TKO JE DENIS MOHENSKI

Kuhar koji je za samo tri godine postao ‘Kralj Adventa‘: ‘Kod nas je najgore biti uspješan‘

Vlasnik bistroa Deno na Trešnjevci, uključio se u posao s Gradom na Adventu 2016. godine, a 2019. u podzakup je dao čak 50 kućica
Denis Mohenski
 Vanja Nezirović

- U Hrvatskoj je najgore biti uspješan - izjavio je za Jutarnji list u zimu 2019. godine ugostitelj Denis Mohenski, u medijima kolokvijalno etiketiran kao "kralj Adventa", koji se danas našao među uhićenima u velikoj USKOK-ovoj akciji.

Istupio je javno tada, u zimu 2019., u Jutarnjem listu na temu adventske kućice, zbog kojih se našao na meti istražitelja, a o čemu su mediji tada opširno izvještavali. Riječ je o tome da je njegova tvrtka od Grada dobivala u najam prostore na najatraktivnijim lokacijama, koje je potom davala u podnajam drugima.

- Jeste li pročitali ijednu od ranijih optužnica zbog poslovanja s adventskim kućicama - pitala sam tada ugostitelja Mohenskog koji je te godine u podzakup dao 50 kućica smještenih većinom na samo zagrebačkoj špici.

Blokiran račun

- Nisam. Nemam ja doticaj s tim, ja sam ugostitelj, i to već više od 20 godina - izjavio je tada vlasnik bistroa Deno, smještenog na zagrebačkoj Trešnjevci. Račun tvrtke Demo Rebus, preko koje je poslovao s kućicama, od svibnja ove godine je blokiran. Posljednji prihod prijavio je za 2019. godinu, i to u iznosu od 6,6 milijuna kuna (dobit od 1,6 milijuna kuna). Mohenski je od ove godine osnivač i direktor tvrtke. U jeku afere s kućicama, 2019., za Jutarnji list je rekao da, otkad ga mediji prozivaju, loše spava te brine za sigurnost obitelji, nelagodno mu je jer osjeća da ga ljudi iza leđa komentiraju te se planirao sastati s odvjetnikom da bi utvrdio kako dalje.

Tada na pitanje o tome jesu li ga kontaktirali istražitelji, koji su navodno krenuli u izvide, nije želio odgovoriti.

- O tome ne bih. Ali, ovo što mi rade mediji, nije korektno. Ugostitelj sam više od 20 godina, svi moji radnici uvijek na vrijeme dobiju plaću, plaćam poreze... Ne znam što sam skrivio? U Gradu su mi rekli da sam jedini predao zahtjev za tu lokaciju, ne vidim u čemu je moj krimen - govorio je tada Mohenski dok smo sjedili na prvom katu njegova lokala za koji se pisalo tada da je u njega danas pokojni gradonačelnik Bandić, zalazio na kartanje.

- Gradonačelnik Bandić ovdje ne zalazi, a kamoli da tu kartamo. Ali dolaze drugi ljudi, tako sam, među ostalim, u lokalu upoznao njegova bivšeg vozača Zdravka Krajinu, no nije me on uputio u taj posao - rekao nam je tada Mohenski, koji je po struci kuhar.

- U vrijeme krize u Hrvatskoj počeo sam razmišljati kako osigurati još neke prihode pa sam radio na cateringu, ali to nam se nije pokazalo isplativo. Potom sam prve godine unajmio jednu kućicu na Adventskom štiklecu. Bilo je to 2016. (taj događaj je organizirala tvrtka Tvornica događanja iz optužnice protiv Roberta Ljutića). Ne sjećam se ni od koga sam tada unajmio kućicu, a ni po kojoj cijeni - nastavlja Mohenski koji je godinu kasnije odlučio pokušati dobiti cijelu lokaciju i u tome je uspio. Tvrdi da je to bilo "bez ikakve veze u Gradu".

Krenulo ga

- Dotad sam uvijek poslovao na rubu, razmišljao hoću li imati novca za isplatu radnicima, za davanja, račune... I prvi put kad sam krenuo u nešto malo više, dogodi se nešto ovakvo - komentirao je tada Mohenski. Grad Zagreb je te godine, naime, odobrio postavljanje 228 kućica za Advent, a pri tome je najviše lokacija dobila tvrtka Demo Rebus, koja je prijavila manifestaciju Adventski vjenčić. Za 50 lokacija Gradu je trebao platiti 311.508 kuna.

- Zar vi stvarno mislite da je to cijeli trošak poslovanja? Samo će nas odvoz smeća stajati 150.000 kuna, zaštitari koji čuvaju kućice stoje za tih pet tjedana 170.000 kuna... - nabrajao je svoje troškove za kućice koje je u podnajam davao po cijenama od, kako kaže, 35.000 kuna bez PDV-a, pa sve do 80-ak tisuća kuna, također bez PDV-a.

U Istri sagradio atraktivnu vilu s bazenom

Novinari 24 sata 2019. godine su otkrili da je Mohenski u istarskom Novigradu sagradio atraktivnu vilu s bazenom koju iznajmljuje.

- Nisam je do kraja ni isplatio, sad mi je čovjek koji ju je gradio, kad je vidio sve to u medijima, poslao opomenu. Dužan sam još 400-tinjak tisuća kuna, a cijela je vila stajala oko 300.000 eura i nije riječ o milijunskim iznosima. Zašto nisu napisali da na stanu koji sam kupio imam zabilježbu o kreditu u švicarcima? Vilu smo sagradili ušteđevinom roditelja i svojom - objašnjava Mohenski.

Tvrtku je osnovao u ljeto 2016. i nakon nekoliko mjeseci sudjelovao je na prvom Adventu. Samo tu godinu prijavili su prihod od 3,5 milijuna kuna te dobit od 1,45 milijuna kuna, 2017. godine prihod je iznosio 3,5 milijuna kuna, a dobit 716.000 kuna, a 2018. je prihod bio 4,9 milijuna kuna (dobit 1,1 milijun kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:19