SUDSKI EPILOG

KRIVOTVORILA DIPLOMU Bivša glasnogovornica policije Marina Kraljević Gudelj je kriva! Sud: 'Bila je izrazito drska'

Marina Kraljević Gudelj dobila je godinu dana zatvora, no to će biti zamijenjeno radom za opće dobro. Na rubu suza, po izlasku iz sudnice, Marina Kraljević Gudelj najavila je da će se žaliti: - To je katastrofa. Sutkinja je ignorirala sve što mi ide u korist. Ovo je tipična metoda rada SOA-e
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Da kojim slučajem bivša glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj u studenom 2011. nije poželjela promijeniti radni ambijent te Split zamijeniti Zagrebom, u njezinu stručnost, stečena znanja i kvalificiranost, nitko ne bi dirao niti bi se našla na ‘stupu srama’.

Zbog optužbe da je krivotvorila diplomu Filozofskog fakulteta koju je stekla, pak, kako sama tvrdi temeljem obranjenog diplomskog rada “Svadbeni običaji otoka Korčule” kod mentorice Milane Černelić, na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Marinu Kraljević-Gudelj sutkinja je nepravomoćno osudila na godinu dana zatvora, a koja će biti zamijenjena radom za opće dobro.

- Diploma iz travnja 1996. godine je krivotvorena. Radi se o falsifikatu javne isprave. Kad god ju je predočavala, pokazala je izrazitu drskost i još je na sve pristala na opsežnu provjeru za zapošljavanje u Uredu za nacionalnu sigurnost. Diploma će se oduzeti i uništiti, a radnu knjižicu dužna je dostaviti županijskim vlastima radi poništenja stručne spreme. Dokazano je da nije diplomirala na temu koju je navela jer nema sve položene ispite, nema originalni diplomski niti je u arhivu muzeja grada Korčule gdje je rekla da ga je dostavila, pronađen primjerak - pojasnila je obrazlažući presudu sutkinja Sandra Kantolić naloživši bivšoj glasnogovornici splitske policije da mora nadoknaditi i sudske troškove u visini 1250 kuna. Obrana se, između ostaloga, temeljila na tvrdnjama da se nekome iz SOA-e zamjerila. Na rubu suza, po izlasku iz sudnice, Marina Kraljević Gudelj najavila je da će se žaliti.

-To je katastrofa. Sutkinja je ignorirala sve što mi ide u korist. Ovo je tipična metoda rada SOA-e. Dobro znam kome sam se tamo zamjerila. Recite mi onda kako sam prošla prvu sigurnosnu provjeru koja je daleko bila najteža od svih drugih? Čini mi se sumnjiv i popis diplomskih radova koji sam predala u spis, jer su, eto, brojevi baš kod moj rada prepravljani.

Smatram da se ovom presudom sudilo meni kao osobi a ne djelu - ogorčeno je izjavila Kraljević-Gudelj negodovajući što se i u njezinom slučaju, kao i u nekolicini drugih, nije čekala pravomoćna presuda već je dobila otkaz samo na temelju osnovanje sumnje.

Inače, s tom diplomom puno prije izbijanja afere, Kraljević-Gudelj je tri puta raspoređivana na različite poslove unutar MUP-a, a u koji je s tim istim papirima, došla 2005.godine iz Protuobavještajne agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:38