ZBOG TJELESNIH OZLJEDA I PROMETNE

Komšićev odvjetnik objasio kako se ubojica osjeća: 'On je u specifičnom psihofizičkom stanju'

 CROPIX

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor Davidu Komšiću, zbog ubojstva 19-godišnje Kristine Krpljan, doznaje se na sudu.

Na prijedlog tužiteljstva Komšić je zatvoren kako tijekom istrage ne bi utjecao na svjedoke i dokaze, ponovio nedjelo, ali i zbog posebno teških okolnosti zločina za koji ga terete.

Prema podacima zagrebačke policije Kristina Krpljan je usmrćena s više od 30 uboda nožem, a opisom kaznenog djela za koje je prijavljen David Komšić potvrđena je sumnja da je djevojka u vrijeme ubojstva bila trudna.

Zagrebačka policija protiv 20-godišnjeg Komšića podnijela je kaznenu prijavu za teško ubojstvo i to prema tri zakonska stavka koji propisuju kaznu od najmanje deset godina zatvora onome tko "ubije osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće", "blisku osobu koju je već ranije zlostavljao" ili počini ubojstvo iz "koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda".

"Ne mogu vam govoriti o detaljima, ali mogu vam reći da Državno odvjetništvo to tretira kao teško ubojstvo. U ime obitelji okrivljenog izražavam najdublju sućut obitelji žrtve", kazao je odvjetnik Davida Komšića, Fran Olujić te dodao kako obitelj njegova klijenta razumije interes javnosti, ali i moli za razumijevanje, piše Dnevnik.hr.

Kazao je i kako je njegov klijent mlađi punoljetnik, još nema 20 godina, a i žrtva je bila mlađa punoljetnica. "On je u specifičnom psihofizičkom stanju, u stanju šoka, u tom smislu se i očitovao pred državnim odvjetnikom.

Želim naglasiti i kako je pogrešno izvješćivano da je u trenutku ovog događaja protiv njega bila na snazi mjera zabrane približavanja. Taj je kazneni postupak (u kojem je bila određena mjera zabrane približavanja, op.a.) završen na način da je državni odvjetnik odustao od optužbe jer je sadašnja nažalost žrtva povukla svoj iskaz. Dapače, u tom postupku je rekla da su oni u izvanbračnoj zajednici i da je trudna. Oni su, po mojim saznanjima, bili u vezi još od osnovne škole. Očito je bila riječ o turbulentnoj vezi."

O motivima nije htio govoriti, dodavši samo da će se to sve utvrđivati u sudskom postupku.

"On nije bio nikada u zatvoru, nije bio nikad osuđivan, i dosad se protiv njega vodio samo jedan kazneni postupak, za izazivanje prometne nesreće", kazao je, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, policija je ranije izvijestila da se Komšić sam predao, iako je neposredno nakon što je u srijedu navečer izboo djevojku u automobilu parkiranom na zagrebačkoj Peščenici, otišao s mjesta zločina.

Prema pisanju medija njihov odnos bio je problematičan duže vrijeme zbog čega je Komšić imao i sudsku zabranu pristupa djevojci. Mediji navode i da je djevojka jutro prije ubojstva davala iskaz tužiteljstvu zbog prometne nesreće u kojoj se automobil u kojem je bio Komšić s prijateljima zabio u njen automobil. Jutarnji list objavio je i tvrdnju žrtvine majke da je djevojka dva mjeseca bila trudna s drugim muškarcem.

Ministarstvo pravosuđa u petak je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da su protiv Komšića ranije pokrenuta dva kaznena postupka pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu i to 2015. zbog prijetnje i 2016. zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

U prvom kaznenom postupku "sud je maloljetnom okrivljeniku 26. svibnja 2015. godine izrekao mjeru opreza zabranu približavanja i zabranu uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s maloljetnom oštećenicom, do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.

Sudski postupak je pravomoćno okončan 25. travnja 2016. godine obustavom postupka jer je oštećenica odustala od prijedloga za progon i privatne tužbe čime su prestali zakonski uvjeti za kazneni progon i razlozi za izrečene mjere opreza", navode u Ministarstvu pravosuđa.

"Drugi kazneni postupak koji je u tijeku, pokrenut je protiv mlađeg punoljetnika zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu (sa smrtnom posljedicom) iz članka 227. stavka 6. Kaznenog zakona.

Općinski kazneni sud u Zagrebu je optužnicu zaprimio 10. listopada 2016. godine te je 12. prosinca 2016. godine optužnica potvrđena. Prva rasprava održala se 9. veljače 2017. godine, a druga rasprava zakazana je za 13. ožujka 2017. godine", stoji u priopćenju.

Sindikat policijskih službenika (SPS) u petak je izvijestio da u ovom slučaju nije zakazala policija, podsjećajući da je mladić koju ju je usmrtio prošle godine prijavljen jer je automobilom pregazio pješaka, ali mu država "izricanjem adekvatne i brze kazne" nije pokazala da je "njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo".

I ministar policije Vlaho Orepić kazao je da je policija u ovom slučaju napravila sve što je trebala, a odgovornost je u priopćenju odbacilo i državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 09:48