IZAŠAO IZ KUĆNE KARANTENE

KRŠIO SAMOIZOLACIJU OTIŠAVŠI BACITI GNOJ U POLJE 'Pohvalio' se kaznom na Facebooku, u komentarima ga napali zbog opasnog čina, on se brani

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Dragutin Hanžek (51) iz Maruševca nadomak varaždinskog Ivanca nije mogao sakriti ogorčenje nakon što je u ponedjeljak uhvaćen u kršenju rješenja o samoizolaciji koje je dobio nakon povratka iz Italije. Čestitka 'teška' 8000 kuna nikako mu nije sjela pa se javno odlučio "obračunati" sa strogom sankcijom pritom na sva zvona pravdajući svoj, nimalo bezazleni, potez.

- Otpeljal sam gnoj u polje. Bio sam sam samcat i u kabini traktora. Policija veli da je netko dojavio. Ma ja u to ne vjerujem jer nitko u mojoj okolini nije znao da ja imam rješenje o samoizolaciji. Pratili su moj signal mobitela pa su mi zato u ponedjeljak došli doma na moju adresu. I nisu me zatekli u polju nego sam kod kuće već bio. Nisam imao što sakriti. Uostalom, nikom nisam od ostalih građana bio blizu ni na sto metara - ogorčeno se osvrnuo na uručeni prekršajni nalog Državnog inspektorata Hanžek.

U nalogu stoji da "16.ožujka oko 11 sati nije postupio po izvršenom rješenju službene osobe, odnosno da nije poštivao pravilo samoizolacije u kućnoj karanteni čime je postupao protivno mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti pa da je time počinio prekršaj iz čl.71 ZDI, a kažnjih po čl.127.st.1 točka 4 istog zakona". Pritom mu je ponuđeno da novčanu kaznu uplati u roku od tri dana u državni proračun i odmah potom dostaviti inspektoru dokaz o uplati.

Hanžek kaže da tri puta tjedno ode u Italiju pritom naglašavajući da se drži mjera zaštite kao u operacijskoj sali.

- U ponedjeljak su bili kod mene, a u utorak su mi donesli rješenje. Pisat ću prigovor na kaznu iako mislim da je uzalud. Kazna je astronomska. Toliko brzo ne stignem ni sredit si kredit jer sam u kreditima do ušiju. Mogli su me barem opomenuti jer doista nikog nisam ugrozio. I nisam bolestan. Uostalom, dali su mi rok za plaćanje od tri dana, a moja izolacija traje još 11 dana.

Kad bi znali kakvu sam kalvariju preživio na putu kući iz Italije i koliko se samo štitim, ne bi me nitko osuđivao. Jer da se ne štitim, moja okolina bi već bila zaražena. Nepojmiljivo mi je da se mene lupa po džepu sa 8000 kuna, a sav tranzit kroz Hrvatsku za Srbiju i BiH su pustili bez ikakvog nadzora i to sam vidio svojim očima - zaključio je Hanžek ističući ironično da je kršenjem mjera samoizolacije "mogao ugroziti samo svoj traktor i da nikad skuplju gnojidbu nije imao".

S obzirom da je dobiveni prekršajni nalog javno objavio na svom Facebook profilu, njegov potez naišao je na stotine negativnih komentara u kojima ga se pojedinci nisu libili vrijeđati i osuđivati obzirom na sve alarmantniju situaciju s korona virusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:34