BRANIMIR ČALETA

KONOBAR OPTUŽEN DA JE UBIO SVOJU TRUDNU DJEVOJKU Nakon što je u Ukrajini počinio strašan zločin pobjegao je u Hrvatsku i šest godina izmicao pravdi

Ilustracija, Branimir Čaleta
 Luka Gerlanc / Hanza Media, Interpol

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO9 podignulo je optužnicu protiv 35-godišnjeg Branimira Čalete, koji je prije šest godina u hostelu u Ukrajini ubio trudnu Ukrajinku s kojom je bio u ljubavnoj vezi, objavio je u ponedjeljak splitski ŽDO, ne navodeći ime optuženika.

Optuženi muškarac je nakon ubojstva preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku, gdje je sve do početka srpnja bio slobodan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU-a, a uhićen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolnica za ustupanje kaznenog progona.

Splitsko tužiteljstvo je nakon provedene istrage protiv njega podignulo optužnicu tereteći ga da je 15. rujna 2013. između 14,15 i 20 sati u sobi hostela u Ukrajini ubio 36-godišnju državljanku Ukrajine s kojom je bio u ljubavnoj vezi i za koju je znao da je u visokom stadiju trudnoće.

Muškarac je ženu ubio tvrdim sredstvima s kojima ju je snažno udario po glavi nanijevši joj osobito teške tjelesne ozljede opasne za život zbog kojih su preminule ona i nerođeno dijete, objavilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne otkrivajući identitet okrivljenika.

Optuženik, koji uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, nakon ubojstva je pobjegao, a na nepoznatom mjestu odbacio je svoju odjeću te odjeću i mobitel žrtve.

Tužiteljstvo je predložilo da se protiv njega produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Dnevnik Slobodna Dalmacije objavio je početkom srpnja nakon uhićenja da je Branimir Čaleta, 35-godišnji konobar iz Vinovca u općini Marina, punih šest godina živio i sezonski radio u Hrvatskoj iako je još u listopadu 2013. ukrajinski Interpol za njim izdao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njegove tadašnje djevojke Ganne Kitaeve, 36-godišnje menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjepropetrovska.

Čaleta je navodno sve te godine živio znajući da je tražen i povremeno bi preko svog odvjetnika provjeravao događa li se što u vezi s njegovim slučajem.

Nakon što je 1. srpnja iz Ukrajine stigla zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Čalete tužiteljstvo je izdalo nalog policiji koja ga je uhitila 5. srpnja u jutarnjim satima na Rabu gdje je radio kao konobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:52