UŽAS U BISTRICI

KRVAVA ZABAVA U HANGARU SMRTI Policajci se zgrozili prizorima koje su zatekli: Dolazili su auti iz Zagreba, Vinkovaca... Sve se znalo, ali se šutjelo

 
 CROPIX

Uginuli mješanac pit bula u gotovo raspadajućem stanju koji je bio u vreći, životinjske kosti u obližnjem zapuštenom bunaru te boks u kojem su vidljivi tragovi krvi na tepihu, prizori su koje su zatekli policijski istražitelji u Bistrici, u prigradskom naselju Slatine kada su prošli tjedan došli na intervenciju zbog sumnje u organiziranje ilegalnih borbi pasa u napuštenom hangaru nekadašnjeg lokalnog poljoprivrednog gospodarstva.

Za sada su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ubijanje i mučenje životinja kaznene prijave podnesene protiv četvorice muškaraca u dobi od 27, 29, 33 i 35 godina, no kako su iz PU virovitičko-podravske izvijestili da se kriminalističko istraživanje nastavlja, očekuju se i nove kaznene prijave. Prema našim informacijama, četvorica koja su zasad pala nisu i jedini u lancu organizacije ilegalnih borbi pasa.

Zakon šutnje

- Ovdje su dolazili automobili iz Zagreba, Vinkovaca... Sve se to znalo, ali se šutjelo jer se nisu htjeli zamjerati mladiću koji se time bavio - doznali smo od jednog mještanina Bistrice, odakle je i jedan od uhićenih, 27-godišnji S. A. Ostali su iz drugih mjesta, jedan iz Suhopolja, a dvojica iz Virovitice, a četvrti je, prema našim informacijama, trenutno na radu u Njemačkoj, pa ga policija još nije uspjela ispitati. Ostala trojica su nakon kriminalističke obrade pušteni da se brane sa slobode.

Sve je krenulo prije nekih desetak dana kada su lokalni ljubitelji životinja prijavili S. A. da u svom dvorištu drži osmero pasa na lancima te da psi izgledaju bolesno i neuhranjeno. Priča se proširila po lokalnim portalima i društvenim mrežama, na kojima se to počelo dovoditi u vezu s ilegalnim borbama pasa i policija je počela s istragom koja je dovela do uhićenja četvorice. Muškarac iz Bistrice u svom je dvorištu držao osam mješanaca pit bulova vezanih lancima i smještenih u malene kućice. Veterinarska inspekcija utvrdila je da su tri od njih bila čipirana, a pet nije. Jedan od njih naknadno je uginuo u veterinarskoj ambulanti pri izvođenju kastracije.

Javna tajna

- Riječ je o obitelji koja se ovdje doselila, kupili su malu kućicu i žive iznimno skromno. Ima ih šestero u kući, a još je dvoje djece na putu, majka im je teško bolesna... E, sad što je tog momka nagnalo da se bavi i borbama pasa, ne znam. Vjerojatno je mislio od toga nešto dodatno zarađivati, ali pitanje je koliko je u tome uspio. U svakom slučaju, bez obzira na to u kakvim uvjetima živio, opravdanja za ovo nema - rekao nam je drugi sugovornik iz Bistrice.

I on je želio ostati anoniman jer je riječ o malome selu i ne želi se zamjerati. Upravo zbog toga svih proteklih mjeseci borbe pasa u Bistrici bile su gotovo pa javna tajna. Prema policijskom izvješću, to se događalo od rujna prošle godine, no prema našim informacijama trajalo je i dulje. Praktički je teško povjerovati da mještani nisu čuli što se događa u hangaru koji je od sela udaljen nekih 200-tinjak metara.

Vlado Kos / CROPIX

Kosti u bunaru

Policija je nakon dolaska u pretres imala točne informacije i koordinate što i gdje da traže. Pa su tako ciljano išli prema bunaru iz kojeg su vatrogasci izvukli pronađene životinjske kosti koje su poslane na Veterinarski institut u Zagrebu, a u pomoćnim prostorijama kuće u kojoj živi 27-godišnjak tražili su točno određenu vrstu hrane, odnosno vreću hrane u pakiranju od 25 kg u kojoj su pronašli ostatke ostataka ubijenog psa. I pronašli su takvu hranu.

- Netko ih je očito pratio i sve bilježio jer je policija imala sve - rekao nam je Bistričanin s kojim smo razgovarali, a u selu se pretpostavlja da je to na kraju ipak učinio netko od mještana, koji više nije mogao trpjeti okrutnost koja mu se događala pred očima.

Policija je navodno uspjela pronaći i dva videozapisa borbi pasa koji će biti dodatni dokaz u ovom slučaju. Policija je četvoricu prijavila da su “s vlastitim psima sudjelovali u ilegalnim borbama pasa te na taj način pse teško zlostavljali, nanosili im nepotrebnu bol i izlagali ih nepotrebnim patnjama, koje su rezultirale smrtnim posljedicama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:10