KOBNA PROSLAVA

KRVAVI OBRAČUN U NOĆNOM KLUBU Bivša Dinamova zvijezda mora platiti odštetu s kamatama nekadašnjem boksaču kojem je sa staklenom bocom razbio čelo

 
 Damir Krajač / CROPIX

Umjesto 40.564 kuna, bivši nogometaš Dinama te aktualni igrač turskog Karabükspora Argentinac Luis Ezequiel Ibáñez (30), morat će platiti 30.423 kuna s kamatama bivšem boksaču Andreju Rennertu (28) zbog grijeha iz prošlosti. Ujedno, Rennertu mora nadoknaditi i 4735 kuna parničnog troška. Druga je to nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu u tom sudskom postupku zbog incidenta od 10. svibnja 2012. godine u noćnom klubu Faces u Zagrebu kada je Ibáñez staklenom bocom Rennartu slomio čeonu kost, a zbog čega je na drugom sudu nogometaš i pravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Prva presuda prema kojoj je nogometaš boksaču trebao platiti 40.654 kune odštete srušena je jer se Ibáñez žalio zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka obzirom da na ročištima, s kojih je izbivao uz isprike radi angažmana u inozemnom klubu, nije dao iskaz. Ponovljeni postupak mu je, čini se, ipak išao u korist jer je inicijalno sud ocijenio da je Rennert sudjelovao u tučnjavi u omjeru od 20 posto, no u ponovljenom suđenju taj se postotak popeo na 40 obzirom da nogometaš nije prvi inicirao okršaj već je Rennert prema njemu prvi bacio bocu.

Na ročištu početkom siječnja ove godine Ibáñez se prisjetio kobnog događaja koji se odigrao nakon pobjede i osvajanja hrvatskog kupa dok su slavili pobjedu u jednom restoranu a potom i u Facesu.

- Slavili smo i konzumirali alkohol, ali ne i opojna sredstva što se može lako utvrditi jer sam kao profesionalni sportaš često testiran. Okršaj se zbio u WC-u kluba Faces, gdje se nalaze umivaonici. Sreo sam Rennerta koji je bio s još jednom osobom. Vrijeđao me i prigovarao kako to igramo, da zašto ne pozdravimo navijače i slično. Iznenadilo me to jer je Dinamo pobijedio. Nastavio me vrijeđati, a kada sam izašao iz WC-a, Rennert me nije puštao van pa sam ga uzrujano pitao što hoće od mene. Želim istaknuti da je Rennert vrlo visok i krupan, kao i njegov prijatelj, te sam pomislio da će me istući pogotovo kad su obojica krenula prema meni. Na njihove uvrede sam uzvratio pitanjem što hoće i onda sam dobio udarac u glavu bocom od pive, točno iznad lijeve obrve – prisjetio se nogometaš Ibáñez u sudnici te dodao kako je potom dodirnuo lice i uočio krv.

- Lice je bilo krvavo, potpuno sam se izgubio, zbunio i uplašio. Izašao sam iz WC-a i sa šanka koji se nalazio pored zgrabio sam bocu te ga bacio prema Rennertu. Nakon toga su me uhvatili redari i izveli iz kluba. Bio sam cijeli krvav. Što se dogodilo s Rennertom ne znam. A mene je kolega nogometaš Ivan Tomečak odvezao autom do bolnice gdje su mi sašili ranu i to je vidljivo iz medicinske dokumentacije koju sam bio dostavio u kaznenom postupku. - zaključio je Ibáñez naglasivši kako ga je boksaševo ponašanje istovremeno i uzrujalo i uplašilo pa je reagirao na takav način.

Oštećeni Rennert je, pak, sasvim drukčije opisao WC tučnjavu dok je bio u društvu prijatelja Hrvoja J.

- Bio sam s prijateljem kad sam susreo Ibáñez. Pozdravio sam ga i pitao zašto nakon utakmice nije pozdravio navijače i da li ga Dinamo i Mamić plaćaju da se tako ponaša. Nisam ga ničim izazvao, a Ibáñez je odgovorio da mogu izaći van ako imam kakvih problema pa da to riješimo naglasivši pritom "Imam ti ja jaja, nisam ti ja neki Hrvat." To mi je bilo smiješno pa sam se nasmijao, a Ibáñez se cijelo vrijeme tresao i poskakivao te stajao na prstima i unosio mi se u lice dok sam mu se obraćao.

Njega je uzrujala moja smirenost te potaknula da mi baci bocu u glavu. Nije bilo nikakvog fizičkog kontakta između nas, ja sam se samo smijao, a Ibáñez je otišao po bocu i bacio ju. Ja sam se srušio u nesvijest. Prije tog događaja sam bio sportski aktivan trenirajući boks, a uz to sam igrao nogomet i košarku – opisivao je incident Rennert tvrdeći da nakon ozljeđivanja više ne može primati udarce i da trpi konstantan strah da ga lopta ne udari u glavu. Ugrađena mu je titanska pločica u glavi, te dodaje da je sudjelovao u pripremama boksačica na svjetskoj razini kao sparing partner. Rennert tvrdi i da je Ibáñez, za kojeg je posumnjao da je onog dana bio drogiran ili pijan, kritiku uputio mirnim tonom bez ikakve zle namjere.

Očevidac obračuna, Hrvoje J. prisjetio se i kako je Rennert upitao nogometaša iz zafrkancije: "Jel sad cugate i hvatate trebice?" a na što je boksaču Ibanez predložio da izađu van sve riješit.

- Ibanez je još rekao Rennertu: 'Misliš li da se ja tebe bojim? Nisam ja Hrvat.' Bio je vidno uzrujan i tresao se od bijesa, a meni i Rennertu je bilo smiješno da nas netko poznat zove van na tučnjavu pogotovo jer je riječ o mladiću koji je nizak. Naš smijeh ga je dodatno razbijesnio pa je zamahnuo prema Rennertu i otrčao do šanka gdje je uzeo bocu i bacio na prijatelja koji se od udarca srušio na pod i bio u polusvijesti – pojasnio je Hrvoje J.

Rennertov trener Mario Ž. o samoj tučnjavi nije imao neposrednih saznanja no u sudnici je podijelio detalje Rennertove karijere iz BK Coloseum u kojem trenira unazad devet godina.

- Odmah sam vidio veliki potencijal. Rennert je 2008. osvojio srebrnu medalju na Državnom prvenstvu za juniore u boksu, a na kojem je boksao s dečkom koji je postao prvak Europe. Također, sudjelovao je u pripremama boksačica koje su na vrhu svjetske liste. No sada ima pločice u glavi pa ne može više trenirati i njegova je boksačka karijera uništena. Bio je kategorizirani sportaš u vrijeme osvajanja medalje, ali ne i u vrijeme tog incidenta 2012. – dodao je boksački trener Mario Ž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:14