HOROR U SESVETAMA

‘Kriv sam, ubio sam oca! Volio sam ga, nismo se svađali, ali bolest me natjerala... Nisam bio svjestan‘

- Napravio sam nešto zbog čega ćeš se na mene sigurno ljutiti, poruka je koju je poslao svojoj sestri nakon zločina
 Damjan Tadic/Cropix

- Kriv sam. Ubio sam oca, ali nisam bio svjestan što činim. Par dana prije toga nisam spavao i osjećao sam se loše. Imam šizofreniju od 2005., liječim se i godišnje odem po mjesec, dva u PB Vrapče. Oca sam volio, nismo se svađali. Nisam uzimao terapiju i to je problem. Da sam bio normalan i da me bolest nije natjerala, ne bih mu učinio nažao. Živjeli smo zajedno i sve zajedno po kući radili – rekao je u svoju obranu Dinko J. (38) kojem je počelo suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu za ubojstvo oca Damira (63) lanjskog srpnja u kući nadomak Sesveta.

Oca je usmrtio u neubrojivom stanju metalnom gedorom dužine 40-ak centimetara u noći s 21. na 22. srpnja, zadavši mu 20-ak stravičnih udaraca po cijelome tijelu od kojih su najstrašniji bili oni po glavi. Nesretni čovjek je preminuo od višestrukih prijeloma, nagnječenja, podljeva i rana, a sin ga je nakon toga umotao u tepih i stavio pod stepenice i sve to zatim prekrio jastucima, poplunima i tepihom.

"Napravio sam nešto zbog čega ćeš se na mene sigurno ljutiti" – poruka je koju je poslao okrivljeni svojoj sestri nakon zločina. Bratu je na telefon, pak, rekao da je "nevjerojatno koliko čovjeku treba da umre dok u bolovima moli za pomoć i da je nakon dva sata i dalje živ."

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Bili su to okidači da se u dvorištu obiteljske kuće pojave članovi obitelji, ali i policija. Netom prije toga, inače, Dinko J. je bio i kod susjede koja za ubojstvo susjeda Darka još nije znala. Tražio ju je rakiju da si ispere grlo od trovanja. Popio je rakiju pa se ispovraćao da bi joj zatim kazao: "Borio sam se kod kokošinjca s izvanzemaljcem koji mi je ubrizgao kokošji izmet u pluća".

U totalnom strahu susjeda ga je slušala i kad joj je na svom mobitelu pokazao video o rađanju vanzemaljaca.

Dinko J. je inicijalno završio u Zatvorskoj bolnici u kojoj se nalazi i proteklih mjesec dana, a većinu pritvorskog ‘staža‘ do sada je proveo u zatvoru.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Vještak psihijatar Darko Marčinko ustvrdio je da je ubojstvo posljedica jačeg pogoršanja psihičkih smetnji u okviru psihotičnog poremećaja povezana s neuzimanjem terapije i uporabom alkohola. Smatra i da su ispunjeni uvjeti za smještaj u forenzičnoj psihijatrijskoj ustanovi kako bi se stvorili povoljniji uvjeti liječenja te maksimalno smanjio rizik za eventualno počinjenje novog djela.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Dok je predsjednici sudskog vijeća na upit optuženi odgovarao razumije li optužbu i zna li gdje se nalazi, Dinko J. je kazao da zna da je u sudnici i da je optužnicu i sve što ga se njome tereti, razumio.

- Znam da sam sad na sudu i doveli su me iz Zatvorske bolnice, ali bih radije da sam u PB Vrapče. Pijem terapije i dobro sam sada i zato bih u Vrapče - ponovio je optuženi. Njegov branitelj Arnold Čada je u završnim riječima, među ostalim, dodao da bi upravo što hitniji premještaj iz Zatvorske bolnice u PB Vrapče bio najbolje rješenje za njegovo uspješnije daljnje liječenje.

Stoga Dinku J. kao finalna sankcija za ubojstvo oca, prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, prijeti šestomjesečna hospitalizacija na psihijatriji, nakon čega će se njegovo zdravstveno stanje svakih pola godine revaluirati".

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:33