UGLEDNI ŠIBENČANIN

KORUPCIJA U DRŽ. UPRAVI Podmitili ga 'neutvrđenim količinama pršuta, sira, janjetine, teletine i ćevapa'

Neven Macanović osuđen je jer je u niz navrata tražio i primio mito u vidu ića i pića
 Cropix

Dva ručka u restoranu “Zlatna ribica” na šibenskoj Brodarici koja su po USKOK-u bili mito, Neven Macanović, upravni savjetnik za poslove ugostiteljstva i turizma u Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave Šibensko-kninske županije, platit će s godinu dana zatvora, koji su zamijenjeni s ukupno 730 sati rada za opće dobro. Presudilo je nepravomoćno tako Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Mlađana Prvana, piše Slobodna Dalmacija .

Macanović, koji krajem godine ide u mirovinu, osuđen je jer je tražio i primio mito u vidu bijele ribe i boca vina od Roberta Udovičića, bivšeg vlasnika tvrtke “Kornati Nautika”, i to kako bi mu izdao rješenje za iznajmljivanje plovnih objekata. Udovičić je također jučer proglašen krivim, no nije kažnjen jer je upravo on prijavio Macanovića.

Po novom zakonu

Iako je Macanović nedjelo počinio dok je vrijedio Kazneni zakon iz 1997. godine po kojem je za ovo djelo predviđena kazna od jedne godine do osam godina zatvora i koji je po sankciji blaži od novog zakona iz 2013. godine u kojem je kazna od jedne godine do deset godina, sud je primijenio noviji zakon jer on predviđa zamjenu zatvorske kazne radom za opće dobro.

No, Udovičić je bio samo jedan od 19 ugostitelja i obrtnika koji su, prema USKOK-u, mitili Macanovića dobrom “spizom”. Svi oni jučer su se, u pratnji svojih odvjetnika, “natiskali” u maloj sudnici suca Prvana kako bi se očitovali o krivnji. Svi su, naravno, kazali da se ne osjećaju krivima i da će obranu iznijeti na kraju postupka. Kad se vidi za što se ugostitelji i obrtnici terete, odnosno koje su mito davali, postavlja se logično pitanje zbog čega ih USKOK nije iskoristio kao svjedoke nego je protiv svih njih pokrenuo progon koji je na kraju rezultirao s pet tisuća stranica sudskog spisa. Jedan o okrivljenih je u međuvremenu umro, a za trojicu su postupci razdvojeni.

A evo mita koje su dali i za što im prijeti kazna do tri godine zatvora:

Davor Gulin, direktor tvrtke “Atrium Gulin”, za rješenje o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti restorana “Atrium” u Lozovcu častio je Macanovića tijekom kolovoza 2011. godine s jednim ručkom vrijednim 100 kuna i jednim sirom.

Jere Šuperba, vlasnik restorana “Torcida” u Donjem Polju, za rješenje o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti restorana “Torcida 2” tijekom svibnja, lipnja, kolovoza i rujna 2011., častio je Macanovića s četiri ručka vrijedna oko 500 kuna svaki te s, kako piše USKOK, “neutvrđenom količinom pečene janjetine”.

Mate Bilić, direktor tvrtke “Botun” d.o.o., i Ive Vukšić, njegov poslovni partner, okrivljeni su jer su za rješenje o minimalnim uvjetima za konobu “ZG” Donje Polje Macanoviću platili dva ručka u lipnju 2011. u toj konobi vrijednosti 300 i 100 kuna svaki te dva ručka u rujnu 2011. od po 500 i 150 kuna.

Jakov i Marin Kokan su za rješenje o minimalnim uvjetima za konobu “Prstaci” u Skradinu častili Macanovića u restoranu “Kamen” u Dicmu u ožujku 2011. godine, i to, stoji u optužnici, “neutvrđenom količinom teletine, sira, pršuta i kruha”. Još su mu jednom dali “neutvrđenu kioličinu janjetine”, a potom ga u srpnju, kolovozu i rujnu 2011. godine častili ručkovima u ova dva restorana.

Niko Sladić, vlasnik mesarsko-ugostiteljskog obrta “Sladić”, za izdavanje rješenja o minimalnim uvjetima uređenja i opreme za štekat častio je Macanovića s ručkom u “Zlatnoj ribici” vrijednim 800 kuna te mu je dao i najmanje tri kilograma telećih odrezaka i ćevapčića u vrijednosti 150 kuna. Sladić je još jednom, u lipnu 2011. godine na Macanoviće traženje dao odreske, meso za juhu i janjetinu u vrijednosti najmanje 150 kuna.

Diana Skorin, majka vlasnika konobe “Babilon” u Primoštenu, okrivljena je da je dala Macanoviću litru i pol maslinova ulja te je njega i još pet osoba častila večerom u konobi “Babilon” u svibnju 2011. godine. Sve to za rješenje o utvrđivanju minimalnih uvjeta za rad “Babilona”.

Dragan Slavica i Kažimir Jurin, suosnivači tvrtke “Porat invest”, za minimalne uvjete za konobu “Plava Laguna” u Primoštenu platili ručak i večeru Macanoviću. Ručak samo njemu, i to u vrijednosti 300 kuna, a drugi večeru za njega i tri osobe u vrijednosti 300 kuna.

Ana i Mirko Svirčić tražili su od Macanovića da im da rješenje da mogu iznajmiti studio apartman iako nisu imali ni građevinsku ni uporabnu dozvolu, a on im je to i omogućio.

Matija Brušnjak dao je Macanoviću, na njegovo traženje, 100 eura kako bi mu ovaj izdao rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu u objektu u Rogoznici Zatoglav.

Ante Perica za rješenje za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana u kafiću “Viva Cuba Libre bar II i III” i za rješenje o minimalnim uvjetima častio je Macanovića s ručkom u “Zlatnoj ribici” vrijednim oko 1200 kuna gdje su bile i druge osobe.

Marko Nižić, obrt “Mrfun” u Primoštenu, za rješenje o minimalnim uvjetima platio je Macanoviću ručak u resotranu “Oli” u Brodarici, a dao mu je i najmanje sedam i pol kilograma morskih plodova.

Boris Banovac za odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu dao je Macanoviću “neutvrđenu količinu orada” i ručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:08