SVAĐA ZBOG DJEVOJKE

KRVAVI OBRAČUN PRED NOĆNIM KLUBOM Bijesni Miljenko Splićaninu čašom zarezao grkljan

Split, 240813.Jutros oko 5.40 h na Mertojaku u Brackoj ulici u blizini kluba Paganini izboden je 22-godisnjak koji je u zivotnoj opasnosti u bolnici.Na fotografiji: policijski ocevid.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić/ CROPIX

SPLIT - Četiri mjeseca nakon što je u noćnom klubu “Paganini” 26-godišnji pomorac Miljenko G. iz Splita ozlijedio 37-godišnjeg J.T. iz Splita, protiv njega je pokrenuta istraga zbog pokušaja ubojstva. Kako neslužbeno doznajemo, tereti ga se da je 22. ožujka, između 4 i 5 sati ujutro, napao splitskog ugostitelja J.T., i to zato jer je smatrao da je on izlazio s njegovom 21-godišnjom djevojkom dok je on bio odsutan. Navodno su njih dvojica prije tog sukoba bili dobri poznanici, piše Slobodna Dalmacija .

Bijesni je Miljenko došao u noćni klub i najprije je došlo do verbalne prepirke za šankom s J.T., da bi zatim, u naletu bijesa, mladić uzeo čašu, razbio je i njome starijeg suparnika zarezao po vratu, odnosno grkljanu.

Iako mu je nanio, kako je utvrđeno, dvije zvjezdaste rezne rane na lijevoj strani vrata koje su okarakterizirane kao lakše tjelesne ozljede, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje je naknadno preuzelo slučaj, smatra da je razbijenom čašom mogao nanijeti teške i za život opasne ozljede žrtvi te da je J.T., koji je obilno krvario i bio životno ugrožen, spašen zahvaljujući pravodobnoj liječničkoj intervenciji, odnosno operativnom zahvatu.

Pomorac je, pak, tvrdio da čaša nije uopće bila razbijena, te da je on ustvari bio napadnut i da je, braneći se, instinktivno zamahnuo čašom koju je imao u ruci jer je upravo ispijao piće.

Zanimljivo je da je policija u ožujku, naravno vrlo šturo i bez detalja, izvijestila da sumnjiče “26-godišnjaka iz Splita da je 22. ožujka u ugostiteljskom objektu u Odeskoj ulici u Splitu ozlijedio 37-godišnjaka kojem je pružena liječnička pomoć”, te da je “utvrđeno da je oštećeni zadobio lakšu ozljedu vrata”.

Tada su protiv Miljenka G. podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede. Zbog takve lakše kvalifikacije djela, 26-godišnjak nije ni privođen u Državno odvjetništvo, nego je nakon krim-obrade pušten na slobodu, a prijava je išla redovnim putem.

No, u međuvremenu je, doznajemo, obavljeno vještačenje u kojem je ključno bilo mišljenje vještaka prema kojem je bilo moguće da zbog rana nanesenih na “mjestu pogodnom za nanošenje teških i po život ozbiljnih ozljeda” ugostitelj od krvarenja umre pa je zato odlučeno da se ide na ubojstvo u pokušaju. Isto tako, neslužbeno doznajemo, na promjenu kvalifikacije djela utjecala je i izjava jednog od konobara koji je navodno posvjedočio da je napadač prije nasrtaja “kvrcnuo” čašu o šank.

Također, zanimljiv je i podatak da je koji sat nakon sukoba u “Paganiniju” Miljenku G. na parkiralištu ispred jednog kafića na Splitu 3 zapaljen automobil. Policija je tada izvijestila, službeno ne dovodeći u vezu dva događaja, da je “22. ožujka oko 6.40 sati u ulici Poljička cesta izbio požar na osobnom vozilu BMW u vlasništvu 26-godišnjaka” te da je požar “ubrzo ugasio građanin koji se tom prilikom nalazio u blizini vozila”.

Dan poslije su u priopćenju naglasili da je utvrđeno kako je požar izazvan “otvorenim plamenom”, a da se materijalna šteta procjenjuje na oko 20 tisuća kuna. Počinitelj do danas, koliko nam je poznato, nije pronađen.

Neslužbeno doznajemo da je obranu Miljenka G. preuzeo splitski odvjetnik Vinko Gulišija kojeg smo kontaktirali, no on nam nije mogao puno reći zbog “interesa istrage”.

– Doneseno je rješenje o provođenju istrage za ubojstvo u pokušaju, a mogu samo reći da je moj klijent vrlo detaljno iznio obranu i odgovarao na sva pitanja tužitelja. U ovom trenutku mogu samo kazati da mislim da se ne radi o ovoj pravnoj kvalifikaciji zbog koje je istraga otvorena. Pitate me zbog čega je došlo do promjene kvalifikacije djela? Pretpostavljam da je provedeno vještvo iz kojeg su se donijeli određeni zaključci – kazao nam je odvjetnik Gulišija.

Inače, prema Kaznenom zakonu, za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina, dok je za pokušaj ubojstva po novom Kaznenom zakonu propisana minimalna kazna od pet godina zatvora pa naviše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:11