MILIJUNSKA MULJAŽA

Kontroverzni poduzetnik iz Koprivnice optužen za veliku prevaru: ‘Organizirao je i lažno potpisivanje ugovora‘

Izvori tvrde da je riječ o Kristijanu Kreziću koji je 2020. najavio otvaranje pogona za preradu konoplje vrijednog 200 milijuna kuna

Ilustracija

 Damir Krajač/Cropix

Zbog sumnje da je gospodarskim prijevarama tvrtku u inozemstvu s kojom je poslovao oštetio za 4,3 milijuna eura, koprivničko-križevačka policija je 43-godišnjaka kazneno prijavila za prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te pranje novca.

Iz policije su u četvrtak priopćili kako su kriminalističkim istraživanjem 43-godišnjaka osumnjičili da je kao direktor tvrtke s područja Koprivničko-križevačke županije, s ciljem da joj pribavi znatnu imovinsku korist, 2019. godine doveo u zabludu stranog državljanina, vlasnika druge tvrtke te ujedno i suvlasnika ove spomenute.

To je učinio na način da je organizirao lažno potpisivanje ugovora, pri čemu stranom vlasniku nije istinito predstavio poslovni događaj kojim je njihova zajednička tvrtka ugovorila posao u vrijednosti od 117 milijuna eura.

Osumnjičen je i da ga je doveo u zabludu na temelju lažnog zahtjeva za dodjelu sredstava iz europskog fonda vezano za sufinanciranje ugovorenog posla, na temelju čega je taj strani suvlasnik na račun zajedničke tvrtke doznačio 4,3 milijuna eura, za koliko je oštećena njegova tvrtka u inozemstvu.

Kaznenim prijavama 43-godišnjak se tereti i da je 2020. godine uplaćeni novčani iznos, znajući da se radi o imovini stečenoj kaznenim djelom te u cilju prikrivanja, dalje prebacio na račun svoje druge tvrtke u inozemstvu.

Sve je to, ističu u policiji, činio u namjeri da novčanu transakciju, prijevarom u gospodarskom poslovanju protupravno stečenog novca, neistinito prikaže osnovanom.

Uz kaznene prijave protiv njega je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Lokalni mediji javljaju kako je riječ o Kristijanu Kreziću koji je 2020. u Koprivnici najavio otvaranje pogona za preradu konoplje, a prema tadašnjim najavama vrijednost najavljene investicije bila je 200 milijuna kuna.

Navode i kako su mediji u BiH prije nekoliko dana objavili da je Krezić uhićen u Šibeniku, ali da za tu informaciju nisu mogli dobiti službenu potvrdu.

Objavili su i da je on neko vrijeme boravio u Banja Luci te da su ga novinari povezivali s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 22:04