DUGI PIPCI MAFIJE

Kokainska dvokatnica na Čiovu: Otkriveno kako je pala zločinačka grupa, oprali su 180 milijuna €

Muškarca, koji je prije kraćeg vremena uhićen u Belgiji, tamošnji istražitelji sumnjiče da je imao vrlo važnu ulogu u zločinačkoj skupini

Kuća na Čiovu u vlasništvu Belgijca sada je na popisu njegove blokirane imovine

 Sasa Buric/cropix/

Proteklog su tjedna na području Okruga Gornjeg policajci splitskog PNUSKOK-a asistirali svojim belgijskim kolegama pri pretrazi luksuzne dvokatnice u vlasništvu Barta M., 45-godišnjeg državljanina Belgije rodom iz grada Lokerena u pokrajini Istočna Flandrija.

Navedenog muškarca, koji je prije kraćeg vremena uhićen u Belgiji, tamošnji istražitelji sumnjiče da je imao vrlo važnu ulogu u nedavno “razbijenoj” zločinačkoj grupi koja je kupnjom nekretnina “prala” novac za razne kriminalne organizacije.

Milijuni eura, naravno, potječu od krijumčarenja narkotika iz južnoameričkih zemalja u belgijske luke, a koliko je 45-godišnjak važan belgijskim istražiteljima, dovoljno govori podatak da je u Split stigla glavna istražna sutkinja suda Istočne Flandrije, tamošnji prvi zamjenik tužitelja te dva glavna detektiva flandrijske policije.

Transport kokaina

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, belgijski istražitelji provode istragu zbog sumnje da je Bart M. dio zločinačke skupine koja je, uz ostalo, kupnjom nekretnina na našem području “prala” novac zarađen od trgovine narkoticima.

Njega se, konkretno, istražuje da je preko svoje tvrtke M.R.L., koja je inače registrirana za trgovinu na veliko raznih vrsta otpada, organizirao transport kokaina u kontejnerima za nekoliko belgijskih kriminalnih organizacija. On je, sumnjaju istražitelji, bio zadužen za održavanje kontakata s narkokartelima te za dogovaranje detalja prijevoza do belgijskih luka, a za svaki uspješno realizirani transport dobivao je, sumnjaju belgijske vlasti, najmanje pola milijuna eura.

image

Kuća na Čiovu u vlasništvu Belgijca sada je na popisu njegove blokirane imovine

Sasa Buric/cropix/

Istraga je pokazala da se velike svote novca prebacuju s računa njegove tvrtke na njegov privatni račun, ali i račun njemu bliskih osoba, te da on taj novac potom “pere” kupujući nekretnine po raznim europskim državama, među kojima je, eto, i Hrvatska. O kojim se svotama radi, govori i to da su istražitelji utvrdili da je u nepune dvije godine s računa 45-godišnjakove tvrtke podignuto gotovo milijun i pol eura, koji su, uz ostalo, uloženi i u kupnju ove kuće.

Inače, kuća u Okrugu Gornjem koja je pretražena zbog sumnje da bi u njoj mogli pronaći skriveni sef s novcem i drogom (kuća se nalazi u tzv. doktorskoj ulici, kako je zovu mještani zbog činjenice da je u njoj velik broj kuća liječnika) naposljetku je završila na popisu Belgijčeve blokirane imovine. Radi se o nekadašnjoj manjoj kući jednog splitskog liječnika koji ju je prije nekoliko godina prodao belgijskom državljaninu, a on je krenuo u njezinu rekonstrukciju.

Da ne bi bio sumnjiv, sve je radio “po zakonu” pa je tako u svibnju 2017. godine podnio Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Grada Trogira zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. U javno objavljenom dokumentu vidi se da Bart M. želi potpuno rekonstruirati kupljenu građevinu i da će ona, nakon dogradnje, imati jedan luksuzan stan koji se proteže na prizemlje i dva kata ukupne bruto površine 357 četvornih metara te u dvorištu bazen. Naravno, dozvolu je i dobio.

Tvrtka u stečaj

Što se tiče njegove tvrtke, na stranicama belgijskih financijskih agencija može se pronaći podatak da se ona od veljače prošle godine nalazi u postupku stečaja, a takvo je stanje bilo i sredinom travnja ove godine.

Baš je taj period zanimljiv s obzirom na to da je tada Europol (Agencija za borbu protiv kriminala i provođenje zakona Europske unije) javno objavio informaciju da su zajedno s belgijskom i španjolskom policijom raskrinkali organiziranu akciju pranja novca. Iako njegovo ime nije javno objavljeno, svi podaci govore da je Bart M. jedan od ključnih ljudi navedene organizacije.

Dakle, Europol je objavio da je kriminalna mreža koju su činili marokanski, španjolski i belgijski državljani “oprala” najmanje 180 milijuna eura nezakonite dobiti ostvarene trgovinom kokainom te da je ta mreža bila aktivna u Belgiji, a razgranala se u Nizozemskoj, Španjolskoj, Južnoj Americi i Dubaiju.

– Njegovi su članovi uspostavili složen i profesionalan sustav za pranje nezakonite dobiti ostvarene uvozom kokaina preko luka i zračnih luka u EU. Tijekom dana koordinirane akcije u ožujku 2023. godine policija je uhitila pet osumnjičenika u Belgiji, još jednog osumnjičenika u Španjolskoj i zaplijenila različitu imovinu stečenu kriminalom.

Dešifrirane poruke

Kriminalna mreža oslanjala se na ulaganja u kriptovalute i distribuciju gotovine putem podzemnog bankarskog sustava, a glavna metoda pranja novca bilo je ulaganje u luksuzne nekretnine u EU-u, kao i u nekoliko marokanskih gradova – objasnili su u svojem priopćenju.

image

Kuća na Čiovu u vlasništvu Belgijca sada je na popisu njegove blokirane imovine

Sasa Buric/cropix/

Dodali su da je u akciji zaplijenjeno 1,2 milijuna eura u kriptovalutama, oduzete su tri nekretnine, zaplijenjeno je 50 tisuća eura gotovine, jedan luksuzni automobil, više luksuznih satova i nakita, 23 telefona, tri sefa i brojač novca.

Cijela je priča započela u listopadu 2021. godine, kad se, nakon analize dešifriranih poruka koje su išle preko aplikacije SKY ECC, shvatilo da moguće postoji razgranata kriminalna mreža koja uvozi kokain i pere nezakonitu dobit. Istraga je otkrila velike količine kokaina koji se krijumčario iz raznih južnoameričkih luka u nekoliko pomorskih luka i zračnih luka u Europi.

– Korištenjem kontakt osoba na tim raznim ulaznim točkama, organizacija je uspjela uvesti nekoliko tona kokaina i prodati ga dalje uz golemu zaradu. Koristeći profesionalan i fleksibilan pristup, uključujući metode kao što je korištenje prikrivenih tvrtki, kriminalci su uspjeli izbjeći vlasti sve do dešifriranja poruka aplikacije SKY ECC.

Europol pruža analitičku i operativnu podršku od ožujka 2022. godine potvrđujući veze s drugim zemljama i identificirajući nove veze. Osnovana je Operativna radna skupina za borbu protiv kriminalnih organizacija koje rade kao podzemne banke, čime se financiraju kriminalne aktivnosti i pere nezakonita dobit drugih kriminalnih organizacija.

Na dan akcije uspostavljen je Zajednički koordinacijski centar u Leuvenu (Belgija), gdje su raspoređeni pripadnici Europola i španjolske Guardia Civil – stoji u priopćenju Europola o nedavnoj akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 22:36