SUDSKA ODLUKA

Kovačeviću, Peteku, Barišiću i Grgiću produljen istražni zatvor, ostaju još 2 mjeseca u Remetincu!

Još 10 dana u istražnom zatvoru ostaju Vlado Zorić, Damir Vrbanc i Vatroslav Sablić, a Ljubomir Perušić ostaje u pritvoru još 15 dana.
 Zeljko Puhovski/Cropix

Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave JANAF-a, te gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić, te Krešo Petek (60),vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek još će dva mjeseca provesti u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.

Odlučilo je to danas izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, koje je i za po 10 dana produljilo pritvor Vladi Zoriću (44), koji je bio direktor Sektora sigurnosti i zašitte u TD "Janaf" i Damiru Vrbancu (59), direktoru Sektora transporta nafte u istom trgovačkom društvu. Istražni zatvor za 10 dana produljen je i Vatroslavu Sabliću (52), iz Luvis Projekta d. o. o.

Za 15 dana istražni zatvor produljen je Ljubomiru Perušiću (74) iz TD IPT Inženjering d. o. o. a vezano za kako USKOK tvrdi fingirani pozivni natječaj za velikogorički sustav javne rasvjete.

U međuvremenu USKOK je u "aferi JANAF", ali i zlouporabama u Novoj Gradišci i Velikoj Gorici zbog čega su okrivljeni gradonačelnici tih gradova, počeo ispitivati svjedoke, pa je tako odvjetnik Ivo Farčić, branitelj Dragana Kovačevića rekao kako je zadovoljan tempom ispitivanja svjedoka, dok je odvjetnik Igor Cišper, branitelj velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića rekao da je u odnosu na dio istrage koja se odnosi na njegova branjenika dosad ispitano osam svjedoka.

Veljko MIljević, branitelj Kreše Peteka, vlasnika "Elektrocentra Petek" najavio je da će podnijeti i ustavnu tužbu. Prošlog četvrtka iz istražnog zatvora u Remetincu puštena je Mirjana Prodan.

Prodan je osumnjičena da je uz Peteka i velikogoričkog gradonačelnika te HDZ-ovog saborskog zastupnika Dražena Barišića namještala natječaj za pročistač otpadnih voda u Velikoj Gorici za tvrku Elektrocentar Petek. Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna, a s vlasnikom tvrtke Petekom je ugovoren posao za 148 milijuna kuna.

U tom kraku istrage u aferi Janaf ranije su na slobodu pušteni direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac (36) i voditeljica EU projekata u velikogoričkoj Vodooprskbi Katarina Gašparac (34). Pored Jelisavca i Gašparac, krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret ranije je priznao i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras (57), čija je tvrtka bila u zajednici s Elektrocentrom, a koji je također ranije pušten da se brani sa slobode.

Uz glavne aktere te korupcijske afere - Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića te Jelisavca, Gašparac, Marasa i Prodan, osumnjičeni su Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler (42), Ljubomir Perušić i Goran Puklin. Puklin, suprug sada već bivše zamjenice županijske državne odvjetnice Mirele Alerić Puklin tereti se da je skrivao 4,5 milijuna kuna Draganu Kovačeviću za koje je mogao znati da potječu od kaznenog djela, nakon čega je njegova supruga zatražila razrješenje dužnosti zamjenice županijske državne odvjetnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:31