TROVANJE DENISA M.

Komplicira se slučaj ‘Što si mi u vodu stavila‘: Obitelj dala alibi fatalnoj Kristini

Nakon što je popio napitak, ubrzo mu je pozlilo, a život mu je spašen zahvaljujući brzoj reakciji liječnika intenzivne njege

Kristina Ferko

 Robert Fajt/Cropix

Suđenje Kristini Ferko (29) iz Vrškovca, sela nedaleko Ozlja zbog pokušaja teškog ubojstva sumještanina Denisa Matijašića (43) ulazi u vrlo zanimljivu fazu.

Podsjetimo, tužiteljstvo je tereti da je 22. siječnja 2020. godine godine u Loviću Prekriškom pokušala Denisa otrovati etilen-glikolom, odnosno koktelom antifriza umiješanog u sok te ga je tražila da popije smrtonosni napitak iz bočice Jane govoreći mu da će mu to opustiti mišiće. No njemu je pozlilo, a život mu je spašen zahvaljujući brzoj reakciji liječnika intenzivne njege, provedenom hemodijalizom i priključenjem na respirator.

No, nakon što je sud na prošlom ročištu odbio jedan od ključnih dokaza optužbe ocijenivši ga - nezakonitim, a radi se o navodnoj prepisci SMS poruka Denisa i Kristine u kojima ju je, nakon što mu je pozlilo kada je već došao kući i prije nego li je pao u komu, pitao: 'Što si mi to stavila u Janu, htjela si me ubiti, naći ću te, ako preživim', na današnjem ja saslušana obitelj okrivljenice koja joj pravi alibi za ključnu večer. Ne samo to, sud je prihvatio prijedlog obrane da se sasluša novih desetak svjedoka koji bi to dodatno trebali prisnažiti, a radi se o susjedima i kolegama s posla okrivljene, te bi trebao biti saslušan i njezin dečko.

'Cijelu večer bila je s majkom'

Prema svjedočenjima Kristinina oca Lovre, majke Marice i sestre Marije, koji su bili toliko slični da se gotovo mogu svesti pod jedan iskaz, Kristina je dobro pokrivena u inkriminiranom periodu, odnosno od 15 sati 22. siječnja nadalje. Svi ispitani navode kako se jako dobro sjećaju detalja jer se u njihovom kraju tada slavilo Vincekovo. Po toj "rekonstrukciji", ona je tog popodneva s posla iz Žakanja otišla u Karlovac kupiti neke potrepštine, između ostaloga je kupila i antifriz na benzinskoj postaji, jer upravo ona brine o održavanju obiteljskih vozila zajedno s ocem (3 automobila, 2 motocikla i dva traktora), onda je došla kući, otišla se javiti ocu koji je 400 metara dalje u vinogradu nazdravljao Svetom Vinku sa susjedima, te se nakon 20 minuta vratila kući.

Nakon toga je morala još nešto obaviti na poslu u Žakanju, kamo je otišla oko 18 sati te se vratila kući poslije 19, a onda je cijelu večer bila s majkom. Tata ju je tamo zatekao oko 23 kada se vratio kući, a sestra Marija je bila u Zagrebu te se čula s majkom taj dan i sve joj ispričala.

Sucu Leonu Kovačiću je bilo očito sumnjivo kako se sjeća svih tih detalja u jednom danu prije dvije godine, pa ju je pitao sjeća li se tako detaljno događaja iz još nekih dana, na što je rekla da se sjeća svega zbog Vincekova, kao i da si je napravila rekonstrukciju nakon uhićenja njezine sestre.

Nejasna veza

Sud je na prošlom ročištu pokušao utvrditi vezu između okrivljene i oštećenika, no od njega nije dobio konkretan odgovor. Na pitanje suda jesu li bili u prijateljskoj vezi, on je odgovorio: tak-tak. Obitelj, međutim, tvrdi da je tada bila u stabilnoj jednoipolgodišnjoj vezi sa svojim dečkom Simonom Katunićem. Denis je pak kazao da su se kobne večeri našli u autu 'kako bi popričali o nekim stvarima', ona da ga je s mjesta sastanka odvezla oko 2 km do Lovića Prekriškog.

- Dala mi je tu bocu i rekla da moram popiti, navalila je, rekla je da popijem do kraja, ja sam nasjeo. Popričali smo još nekoliko minuta, pješice sam otišao doma i više se ničega ne sjećam. Mama me pronašla ujutro s pjenom na ustima i pozvala hitnu - ispričao je Matijašić.

Na pitanje što misli zašto mu se to dogodilo, kazao je da ne zna, odnosno da sumnja. Ispričao je kako su ga nepravedno optužili da je 2016. godine Kristini ogrebao auto i polomio neke trsove, na što je on bio 'pukao' pa joj je prijetio. No, navodi, poslije toga su se družili na zabavama i osobno, te su to izgladili, ali da drugog motiva ne vidi.

Njegova sestra Dijana Matijašić je navela da je u porukama koje je uočila u njegovom mobitelu vidjela razgovor s Kristinom, broj nije bio memoriran, ali joj se obratio s 'Kristina', te je potom po sjećanju ispričala što je u tim porukama pisalo, a kada je došao k svijesti sve joj je to u bolničkom krevetu brat prepričao. Ona je sporne poruke sačuvala i u svojem mobitelu.

Odvjetnica okrivljene je u jednom trenutku na suđenju rekla kako njezina branjenica nije nikada koristila broj koji se navodi u spisu kao Kristinin. Za sada je nesporna samo jedna stvar, a to je da je Denis Matijašić otrovan etilen-glikolom te da bez brze liječničke intervencije ne bi preživio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:16