OSUMNJIČEN ZA 3 UBOJSTVA

Kopitz se branio šutnjom i pred policijom i pred tužiteljima, DORH otkrio za što ga točno terete

Zbog ubojstva vlastite djece prijeti mu do 50 godina zatvora, sutra se očekuje odluka o istražnom zatvoru
Harald Kopitz
 Damir Krajac/Cropix

Harald Kopitz, 56-godišnji austrijski državljanin osumnjičen za ubojstvo svoje troje djece proteklog vikenda u zagrebačkim Mlinovima, postaje svjestan svojih bešćutnih poteza i cijele situacije u kojoj se nalazi. Barem tako tvrdi Marko Ivica, Kopitzov branitelj koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti i koji je s njim bio na prvom ispitivanju točno u podne u ponedjeljak, treći dan nakon svirepog zločina, u sjedištu Kriminalističke policije u Heinzelovoj.

- Harald Kopitz na saslušanju nije iznosio obranu. U ovoj fazi postupka branio se šutnjom i iznio je samo svoje osobne podatke. No, postupak je tek na početku. Okrivljeni je psihički stabilno, iako se može reći da je zapravo promjenjivo stabilno. Poučen je o svojim pravima, a tek kad vidimo spis, formirat ćemo obranu. Čekamo odluku o ispitivanju u tužiteljstvu, a onda i o istražnom zatvoru. Nakon toga ću ga otići sljedećih dana posjetiti u zatvor Remetinec kako bismo razgovarali i pripremili obranu. O drugim stvarima zbog tajnosti postupka ne mogu govoriti, kao ni o dinamici iz činjeničnog opisa djela, nego samo potvrditi da ga se tereti za tri teška ubojstva - rekao je okupljenim novinarima ispred sjedišta Kriminalističke policije u Heinzelovoj Kopitzov odvjetnik Marko Ivica na kojeg je, kako je pojasnio, "pala karta da bude odabrani branitelj" s obzirom na čuđenje da Kopitz nije angažirao nikoga od svojih prijatelja odvjetnika.

image
Marko Ivica
Damir Krajac/Cropix

Dodao je da je idući na potezu, nakon što Kopitz dođe prvo u pritvor, sudsko-medicinski vještak kako bi se utvrdilo kakav je Kopitz zapravo bio u trenutku izvršenja kaznenih djela, misleći pritom na njegovo psihičko stanje i eventualnu (ne)ubrojivost.

image
Harald Kopitz u pratnji policije
Damir Krajac/Cropix

50 godina zatvora

Zbog ubojstva četverogodišnjeg sinčića te sedmogodišnjih blizanaca pod okriljem noći u subotu, kojima je prvo dao tablete a potom ih i gušio, prijeti mu do 50 godina zatvora.

image
Harald Kopitz
Damir Krajac/Cropix

Županijska državna odvjetnica Albina Tisanić u utorak poslijepodne o ispitivanju Kopitza rekla je sljedeće:

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika. Radi se o austrijskom državljaninu koji je koristio svoje zakonsko pravo neiznošenja obrane. Donijeli smo rješenje o provođenju istrage zbog tri kaznena djela: teškog ubojstva na podmukao način i na štetu osobe koje su posebno ranjive s obzirom na dob. Tijekom sutrašnjeg dana, vjerojatno ujutro, sucu istrage podnijet ćemo prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekla je Tisinić.

