PODIGNUTA OPTUŽNICA

Kopitzu prijeti 50 godina zatvora, konačno objasnio svoj jeziv čin: ‘Zakuhalo mi je u glavi‘

Austrijski državljanin otrovao je blizance u dobi od sedam i dječaka od četiri godine

Harald Kopitz

 Facebook

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv Haralda Kopitza (57) zbog ubojstva svoje troje djece.

Austrijski državljanin otrovao je blizance u dobi od sedam i dječaka od četiri godine.

Priopćenje o optužnici objavilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, ne navodeći identitet okrivljenog.

Kako navodi tužiteljstvo, zločin se dogodio 24. rujna prošle godine oko 22:00 sata, u Zagrebu, u stanu u kojem je boravio sa svoje troje maloljetne djece, s unaprijed stvorenom namjerom da djecu liši života, iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela na štetu djece.

Tijekom istrage Harald Kopitz iznio je detaljnu obranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činiom i što ga je kako je rekao pogonilo da u ubojstvu djece i samoubojstvu vidi jedini izlaz iz situacije.

"Ostao sam bez posla, prijetili su mi da će me izbaciti iz stana kojeg sam bio iznajmio. Zakuhalo mi je u glavi. Pukao sam i u ubojstvu djece i samoubojstvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao", pokušao je objasniti motiv zbog kojeg je ubio djecu.

Nakon toga je objavio poruku na Facebooku, a potom se pokušao ubiti trovanjem. Policiju je o mogućem pokušaju samoubojstva obavijestio njegov prijatelj, koji je vidio oproštajnu poruku na Facebooku.

Kada je policija stigla na mjesto zločina, pronašla je Kopitza i troje mrtve djece. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je u optužnici da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku).

Haraldu Kopitzu prijeti 50 godina zatvora, vještačenjem je ustanovljeno da nije bio neubrojiv u trenutku kad je počinio zločin, a u istrazi koja je bila tajna ispitani su i neki njegovi prijatelji i kolege s posla, ail i njegova bivša supruga i majka njihove djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:21