PRESUDA OCU MONSTRUMU

Kopitz osuđen na 50 godina zatvora: Svoje troje djece istuširao pa im u kakao stavio tablete

Kopitzu je isti dan počelo i završilo suđenje. Proces se vodio iza zatvorenih vrata

Harald Kopitz

 Goran Mehkek/Cropix

Nepunih devet mjeseci od jezivog zločina u zagrebačkim Mlinovima, kada je u podstanarskom stanu ubio svoje troje djece stavivši im 30 tableta Diazepama u topli kakao koji su popili, na Županijskom sudu u Zagrebu austrijski državljanin Harald Kopitz (57) nepravomoćno je osuđen na 50 godina zatvora. U suđenju iza zatvorenih vrata, koje je isti dan počelo i završilo, Kopitz je priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo.

Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno do sada u pritvoru. Kopitz je dužan platiti troškove kaznenog postupka od 53.291,14 kuna plus troškove odvjetnika po službenoj dužnosti.

'Djeca su vam vjerovala'

Peteročlano sudsko vijeće za mladež na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u istom danu, nakon dvoipolsatnog održanog ročišta te još isto toliko vijećanja.

- Iskoristili ste povjerenje vlastite djece. Iako svjesni da su zbog svoje niske kronološke dobi bespomoćna i potpuno ovisna o vašoj brizi i skrbi o njihovim potrebama, dali ste im na konzumaciju prethodno pripremljeni napitak od kakaa u koji ste smrvili najmanje 30 tableta Diazepama. Djeca su taj napitak, vjerujući vam kao ocu, popila, nesvjesna ugroze zdravlja i života te su uslijed toga preminula od akutnog trovanja. Počinili ste to na podmukao način. Bili ste jedini garant njihovih života u tom trenutku, djeca su vam beskrajno vjerovala, a vi ste tri male osobe lišili života na početku njihova odrastanja uskrativši im budućnost - rekla je u obrazloženju presude sutkinja naglasivši i da je majci ubijene djece oduzeo najveću vrijednost čije posljedice osjeća i cijela zajednica.

-To što ste ostali bez novca nije mogao biti razlog da oduzmete tri mlada života. Oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života djece. Meni kao majci, sucu i čovjeku je potpuno neshvatljiv vaš čin da ste vašu djecu lišili života u trenutku kada se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koja se tijekom života navikli. za vaše postupke ne postoji ekvivalentna kazna - zaključila je sutkinja čije je riječi Kopitz bez emocija slušao.

Kopitzov odvjetnik Marko Ivica nakon objave presude poručio je da će se na nju žaliti:

- Žalit ću se kao branitelj na presudu. Ovo je mučan predmet i težak u svakom pogledu koji je epilog dobio u presudi kakvu smo i očekivali. On ostaje u istražnom zatvoru do pravomoćnosti presude. Presudu smo očekivali odmah danas s obzirom na njegovo ranije priznanje i njegovo držanje u cijelom sudskom postupku. Presuda je očekivana, on je i dalje u zatvorskoj bolnici, a što se tiče izručenja Austriji može tražiti da tamo služi kaznu po pravomoćnosti presude, ali nije izrazio želju za time pa će najvjerojatnije ovdje nastaviti služiti kaznu.

Detalji zločina

Inače suđenje je, kako smo jutros objavili, na prijedlog tužiteljstva s kojim su se složile sve stranke u postupku, bilo zatvoreno za javnost radi zaštite interesa maloljetnih žrtava te njihove majke.

Podsjetimo, riječ je o užasu od 24. na 25. rujna 2021. godine kada su četverogodišnji dječak i sedmogodišnji blizanci provodili uobičajenu večer s ocem dok je njihova majka, bivša Kopitzova partnerica, bila na službenom putu te je ocu svoje djece s punim povjerenjem ostavila mališane.

