NOVI ZAPLET

Kovačević se lomi, priznati sve ili ne: Svi detalji dvostrukog preokreta u aferi Janaf!

Bivši predsjednik Uprave Janafa u jednom je trenutku na sudskom hodniku prišao tužitelju i rekao mu "Želim sve priznati"
Dragan Kovačević stiže na ispitivanje
 Damjan Tadic/Cropix

Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa, kojega Uskok sumnjiči da je još od 2012. primao mito kako poduzetnicima im sređivao poslove s Janafom, u ponedjeljak je, na vlastiti zahtjev, skoro dva sata iznosio dopunu svoje obrane na Uskoku. Što je sve pričao pred Uskokovim kamerama i obrana i Uskok drže kao strogo čuvanu tajnu.

Kovačevićevi odvjetnici Ivo Farčić i Tomislav Grahovac u ponedjeljak su, nakon što su sa svojim klijentom od 13 do 14:45 sati bili u sjedištu Uskoka u Vlaškoj, samo prošli pored novinara uz "no comment". Kako je došlo do ponovljenoga ispitivanja, također je zanimljiva priča. Naime, Kovačević je, nakon što je nakon uhićenja na Uskoku negirao optužbe, u četvrtak na ročištu kod istražnoga suca zagrebačkoga Županijskoga suda, sam prišao Uskokovom tužitelju Tomislavu Kamberu, te mu rekao: "Želim sve priznati".

Ova rečenica navodno je iznenadila i njegove odvjetnike, s kojima je večer prije na Uskoku tvrdio da se ne smatra krivim, te da stanovi čije mu se posjedovanje Uskokovim optužbama stavlja na teret - uopće nisu njegovi. Kamber je pak, premda valjda i sam iznenađen, na Kovačevićev upit mrtav-hladan rekao samo: "Super.".

Istražni zatvor

Kovačević je navodno tada poželio da sve prizna istu večer, dakle još u četvrtak navečer, kako uopće ne bi morao noćiti u Remetincu. No zakonski je to bilo teško izvedivo. Kovačeviću i ostalim osumnjičenicima istražni sudac je tada pak odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no Uskok je Kovačevićevu želju da želi dopuniti svoju obranu ozbiljno shvatio, a što je ustalom Kovačevićevo zakonsko pravo koje mu nitko ne smije uskratiti. Prvo je postojala varijanta prema kojoj bi Kovačević bio ispitan još u petak, no na kraju je dogovoreno da se ispitivanje obavi u ponedjeljak, s početkom u 13 sati.

Kovačevića je kombi pravosudne policije u Uskokovo sjedište dovezao oko 12,45 te je ubrzo ispitivanje počelo. Premda sadržaj njegova iskaza nije u ponedjeljak bilo moguće doznati, postoje određeni pokazatelji da se bivši Janafovac predomislio i usprkos vlastitim najavama o "sveobuhvatnom priznanju", nastavio po svome, odnosno poricao ono što mu Uskok stavlja na teret. Uskok u ponedjeljak, naime, nije tražio od suca istrage da se ukine istražni zatvor protiv Kovačevića, a kako neslužbeno doznajemo, to nije izgledno niti u neko dogledno vrijeme.

Nema ukidanja

"Budući da nakon iznesene dopune obrane i nadalje opstoji osnova na temelju koje je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu okrivljeniku odredio istražni zatvor, ovaj Ured neće predlagati njegovo ukidanje", objavio je Uskok nakon Kovačevićevog ispitivanja.

Iz toga se, pak, da zaključiti da Kovačević niti u najosnovnijim crtama nije priznao niti jednu od niza inkriminacija koje mu je Uskok od rujna prošle godine, kada je prvi puta uhićen, pa do sada stavio na teret. Treba pojasniti kakva je zakonska situacija po pitanju istražnoga zatvora. Dakle, jednom kada sudac istrage, po prijedlogu tužitelja, odredi istražni zatvor, jedan od načina, i to najbrži, za njegovo ukidanje je da to predloži sam tužitelj. Na osnovu prijedloga tužitelja sudac istrage je dužan odmah osumnjičenika pustiti na slobodu.

To u neku ruku čini tužitelja svojevrsnim gospodarom situacije, naravno samo dok je riješenje suda o pritvaranju na snazi. Budući da u ponedjeljak Uskok nije, a navodno niti ne namjerava tražiti puštanje Kovačevića na slobodu, za sada se čini da su Kovačevićeve najave da će sve priznati bile - prazna puška. Za sada, kako neslužbeno doznajemo, nema niti neke najave nastavka iznošenja Kovačevićeve obrane, te je izgledno da će on bar još neko vrijeme ostati u Remetincu.

Tajni nadzor

Kovačevića je Uskok uhitio u rujnu prošle godine u sklopu akcije pokrenute nakon tajne istrage o poduzetniku Kreši Peteku, vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek. Naime, policija i Uskok su tajno nadzirali Peteka zbog sumnji da je podmićivao HDZ-ovog gradonačenika Velike Gorice, Dražena Barišića, kako bi taj grad njegovoj tvrtki dodjeljivao poslove. Ubrzo se u istragu upleo i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, zbog identičnih optužbi, ali i Dragan Kovačević koji jeu tome trenutku bio čelni čovjek Janafa.

Odmah nakon uhićenja, vidjelo se da je, premda nije političar, Kovačević zapravo od svih osumnjičenika osoba s najvećim društvenim i političkim kontaktima i s lijeve i desne strane političkoga spektra. To je najviše postalo vidljivo po pitanju famoznoga "kluba" - prostora koji je koristio za neformalno druženje sa svojim prijateljima i poznanicima, i u kojemu su, kako se poslije otkrilo, boravila čak dvojica hrvatskih predsjednika, uključujući i aktualnoga, suprug bivše predsjednice, ministri, suci, poduzetnici i slično. Ubrzo su također uslijedile još dvije prilično interesantne stvari, poprilično čudne za direktora jednoga javnoga poduzeća - pronalasci novca.

Gotovina

Najprije je u kući njegova prijatelja u Samoboru, u prtljažniku Kovačevićeva automobila, pronađeno oko milijun eura u raznim apoenima. Kovačević neće sporiti da je on tamo dovezao novac te će kasnije novinarima objasniti da je riječ o novcima koje je prikupljao da svojim poslovnim partnerima kupi zemlju u Slavoniji.

Ubrzo će doći do novoga otkrića novca, točnije 4,6 milijuna kuna koji su pronađeni kod poduzetnika Gorana Puklina, a za koje Uskok također tvrdi da su Kovačevićevi. Za razliku od novca iz Samobora, Kovačević je pak tvrdio da s tim novcem nema veze. Najnoviji krug istrage pokrenut je pak prije pet dana kada je Kovačevića, ponovno uhićen, ovoga puta zbog novih optužbi da je od poduzetnika Ivana Širića primio stanove i automobile vrijedne 2,8 milijuna kuna.

Nakon drugog uhićenja

srijeda
Kovačević je po drugi put uhićen prošle srijede zbog novih optužbi da je primao mito od svog prijatelja Ivana Širića čijoj tvrtki je unosnu suradnju s Janafom
četvrtak
Na sudskom hodniku uoči ročišta na kojemu se odlučivalo u njegovoj slobodi, Kovačević je iznenadio i svoje odvjetnike i tužitelja najavivši da želi sve priznati
danas
Iako je sam zatražio dopunu obrane i najavio priznanje čime bi se domogao slobode, čini se da ništa nije priznao pa ostaje u istražnom zatvoru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:49