PAD ZLOČINAČKOG UDRUŽENJA

Kriminalci iz Dubaija preko Ploča prošvercali 35 tona cigareta, zaradili skoro 29 mil. kn!

U velikoj akciji policije, USKOK-a i Carinske uprave privedeno je šest osoba koje su iz Dubaija ukupno dopremile 90 tona cigareta

Luka Ploče

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Na web stranici USKOK-a i Ravnateljstva policije jutros je objavljeno priopćenje o provođenju istrage protiv šest osoba zbog sumnje da su uspostavili zločinačko udruženje u sklopu kojeg su krijumčarili velike količine cigareta iz Dubaija u Hrvatsku i EU preko Luke Ploče.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, prvookrivljeni je Zvezdan Dane Grmuša.

USKOK je, na temelju rezultata posebnih dokaznih radnji i kaznene prijave PNUSKOK-a te u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog državljanina (1981.) i pet stranih državljana (1978., 1971., 1988., 1971., 1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 18. ožujka 2021. do 25. siječnja 2022., u Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te na području Slovenije, Mađarske, Poljske i drugih država članica Europske Unije (EU), radi ostvarenja znatne nepripadne materijalne koristi, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba u cilju krijumčarenja velikih količina cigareta bez duhanskih markica prikrivenim uvozom iz Dubaija u Hrvatsku i EU brodovima preko luke Ploče, bez podvrgavanja propisanom carinskom postupku prijave cigareta, a zatim i njihovim ilegalnim transferom u druge države članice EU te potom njihovom prodajom na ilegalnom tržištu.

U okviru realizacije plana, I. okr. je II. okr. državljaninu Mađarske i Srbije povjerio organizaciju transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče u druge države članice EU, pronalazak skladišnog prostora za njihov pretovar na području Zagreba, kao i pronalazak načina izbjegavanja carinskih kontrola u Republici Hrvatskoj koruptivnim djelovanjem, u koju svrhu su osigurali novčana sredstva.

Sukladno zaduženjima koje mu je povjerio I. okr., II. okr. je, nakon što su brodom iz Dubaija u kontejnerima dopremljene krijumčarene cigarete u luku Ploče, uputio vozače, među kojima V. državljanina Slovenije i VI. okr. državljanina Srbije, koji su navedene kontejnere, bez obavljenih carinskih postupaka i kontrola u luci Ploče, preuzimali i teretnim vozilima prevozili u skladišni prostor u Zagrebu, koji su II. i IV. okr. zajedno sa zasad nepoznatom osobom, prethodno iznajmili za potrebe ove ilegalne djelatnosti.

U tom su prostoru IV. i V. okr. i druge zasad nepoznate osobe uklanjale plombe s kontejnera, a zatim, prije transporta kontejnera u Carinarnicu Zagreb radi provođenja carinskih postupaka, iz njih izvlačili krijumčarene cigarete te ih utovarivali u druga teretna vozila, kojima su ih potom V. okr. i drugi vozači prevozili u druge države članice EU radi daljnje prodaje na ilegalnom tržištu.

Na isti način planirali su i krijumčarenje kokaina, no do realizacije i ostvarenja tog plana nije došlo. U daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni su 25. siječnja 2022. intervencijom policijskih službenika u Hrvatskoj.

Na opisani način okrivljenici su iz Dubaija brodovima organizirali otpremu ukupno 7 kontejnera sa najmanje 90 tona, odnosno najmanje 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta bez duhanskih markica, dok su preko carinske i granične crte u Hrvatsku bez prijave carinskim službenicima ilegalno dopremili najmanje 3 kontejnera sa najmanje 35 tona krijumčarenih cigareta koje su teretnim vozilima prevezli u Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku ili druge države članice EU gdje su ih, u količini od najmanje 35 tona, odnosno najmanje 2.539.200 kutija, prodali na ilegalnom tržištu, čime su ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 28.566.000,00 kuna, koji su novac međusobno podijelili i zadržali za sebe.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 09:11