Kopitz im je priredio večeru. Svakom je pomogao potom da se otušira nakon čega im je dao da gledaju crtiće. Tad je već imao skovan bolestan plan čije će posljedice zgroziti cijelu zemlju, a njega pretvoriti u oca monstruma.

Oko 22 sata otopio je 30 tableta Diazepama u netom pripremljeni topli kakao nakon čega je takav smrtonosni napitak ulio u dječje flašice na kojima su bila slova njihovih imena. S punim povjerenjem dva sinčića i kćerkica su taj kakao nakrcan lijekom popila, a Kopitz je itekako bio svjestan da će takav koktel za mališane biti poguban.

Djeca su preminula od akutnog trovanja u dječjoj sobi, a neki od njih su usnuli čvrsto držeći u rukama plišane igračke s kojima su, najvjerojatnije, i inače odlazili na počinak. Njihova tijela zatim je pokrio poplunom preko glave, nakon čega je Kopitz odlučio presuditi i sebi nagutavši se tableta za snižavanje tlaka.

No prije tog finalnog čina u kojem nije uspio, 11 minuta poslije ponoći 25. rujna 2021. Kopitz je na Facebooku objavio najavu zločina ukazujući na samoubojstvo jer je ostao bez djevojke i novca, ali i jer mu ni njegova braća masoni nisu pomogli iako im se obraćao za pomoć.

Tu dramatičnu objavu su vidjeli njegovi prijatelji, pa su se zbog toga 50-ak minuta kasnije užarili telefoni policije čiji su se djelatnici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. U stanu tijekom očevida kriminalisti su uočili i punu bocu skupocjenog šampanjca Dom Pérignon na kojoj je bio stavljen papirić sa porukom "For your new life".

Dopisivanje u zatvoru

Od toga dana Kopitz se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode gdje je nad njim provedeno i vještačenje koje je pokazalo da je u vrijeme (ne)djela bio ubrojiv, a sedam mjeseci od jezivog čina, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu koja ga tereti za tri teška ubojstva zbog kojih mu prijeti 50 godina zatvora.

Na sudsko ročište na kojem se odlučivalo o osnovanosti podignute optužnice Koptiza su pravosudni policajci i tada, kao i danas, doveli vezanih ruku i nogu. Dok je odjeven u crnu trenirku prolazio kroz sudske hodnike prepune ljudi, na njegovu ispijenome licu se iščitavala nelagoda, zbunjenost, ali i hladnoća. Svjestan je svega i onoga što ga čeka. S njim u sudnici osim odvjetnika po službenoj dužnosti bila je i prevoditeljica za njemački jezik.

Kako smo već pisali, tijekom istrage Kopitz, naviknut na visoki životni standard, iznio je detaljnu obranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činom i što ga je, kako je kazao, pogonilo da u ubojstvu djece i samoubojstvu vidi jedini izlaz iz situacije.

"Ostao sam bez posla, prijetili su mi da će me izbaciti iz stana kojeg sam bio iznajmio. Zakuhalo mi je u glavi. Pukao sam. I u ubojstvu djece i samoubojstvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao", pokušao je objasniti motiv zbog kojeg je ubio djecu.

Inače, pritvorske dane, kako je Jutarnji također već objavio, Kopitzu krate između ostaloga i pisma koja mu pišu njemu nepoznate osobe, a kojima on, navodno, uredno odgovara u pisanom obliku.

Radilo se o pismima podrške u smislu da izdrži i da bude jak pa mu je jedna gospođa tako nepoznate dobi uz mnogobrojne riječi razumijevanja za njegovu situaciju i stanje duha u kojem se nalazi, u kuverti s pismom poslala i 150 kuna za cigarete.

Naznačila je i da bi mu poslala i više novca, ali da nije u mogućnosti. Kopitz joj je na pismo odgovorio te predložio da mu pošalje svoju fotografiju ostavivši otvorenu opciju da mu postane djevojka. Upućeni u problematiku nam kažu, da Kopitz zapravo, u svemu ovome, žali najviše sam sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 20:10