MARATONSKI POSTUPAK

Kraj afere mason, Hrvoj-Šipek podnijela novu žalbu zbog zamjenika, Vrhovni sud: Nemate pravo na nju

Odluka kojom je Jelenić oslobođen odgovornosti postala je pravomoćna 28. ožujka, tvrdi Vrhovni sud

Dražen Jelenić

 Damjan Tadic/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i dalje ne odustaje od namjere da svojeg zamjenika Dražena Jelenića izbaci iz DORH-a zbog afere mason. Čak i nakon odluke Državnoodvjetničkog vijeća (DOV-a), koje je prije mjesec dana odbilo njezin zahtjev da se Jelenića razriješi dužnosti, Hrvoj-Šipek je, kako nam je potvrdila Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić, uložila žalbu na tu odluku DOV-a.

Ulaganjem žalbe glavna državna odvjetnica trebala je spriječiti da odluka DOV-a, donesena 28. ožujka, prema kojoj nema zakonskog temelja da se Jelenića razriješi dužnosti zbog članstva u nevladinoj udruzi, pa ni masonima, postane pravomoćna i da se nakon dvije godine napokon stavi točka na taj maratonski stegovni postupak. O njezinoj žalbi trebao bi odlučivati Vrhovni sud, koji se već dvaput bavio slučajem Jelenić, ukinuvši prijašnje odluke o njegovu razrješenju.

Međutim, Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić smatra da, prema Zakonu o DOV-u, Hrvoj-Šipek uopće nema zakonske mogućnosti žaliti se na odluku DOV-a: - Zato smatramo da će Vrhovni sud njezinu žalbu odbaciti kao nedopuštenu. Žalba je, prema važećim propisima, dopuštena samo onome protiv koga se postupak vodi - rekla nam je Alaburić.

Zanimljivo je da je i Vrhovni sud u međuvremenu zauzeo isti stav odlučujući o Jelenićevoj žalbi na produljenje suspenzije. U toj odluci, donesenoj ovoga tjedna, izravno se navodi da, prema Zakonu o DOV-u, podnositelj zahtjeva, u ovom slučaju Hrvoj-Šipek, nema prava žalbe te da je "odluka kojom je zamjenik Jelenić oslobođen stegovne odgovornosti postala pravomoćna 28. ožujka 2023.". A zbog toga je prestala važiti i odluka o suspenziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:22