SUĐENJE JOCI

Kuzmanović: Da sam kriminalac, ne bi mi dali da čuvam potpredsjednika SAD-a

Kuzmanović je ispričao da je prošao torturu u zatvoru u Remetincu, kojeg je usporedio s Guantanamom
 Aleksandar Dimitrijević / CROPIX

BEOGRAD - I Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, optuženi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića , porekli su optužbu da su bili dio Jocićeve zločinačke skupine koja je likvidirala suizdavača Nacionala u 23. listopada 2008. godine u Palmotićevoj 3 u Zagrebu.

Milovanović, bivši pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, nije ni htio iznositi obranu jer tvrdi da nije imao uvid u spis od 17.000 stranica.

Milenko Kuzmanović iznosio je opširnu obranu, do u pojedinosti opisujući svoje poznanstvo i prijateljstvo s Robertom Matanićem .

Govorio je i o svojim boravcima u Zagrebu, pa je tako rekao kako je dvaput bio s kombijem.

- Jednom sam vozio stvari tadašnjeg ambasadora Srbije u Zagrebu. Drugi put sam tovario klavir kod punice šefa osiguranja predsjednika Tadića. Išao sam kombijem tvrtke Snupeks u kojoj sam radio, a za taj posao preporuka je bila od Ljube Milanovića, bivšeg šefa službe POSKOK (specijalna jedinica policije za organizirani kriminal, nap. a.).

Potvrdio je da je 2008. boravio u stanu kod Matanića, ali je zanijekao navode iz optužnice da je tamo vidio Bojana Gudurića.

Pričao je i o tome kako je uhićen na granici kod odmarališta Spačve 29. listopada 2008. godine, kada je navodno došao po Roberta Matanića, kojeg je prema optužnici s lažnim ispravama trebao prevesti u Srbiju.

- Stao sam na granici i pio vodu kraj auta kad je prema meni krenulo 20-25 specijalaca. Netko me udario po glavi, a nastavili su me tući i cokulama. Tukli su me u autu, na parkingu “Stari Hrastovi”. Tada sam prvi put čuo da sam osumnjičen da sam dovezao eksploziv u Hrvatsku. Nasmijao sam se, a oni su nastavili da me tuku. Rekli su mi: “Priznaj, Matanić te već druka!” Onda su me odvezli u tu Heinzelovu. Prvo sam sjedio i blejao! - kazao je Kuzmanović, koji tvrdi da je u policiji prvi puta vidio Slobodana Đurovića, te da od optuženika poznaje jedino Roberta i Luku Matanića.

Kuzmanović je ispričao da je prošao torturu u zatvoru u Remetincu, da se u 55 dana mogao samo dva puta istuširati, da je svjetlo u ćeliji gorjelo 24 sata, a njegove sestre su briznule u plač i napustile sudnicu dok je to govorio.

Uvjete u Remetincu usporedio je sa Guantanamom. Tomislava Marjanovića, krunskog svjedoka, nazivao je “krunski svjedok-lažov”.

- Pa da sam ja takav kriminalac, ne bi 20. svibnja radio u Pro Guardu na osiguranju američkog potpredsjednika Bydena dok je bio u Beogradu u hotelu Hyatt.

Kuzmanović je bio pušten iz pritvora u Hrvatskoj 24. prosinca 2008., a ponovo uhićen 30. svibnja 2009. godine i otada je u pritvoru u kojem će i ostati jer je odbijen prijedlog obrane da ga se pusti iz pritvora. Suđenje se nastavlja 21. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:46