PRAVA TVORNICA DROGE

Laboratorij za proizvodnju amfetamina u Zagrebu nadmašio očekivanja istražitelja: ‘Ovolike količine još nismo vidjeli‘

Nikad dosad u Hrvatskoj nismo zabilježili ovakav laboratorij koji je bio u stanju proizvesti na stotine kilograma amfetamina, poručili su istražitelji

Laboratorij amfetamina

 Screenshot

Nikad dosad u Hrvatskoj nismo zabilježili ovakav laboratorij koji je bio u stanju proizvesti na stotine kilograma amfetamina i koji je bio organiziran na način kako su organizirani laboratoriji u zapadnim i nekim drugim zemljama, ali i mi smo koristili istražiteljske tehnike kakve koriste policije tih zemalja. Rekao je to Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na današnjoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije na kojoj su pokazali i snimke prilikom pretrage "labosa" u okolici Zagreba.

Policajci u zaštitnim odijelima, s gas maskama, sa specijalnom opremom kao da su u "nuklearki" a ne u trokatnici koja je od vrha do dna bila korištena za proizvodnju sintetičke droge. Kovač je objasnio i zbog čega je osim krim istraživanja prošli petak i subotu i pretraga zahtijevala posebnu opremu i vještine istražitelja u završnici u akcije "FORMA" kako je nazvano višemjesečna istraga u kojoj su i prikriveni istražitelji razbijali tajni jezik šestorice narkodilera.

- Prva faza pripreme amfetamina je najopasnija jer se pojedine supstance zagrijavaju na temperaturu od 150 do 180 stupnjeva i postoji opasnost od trovanja pa su i oni koji su proizvodili amfetamin imali posebnu opremu. Osim više stotina kilograma raznih sirovina, opreme za proizvodnju droge te kokaina, policajci su zaplijenili i skener kojeg je šestorka isprobavala kako bi vidjela na koji način mogu krijumčariti drogu i do inozemstva, a imali su i posebnu prešu za izradu" ciglica" narkotika - pojasnio je Alen Barta, voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb. Željka Panza Ostrogonac, zamjenica ravnateljice USKOK-a, istaknula je kako je USKOK od početka bio uključen u to kriminalističko istraživanje te da je skupina bila dobro organizirana i konspirativna. Tijekom završnice je pretraženo 13 objekata i 15 automobila, a zaplijenjeno je i 40-ak tisuća eura. Rečeno je kako policija i dalje istražuje kome je sve droga bila namijenjena, a po zapljeni oružja čini se da je navedena skupina bila i izuzetno opasna. Zamjenica ravnateljice USKOK-a rekla je da je sudac istrage prihvatio prijedlog USKOK-a i svim okrivljenicima odredio istražni zatvor. Inače, laboratorij je bio u jednoj kući u Igrišću u zagrebačkoj Županiji, a sirovina se u kartonskim kutijama dopremala u iznajmljeni poslovni prostor u Ulici Ante Topića Mimare u Zagrebu koji je služio kao skladište. Osim u kartonskim kutijama sumporna kiselina i isopropanol koji su korišteni u proizvodnji amfetamina skladišteni su u kanisterima.

image

Mario Kovač, Željka Panza Ostrogonac, Alen Barta

Damir Krajac/Cropix

USKOK navodi da su 9. veljače na toj adresi drugookrivljeni Dragan P. i trećeokrivljeni Dragan T. iz navedenog skladišta preuzeli najmanje 70 kanistara sumporne kiseline i prevezli do "labosa" u Igrišću u koje je policija, kao i u skladišta gdje su skrivali sirovinu, upala u prošli petak. Pa je tako u Mimarinoj nađeno 20 litara sumporne kiseline u pakiranjima od po jedne litre, 1075 kg natrijevog hidroksida, 50 litara isopropanola i 993 litre tekuće kemijske tvari zasad nepoznatog podrijetla.

U kući u Nartskom Otoku gdje neprijavljeno boravi petookrivljeni Marko B. skladišteno je 15 kilograma kokaina, 40 litara acetona, 6 litara dietil-etera, pet litara tekuće tvari nepoznatog sastava s reakcijom na kokain, zatim dvije pvc boce od po jedne litre koje su bile do dvije trećine ispunjene s amonijakom te preša za pakiranje kokaina. Treći "štek" bio je u zagrebačkoj Folnegovićevoj ulici gdje je četvrtookrivljeni Tomislav Z. u jednoj garaži držao 12 kilograma hašiša i 42 kg "trave". Na još jednoj adresi kod šestookrivljenog Ive I. u Zagrebu je nađeno još pet kilograma "trave".

image

Mario Kovač, Željka Panza Ostrogonac, Alen Barta

Damir Krajac/Cropix

Policija je "laborantima" oduzela i dvije automatske puške, prepravljeni pištolj, sedam mikrovalnih pećnica, digitalnu vagu, četiri plinske maske, hidrauličnu prešu i dijelove za nju, ali i rendgenski uređaj. Ali ni to nije sve. Od osumnjičenih je oduzeto oko 40.000 eura i preko 50.000 kuna za koje se sumnja da potječu od preprodaje opijata. Dileri su ostali i bez nekoliko skupocjenih satova te većeg broja mobilnih uređaja i prijenosnih računala kao i druge tehničke opreme koja će biti podvrgnuta detaljnim pregledima i vještačenjima.

Šestorica osumnjičenih su, u okviru dogovorenog plana i s istim ciljem, ispunjavali zadaće koje su se odnosile na samu proizvodnju droge, skrivanje, pakiranje i skladištenje, daljnji prijevoz i krijumčarenje te preprodaju, ali i uništavanje nusproizvoda proizašlih iz kemijskog procesa proizvodnje droge amfetamin. Temeljem naloga nadležnog suda obavljeno je više pretraga osoba, domova i drugih prostorija, kao i vozila na području Zagreba te Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:26