IDU U ISTRAŽNI ZATVOR

Kod Samobora pali Srbin i Crnogorac: ‘Ma i ako vas uhvate, dobit ćete par mjeseci zatvora...‘

Obojica su priznali svoje grijehe navodeći da ih je na to natjerala loša financijska situacija

Privođenje na ODO Novi Zagreb
 

 Screenshot/

Zbog pokušaja krijumčarenja dvije iračke obitelji, parova s djecom, koji su preko granice blizu Samobora planirali vozilima stići do Trsta, zagrebačka policija pomrsila je planove dvojici muškaraca - Novaku D. (24) iz Crne Gore i Ivanu R. (35) iz Srbije.

I dok je deset državljana Iraka podnijelo zahtjeve za političkim azilom i smješteni su u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite, dvojica uhićenih muškaraca su kazneno prijavljeni. Ispitani su u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu te su potom završili kod sutkinje istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici koja im je odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Obojica su priznali svoje grijehe navodeći da ih je na to natjerala loša financijska situacija. I dok je jedan trebao zaraditi 300 eura, drugi je ispregovarao za istu stvar oko 250 eura.

Ono što je zanimljivo je da su se na tu putešestviju s druge strane zakona odlučili nakon što im je u Srbiji neki agent rekao: "Ako vas i uhvate, dobit ćete svega par mjeseci zatvora. To nije ništa". Međutim, prema hrvatskim zakonima i sudskoj praksi to baš i nije tako.

U slučaju ove dvojice, za koje se pretpostavlja da nije izolirani slučaj nego praska koja je ušla u rutinu, i zato policija ništa ne prepušta slučaju, kad se dogovori posao agent šalje ilegalcima, u ovom slučaju iračkim obiteljima, lokaciju na kojoj se trebaju nalaziti kako bi ih pokupili "taksisti". Auti su potom po njih došli, međutim, budno oko policije koje danonoćno prati kretanja uz zelenu granicu sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i BiH, im je pomrsilo planove.

Iz PU zagrebačke kažu da su dovršili dva kriminalistička istraživanja nad dva strana državljana koje sumnjiče za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Prvo su u večernjim satima 16. lipnja uhitili srbijanskog državljanima koji je, iz koristoljublja s ciljem zarade, na osnovu prethodnog dogovora s nepoznatom osobom, preuzeo na području Novog Zagreba u VW Polo zagrebačkih oznaka šest ilegalnih migranata. Vozio ih je prema Sloveniji te im tako pomogao u kretanju teritorijem RH. Ali nije daleko stigao jer je na području Samobora nedugo zatim i uhićen.

Identično "kemijanje" uslijedilo je istog dana u večernjim satima i s 24-godišnjim Crnogorcem, ali je i on neslavno uhićen. Za njega su policajci utvrdili da je oko 20 sati na području Zagreba, a nakon dogovora s nepoznatom osobom, ukrcao u VW Touran slovenskih oznaka četvero ilegalaca. I on je krenuo putem Samobora, ali je u blizini državne granice "zapeo" u rukama policije. S obzirom na to da su obojica strani državljani, što im je uteg jer postoji opasnost od bijega s obzirom na to da ih za RH ništa ne veže, u remetinečkom pritvoru ih čega dugo toplo ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:50