RAZOTKRILA IH POLICIJA

Kriminal u nevladinom sektoru: Kako su halapljivi šefovi zagrebačkih udruga muljali i ‘sisali‘ novac

Jedan se tereti zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a drugi za krivotvorenje i ovjeravanje neistinitog sadržaja
Ilustrativna fotografija
 Niksa Stipanicev/Cropix

Zagrebačka policija kazneno je, u dva odvojena slučaja, prijavila predsjednike dviju udruga iz Zagreba.

Jedan je prijavljen za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jer je, kako se sumnja, s bankovnog računa udruge podizao gotovinu za vlastite potrebe te je novac od članarina zadržavao za sebe. Drugi je, pak, prijavljen za krivotvorenje i ovjeravanje neistinitog sadržaja, jer je, prema podacima do kojih je došla policija, za sebe ishodio novi mandat na čelu udruge iako izborna skupština uopće nije održana.

"Prvog", 56-godišnjeg predsjednika tereti se da je "u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015. godine, kao predsjednik udruge iz Zagreba i osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima po bankovnim računima, s bankovnog računa udruge podigao gotovinu isplatama putem bankomata u ukupnom iznosu od 166.000 kuna, za koje ne postoji dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo da je novac koristio za djelovanje udruge. Također, sumnja se da u istom razdoblju nije u cijelosti obavio uplate pologa od članarina na poslovne račune udruge i to u iznosu od oko 274.000 kuna. Takvim je postupanjem sebi pribavio protupravnu znatnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 440.000 kuna za koji je iznos i oštetio udrugu."

Za drugog, 58-godišnjeg bivšeg predsjednika udruge sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici, kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da mu je mandat istekao u siječnju 2019. godine. No, on je "znajući da u veljači 2019. godine nije održana izborna skupština spomenute udruge, s ciljem da sebi omogući obavljanje funkcije predsjednika za sljedećih pet godina, pribavio krivotvoreni zapisnik izborne skupštine u kojem su lažno navedeni podaci o održavanju skupštine i sudionicima i da su sudionici jednoglasno njega izabrali kao predsjednika udruge."

Na tom su zapisniku krivotvoreni potpisi ovjerovitelja i zapisničarke, priopćila je policija pojasnivši kako je osumnjičenik potom "zapisnik s lažno navedenim činjenicama, kao pravi predao dugoj osobi koja ga je dostavila nadležnom gradskom tijelu i na taj način doveo u zabludu nadležni ured koji je temeljem krivotvorenog zapisnika u lipnju 2019. donijelo rješenje kojim se odobrio upis promjene osoba ovlaštenih za zastupanje udruge, odnosno upis osumnjičenog kao predsjednika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:14