbeni zahtjev mogao bi doseći milijunski iznos, no ako je suditi po poslovanju, račun Breškovićeva obrta je u blokadi pa bi naplata štete nakon sudskog procesa mogla biti otežana.

Inače, za Breškovića je tragedija nesretan slučaj zbog kojeg mu je žao i nipošto se ne smatra krivim. Međutim, ako mu se sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu i do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:43