SPORNA FOTOGRAFIJA

‘Kralj Adventa‘ Mohenski 2019. snimljen u društvu visokopozicioniranog službenika SOA-e

Mohenski je uhićen u sklopu velike akcije policije i Uskoka zbog sumnje da je skupljao mito za Milana Bandića
S lijeva na desno, sjede: Drago Ćosić, šef SOA-e za gospodarski kriminal Igor Batković, uhićeni Denis Mohenski i Mićo Dušanović
 Fotografiju ustupio portal Net.hr

U jeku velike akcije policije i Uskoka, u sklopu koje je proteklih dana u Zagrebu uhićeno 18 osoba, objavljene su fotografije na kojima je uhićeni Denis Mohenski, poznat i kao "Kralj Adventa", u društvu šefa Sigurnosno-obavještajne agencije za gospodarski kriminal Igora Batkovića.

Kako javlja Net.hr, fotografija je nastala u veljači 2019., u bistrou Deno koji je u vlasništvu Mohenskog. Osim njih dvojice, na fotografiji su i sportski voditelji HRT-a Drago Čosić i Mišo Dušanović te vlasnik restorana Lopoč iz Momića kraj Metkovića, Vedran Dragović.

Nakon što je Denis Mohenski, kao jedan od "kraljeva Adventa", dakle, osoba od posebnog povjerenja gradonačelnika Milana Bandića za organiziranje unosnog posla zakupa kućica, uhićen pod sumnjom da je "skupljao" mito za gradonačelnika Bandića, fotografija je, dakako, dobila drugačiji kontekst.

Činjenica je, piše Net, da se o istrazi USKOK-a oko dodjele kućica na Adventu počelo govoriti tek u jesen 2019., dakle, nekoliko mjeseci nakon ugodnog druženja visokorangiranog djelatnika SOA-e s osobom koja je gospodarila jednim dijelom biznisa s kućicama, no, činjenica je da su oporbeni zastupnici u gradskoj skupštini, ali i mediji već mnogo ranije problematizirali Bandićev model oko zakupa kućica.

Tvrtka Demo Rebus d.o.o., preko koje je Mohenski ušao u biznis zbog kojeg je sada uhićen, osnovana je 2016. godine i bilježila je vrtoglavi rast. No, sudeći situacije koja je zabilježena na fotografiji, djelatnika SOA-e, Igora Batkovića, to nije omelo.

Umirovljeni sportski komentar Mićo Dušanović novinarima Neta rekao je kako se ne sjeća te večere jer je u restoranu uvijek bilo mnogo osoba.

„Drago Ćosić i ja smo godinama igrali zajedno tenis i jednom tjedno je bio običaj otići na grah ili neko drugo domaće jelo kod Dene. I to je sve. Vidio sam u njegovom krugu mnoge osobe, i poznate i nepoznate, ali mi smo se više nastojali držati – po strani“, kaže za Net.hr Mićo Dušanović.

S obzirom na to da je istraga oko slučaja Advent očigledno trajala duže vrijeme, a i u službeno objavljenom priopćenju USKOK-a o slučaju Advent govori se o "razdoblju od kolovoza 2016. do siječnja 2020.", fotografija nedvosmisleno potvrđuje da je uhićeni Mohenski najmanje jednom kontaktirao s visokorangiranim djelatnikom SOA-e za područje gospodarskog kriminala, Igorom Batkovićem.

Iz SOA-e nisu htjeli komentirati ovaj slučaj.

"Iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti komentirati Vaš upit. Sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, SOA je dužna štititi identitet svojih zaposlenika, kao i podatke o svom postupanju. Također, s obzirom da Vaš upit uključuje osobu protiv koje je USKOK donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, ne možemo davati bilo kakve informacije", stoji u odgovoru koji su poslali portalu Net.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:20