NE MIRE SE S GUBITKOM

KOLEGE I PRIJATELJI TRAGIČNO PREMINULOG VINARA: 'Ne da smo potpuno zanijemili, nego ni sad ne možemo vjerovati da Franje više nema među nama'

 
Franjo Toljanić
 Tea Cimas / CROPIX

Smrt poznatog vinara, ugostitelja i hotelijera, Vrbničana Franje Toljanića, nije potresla samo Vrbnik i Krk, Rijeku i Kvarner, nego je šokirala čitavu Hrvatsku.

Na vijest o smrti oca 12-ero djece među prvima je, s izuzetnom tugom, reagirala i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je bila posebna gošća na krštenju male Luce, Franjina najmlađeg djeteta, dok o količini tuge s kojom je danas obavijen Vrbnik ne treba ni govoriti. U šoku su njegovi najbliži kolege, poznati vrbnički vinari kao što je Ivica Dobrinčić s kojim je Novi list još sinoć razgovarao, pa sve do Marinka Vladića, direktora PZ Vrbnik.

- Što reći, ne da smo potpuno zanijemili, nego ni danas, nakon prospavane noći ne možemo vjerovati da Franje više nema među nama. Poznato je što je sve činio i ne samo u vinarstvu, nego i ugostiteljstvu, hotelijerstvu kao i to da se spremao i na proizvodnju hrane. Bio je jako značajna osoba na široj, ne samo našoj domaćoj sceni. Iza njega je ostala mnogobrojna obitelj, tu smo za sve što treba u smislu bilo kakve pomoći - naglasio je u kratkom razgovoru Vladić.

Što se samog uzroka smrti tiče, o svemu se još uvijek nagađa. Kako je poznato, nakon dugotrajnog zastoja izazvanog karantenom koronavirusa, najprije je bila otvorena vinoteka na Rivi Boduli u Rijeci, da bi svega nekoliko sati prije smrti Franjo otvorio i svoju drugu riječku vinariju, na Vežici.

Bio je iznimno angažiran kako bi se hrvatskoj vinarskoj i vinogradarskoj sceni pomoglo u ovoj izvanrednoj situaciji - Franjo Toljanić, poznat kao osoba koja je bila iznimno djelotvorna i u trenucima najvećih kriza, nije klonuo, štoviše, bio je jedan od onih koji su donosili nadu. Upravo je tako komentirao i svoje neodustajanje od otvaranja vežičke vinoteke iako, po mnogima, "sad nije trenutak". Za njega je u smislu razvijanja poslova uvijek bio trenutak.

Razlozi smrti - je li ona nastupila prije ili zbog pada na motociklu - nažalost, i dalje ostaju na nagađanjima. Odgovora do okončanje obdukcije, kako iz policijskih, tako i medicinskih krugova, razumljivo - nema, piše Novi list.

Kako god, jednog od najznačajnijih vinara Hrvatske, promotora valorizacije svih vrijednosti krčke zemlje i tradicije, više nema. Ono što može biti utjeha njegovoj obitelji, kao i poklonicima djela koja je učinio jest činjenica da je ostavio preduboki i preznačajni trag da bi ga ova tragedija izbrisala iz sjećanja kolektivnih vrijednosti Vrbnika, Krka i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:25