Do ponedjeljka u 19.45 sati Kopitz je bio najobičniji građanin i pacijent smješten u KBC-u Sestre milosrdnice. Imao je, međutim, poseban tretman.

image
Damir Krajac/Cropix

Svaki njegov potez, zbog opasnosti od ponovnog pokušaja suicida, vagalo je bolničko osoblje, i to pod budnim okom policajaca koji su ga od subote pred zoru čuvali ispred bolničke sobe. Tijekom hospitalizacije bio je šutljiv i odbijao bilo kakvu komunikaciju.

image
Harald Kopitz
Damir Krajac/Cropix

Na raspolaganje mu se stavila i austrijska ambasada, a netom pred kraj otpuštanja iz bolnice te prebacivanja u Kliniku za psihijatriju Vrapče na finalnu kontrolu prije službenog uhićenja pokunjeno je rekao medicinskom osoblju da mu je "žao što je još uvijek živ jer i dalje ne vidi izlaz iz problema u kojima se našao i koji se samo gomilaju pa je zato popio na desetke tableta". Upravo zbog toga su još jednom odlučili preispitati njegovo psihičko stanje, ali dežurni tim liječnika, koji ga je pregledao i razgovarao s njim, zaključio je da je Kopitz u dobrom stanju i sposoban pratiti daljnji tijek kriminalističkog istraživanja.

image
Damir Krajac/Cropix

Poruka

Sve je krenulo od strašne poruke 11 minuta poslije ponoći koju je Kopitz objavio na svom Facebook profilu najavljujući suicid: "Zbogom svima. Napuštam vas jer ne mogu više. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila vrlo loša prema njoj, ali i jer nemam više novca. Sve što sam pokušavao raditi zadnjih godinu i pol nije uspijevalo. Čak niti moja braća iz masonske lože nisu htjela pomoći, a na kraju nisu mi htjeli odgovarati niti na telefonske pozive. Samo moji najbolji prijatelji te moj brat su mi pomagali koliko su mogli. Ali sad, sad je kraj! Zato zbogom".

image
Damir Krajac/Cropix

Zbog toga se 50-ak minuta poslije na noge diglo nekoliko njegovih prijatelja i austrijska ambasada. Odaslali su pozive policiji čiji su se djelatnici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori mrtve dječice, razbacane stvari i neopisiva količina tuge. Iako promptna, reakcija je, nažalost, bila prekasno. Kopitzu je život, pak, spašen u posljednji čas jer su ga u toaletu zatekli malaksalog od tableta kojih se nagutao nakon čega je vozilom Hitne pomoći prevezen u bolnicu.

image
Harald Kopitz u pratnji policije
Damir Krajac/Cropix

Većina ljudi s kojima smo razgovarali nakon zločina i koji su s Kopitzom imali prijateljski ili poslovni odnos, malo je reći da su ostali bez teksta kad su doznali za monstruozan čin. Nekolicina njih otkrila nam je da su ga djeca obožavala i da su rado provodila vrijeme s njim te da je za njih bio tata Superman koji im je posvećivao puno vrijeme dok su boravila kod njega.

image
Damir Krajac/Cropix

Međutim, neke od obiteljskih prijateljica izjavile su da je Kopitzu bio bitan pozitivan vanjski imidž, dobre imovinske prilike, status u društvu te da je jedina iskrena poruka na njegovu Facebook profilu bila posljednja, oproštajna dok su sve prethodne, pogotovo one na kojima su i dječje fotografije, bile "kreirani lažni privid".

Paralelno s istragom, Kopitzova bivša supruga s obitelji se priprema za posljednji ispraćaj svoja tri anđela koji će biti ovaj tjedan.

image
Damir Krajac/Cropix

Tko je Kopitzov odvjetnik po službenoj dužnosti

Marko Ivica zagrebački je odvjetnik kojeg je Haraldu Kopitzu, nakon otpuštanja s bolničkog liječenja i odmah nakon uhićenja, dodijelio sud prema službenoj dužnosti.

U odvjetničkim vodama Marko Ivica je preko 13 godina, ali javnost ga dosad nije imala prilike upoznati kroz neke veće slučajeve od interesa javnosti, pogotovo ne iz domene kaznenog prava.

Prema njegovom profilu na LinkedInu, odvjetnik Ivica surađuje s odvjetničkom tvrtkom iz Danske, koja broji stotinjak zaposlenih i bavi se, između ostaloga, bankovnim i financijskim pravom te građevinskim i stečajnim, kao i pravom tržišnog natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:24