NESREĆA NA ISTOKU HRVATSKE

KRUZER UZBURKAO NABUJALI DUNAV I POTOPIO POLICIJSKI BROD Na plovilu su prevozili 12 migranata koje su prije toga promrzle spasili iz rijeke

 
 PU osječko baranjska

Prava mala drama odvijala se u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima na Dunavu nedaleko od Aljmaša odnosno ušća Drave u Dunav, gdje su hrvatski policajci spašavali 16 migranata koji su preko nabujale rijeke ilegalno prešli iz Srbije u Hrvatsku. Policija je oko 4,30 sati primila poziv u pomoć na stranom jeziku, nakon čega su njihovi službenici iz PP Beli Manastir i Postaje granične policije Dalj s tri plovila krenuli u potragu za osobama koje su zatražile pomoć.

- Dolaskom do 1388,5 riječnog kilometra, u šumskom području poplavljenom uslijed nabujalog Dunava, policijski službenici zatekli su osobe koje su se u vodi držale za grane drveća. Izvukli su ih iz vode i smjestili ih na dva plovila, 12 osoba na jedno i četiri na drugo plovilo - rekao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

PU osječko baranjska

No, kako nesreća nikada ne dolazi sama, netom nakon što su policajci spasili migrante i smjestili ih na plovila, Dunavom je naišao kruzer koji je podigao valove do te mjere da je voda počela prodirati u policijsko plovilo koje je uslijed toga djelomično potonulo, pa se 12-ero migranata ponovno našlo u Dunavu.

- Brzom reakcijom i intervencijom policijski službenici, koji su nesebično skočili u Dunav, spasili su migrante koji su se nalazili u nabujalom Dunavu. Osim pothlađenosti, osobe nisu ozlijeđene, a i brod je u međuvremenu izvučen - kazao je Kon, dodavši kako nitko od migranata nije završio u bolnici.

PU osječko baranjska

- Nije bilo potrebe za hospitalizaciju. Svi su dobro, zbrinuti su i to ja najvažnije, a sada slijedi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja načina na koji su prešli granicu. Daljnje postupanje ovisno o utvrđenom stanju bit će sukladno Zakonu o strancima - dodao je Kon.

Na Dunavu veći broj plutajućih objekata, Lučka kapetanija Vukovar poziva na oprez

Iz Lučke kapetanije Vukovar upozorili su u ponedjeljak sudionike u plovidbi na Dunavu da prilagode brzinu zbog porasta vodostaja i otežanih plovidbenih uvjeta na toj rijeci te povodom nedavne riječne nesreće s više poginulih i nestalih osoba na mađarskoj plovidbenoj dionici.

Lučka uprava Vukovar, u priopćenju za brodarstvo, skreće pozornost svim zapovjednicima i voditeljima plovila, brodarskim poduzećima i ostalim sudionicima u plovidbi o potrebi prilagodbe brzine plovidbe jer je u posljednja 24 sata na plovnom putu uočen veći broj plutajućih objekata (stabla, granje, neodređeni plutajući predmeti), koji mogu ometati plovidbu i/ili oštetiti plovila.

Također, usporedno s nadzorom sigurnosti plovidbe, Lučka kapetanija Vukovar u koordinaciji sa Ministarstvom unutarnjih poslova provodi akciju traganja za nestalim osobama, a nakon tragične riječne nesreće, odnosno sudara dvaju brodova u Mađarskoj, na dionici rijeke Dunav u Budimpešti.

Izdana je obavijest prema svim zapovjednicima plovila i vlasnicima čamaca da obrate posebnu pozornost tijekom plovidbe te da sve informacije o eventualnom uočenju utopljenika u rijeci dojavljuju nadležnoj Kapetaniji, Policijskoj postaji Vukovar ili Županijskom dojavnom Centru 112 Vukovar, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:09