VLASNICA NA SUDU

Kuća u kojoj se otrovalo sedam radnika iz BiH: ‘Utonuo sam u san, čuo žamor, puno glasova...‘

Istražitelji su otkrili da nije organizirala kontrolu plinskih instalacija pa je s takvim (ne)postupanjem pristala ugroziti živote


Kuća u zagrebačkom Resniku u kojoj se nakon curenja plina otrovalo sedmero ljudi
 

 Damir Krajač/Cropix

Velika tragedija koja se dogodila sredinom ožujka prošle godine u zagrebačkom Resniku kada su se oko ponoći u unajmljenoj kući otrovala ugljičnim monoksidom sedmorica radnika iz BiH, od kojih je državljanin Muhamed Z. (57) nažalost preminuo, dobit će pravosudni epilog. Godinu i pol od tragedije koliko su potrajali izvidi, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 67-godišnje vlasnice kuće Z.K. za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. st. 1.i 2., a u vezi s člankom 215. Kaznenog zakona.

Tužiteljstvo je dosad otkrilo da je 67-godišnja vlasnica kuće početkom ožujka sklopila s jednim trgovačkim društvom ugovor o iznajmljivanju kuće u njezinom vlasništvu u kojoj su stanovali radnici tvrtke.

Ono što joj je, zapravo, uteg u cijeloj tragediji je da je okrivljenica, prema sumnjama tužiteljstva, “propustila voditi brigu o ispravnosti plinskog bojlera instaliranog u kupaonici te kuće i nije organizirala stručnu osobu za redoviti servis i pregled bojlera, kao i redovitu kontrolu dimnjačara”. Također, istražitelji su otkrili i da nije organizirala ni redovnu kontrolu plinskih instalacija pa je s takvim (ne)postupanjem pristala ugroziti život i zdravlje ljudi koji su boravili u toj kući.

- Uslijed neispravnosti dimnjaka, ventilacije kupaonice i zidnog grijača vode, došlo je do stvaranja visoke koncentracije ugljičnog monoksida iz plinskog bojlera u zraku, zbog čega je, tijekom večeri 23. ožujka 2021., došlo do ozljeđivanja sedmorice radnika, državljana Bosne i Hercegovine, koji su spavali u navedenoj kući, odnosno jedan je radnik smrtno stradao, a jedan je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, dok su petorica radnika zadobila tjelesne ozljede – otkrivaju iz tužiteljstva.

Nakon tragedije, jedan od radnika Mirza Z. se prisjetio za Jutarnji list da su kobne večeri u navedenu kuću tek uselili. Bilo je oko 18 sati kada su ušli u prostor. Vlasnica kuće i njezin suprug su podstanare ugostili, pokazali im gdje se što nalazi i stavili se na dispoziciju ako im što još treba, da ih slobodno kontaktiraju.

- Nakon useljenja smo se raskomotili, skuhali si večeru, oprali se i otišli na spavanje. Boljela me glava pa sam jedva čekao da zaspem. Jedino je Muhamed ostao u boravku gledati televizor. Nakon što sam utonuo u san, čuo sam neki žamor, puno glasova. I najednom me netko polijevao hladnom vodom.

Ali ništa nisam bio u stanju učiniti. Na kraju sam se probudio u bolnici i tad su mi rekli da smo se otrovali u kući. Nas su spasila zatvorena vrata sobe gdje smo spavali, dok je Muhamed bio prvi na udaru dok je gledao televiziju – ispričao je Mirza Z. za Jutarnji list naglasivši kako dok su kuhali večeru na štednjaku i dok su se tuširali, ništa čudno nisu uočili.

M.K., pak, suprug vlasnice kuće rekao nam je tad da su unazad sedam godina iznajmljivali kuću jednoj firmi.

- Prestrašno je to što se dogodilo. Danas stigli, preko noći se otrovali. Ja sam redovno servisirao bojler i nikad nije bilo problema, ali nemam papir da je sve čisto – priznao nam je M.K. navodeći da mu je servisiranje radio prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:57