REAGIRALA I KOMORA

Komora reagirala nakon novog napada na socijalne radnice: ‘Umjesto pohvala, izloženi smo uvredama!‘

Dajemo podršku svim socijalnim radnicima, kolegama u sustavu socijalne skrbi, kao i u zdravstvu, pravosuđu i drugim javnim službama

Policijsko vozilo, Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Nakon što su ovih dana dvije socijalne djelatnice Centra za socijalnu skrb Čakovec napadnute prilikom rada na terenu u romskom naselju Kuršanec, a 40-godišnjak je zbgot prijetnji i verbalnog napada zaradio kaznenu prijavu, na incident je reagirala i Hrvatska komora socijalnih radnika.

Trude se pomoći najugroženijima, odlaze na teren, prioritet im je zaštita djece i nemoćnih, no umjesto pohvala za nesebičan rad dobivaju uvrede, prijetnje i razne napade zbog kojih su neke već razvile i PTSP, ističu socijalni radnici.

- Zgroženi smo još jednim napadom na socijalne radnike, ovoga puta u naselju Kuršanec u Međimurju. Unatoč činjenici da socijalni radnici pomažu najugroženijim korisnicima, odlaze na teren i prioritet im je zaštita djece i nemoćnih, umjesto pohvala za svoj nesebičan rad često su izloženi uvredama, prijetnjama i raznim napadima. Pozivamo sve nadležne institucije na žurno postupanje u skladu sa zakonom kako bi se omogućio nesmetani rad socijalnih radnika i neometano pružanje podrške i pomoći svim korisnicima, a na što je prethodno opetovano i višekratno upozoravano. Dajemo podršku svim socijalnim radnicima, ali i drugim kolegama u sustavu socijalne skrbi, kao i svim kolegama u zdravstvu, pravosuđu i drugim javnim službama koji svakodnevno rade za dobrobit korisnika. Svi smo mi odabrali svoj poziv s namjerom da služimo društvu i ovakve neugodnosti i problemi nas neće omesti u obavljanju naših dužnosti - kažu u Komori.

Poziciju socijalnih radnica u Hrvatskoj opisuje ravnateljica čakovečkog CZSS-a čije su djelatnice, prilikom obavljanja svog posla u romskom naselju Kuršanec u Međimurju, verbalno napadnute od strane osobe koja uopće nije bila uključena u slučaj zbog kojeg su došle.

Radi se o, doznajemo, muškarcu starom 40 godina kojeg je žena nedavno ostavila zbog obiteljskog nasilja koje je trpjela godinama

Iako socijalne radnice uopće nisu došle k njemu, već njegovim susjedima, on ih je uočio te ih počeo verbalno napadati, vrijeđati, omalovažavati i prijetiti im smrću. Ravnateljica CZSS Čakovec kaže kako su, nažalost, njihove djelatnice već upoznate s takvim situacijama te znaju što im je činiti.

Susjedi su obuzdali rastrojenog muškarca u spomenutom naselju, dok su one mirno otišle iz naselja te slučaj prijavile policiji koja je 40-godišnjeg muškarca privela, obradila i pustila da se brani sa slobode.

- Nažalost, često smo suočeni s takvim napadima. Neke, blaže, recimo samo verbalne prirode, ni ne prijavljujemo jer nema smisla, no godišnje podnesemo desetak prijava policiji. Naše djelatnice profesionalne su, obučene za rad u tako teškim uvjetima, ali ipak im nije svejedno. Svaki takav slučaj je velik stres za njih, razvit ćemo PTSP ako se nešto ne promijeni - kaže nam zabrinuto ravnateljica čakovečkog Centra Ankica Bilić, dodavši kako ne može govoriti o konkretnom slučaju radi zaštite korisnika socijalnih prava.

No pohvaljuje rad policije koja u ovakvim slučajevima uvijek brzo reagira. Napadnute djelatnice već su drugog dana ponovno otišle na isti teren, tamo je bio i nasilni 40-godišnjak koji ih je napao, no drugi stanovnici naselja rekli su im da ništa ne brinu jer će ga oni savladati ako pokuša izvesti kakvu "glupost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 17:32