SLUČAJ PUKANIĆ

Krunski svjedok: Jocić je obećao bonus za brzu likvidaciju

‘Sve to financirao je Slobodan Đurović, koji je jednom rekao kako je na Matanića potrošio oko 200.000 eura’, kazao je Marjanović

BEOGRAD - Tomislav Marjanović, krunski svjedok optužbe za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića 23. listopada 2008. godine, svjedočio je danas videolinkom na suđenju Sretenu Jociću kao naručitelju likvidacije.

Ponovio je teške optužbe na račun Joce Amsterdama i Slobodana Đurovića.

Bugarska epizoda

Prije početka svjedočenja na intervenciju Jocićeva odvjetnika morao je odložiti bilježnicu sa bilješkama, ali je u sat i pol svoje priče ponovio da je čuo da su motiv za Pukanićevo ubojstvo bili članci o duhanskoj mafiji.

Krunski svjedok i danas je rekao kako je svojevremeno Matanićev odvjetnik Zoran Pilipović preko tadašnje ministrice pravosuđa Vesne Skare Ožbolt trebao srediti da se Roberta Matanića izruči Hrvatskoj, a ne Bugarskoj.

U svom svjedočenju Marjanović je opisao i bugarsku epizodu u kojoj je Robert Matanić bio također osumnjičen za likvidacije.

Odlasci u zatvor

“Naš čovjek u Bugarskoj bio je Bojko Borisov i preko njega je sve bilo sređeno”, kazao je Marjanović. U to je vrijeme sadašnji bugarski premijer bio ministar unutarnjih poslova.

“Sve to financirao je Slobodan Đurović, koji je jednom rekao kako je na Matanića potrošio oko 200.000 eura”, kazao je Marjanović. Opisivao je svoje odlaske Mataniću u zatvor u Sremsku Mitrovicu i ugovaranje njegova oslobađanja sa Željkom Milovanovićem, ali se u tome nije uspjelo.

“Robert je govorio da sve ide od Jocića, prema Đuroviću i ja mu vjerujem jer smo više stvari tako radili”, kazao je Marjanović na pitanje suca Vladimira Vučinića o tome kako zna da je Jocić naručitelj Pukanićeva ubojstva .

“Jednog dana u stan u Gomboševoj došao je Slobodan Đurović. Bio je prilično nervozan i tada je razgovarao s nekim na telefon.

Rekao je da je razgovarao sa Sretenom Jocićem i da Pukanić uskoro treba napustiti Hrvatsku i da treba požuriti s likvidacijom i da pare nisu upitne i da osim 1,5 milijun eura ćemo dobiti i neki bonus“, opisao je među ostalim Marjanović.

Požurivanje

“Znate li vi je li Jocić bio u dogovoru s još nekim za ubojstvo”, pitao je sudac Vučinić.

“Nije mi poznato”, odgovorio je Marjanović. Po njegovu saznanju obzirom da Matanić i ostali nemaju novca, u zatvoru nisu dobili novac, a i on tvrdi da nije dobio niti jedan dinar.

Odbio zakletvu: Besmisleno je kad ću sve reći

Tomislav Marjanović svoj motiv za svjedočenje opisao je isključivo time što se prijetilo njemu i obitelji.

Odbio je položiti zakletvu, jer je to smatrao besmislenim obzirom da će reći sve ono što je rekao i u istrazi i na svjedočenju u Zagrebu.

Rekao je da je bio osuđivan i da je uživao i kokain i heroin, ali da je rekao istinu i da nije imao motiv nikoga teretiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:08