PAO PREVARANT

Lagao da je bivši suigrač, kolega, radnik na stadionu...: ‘Pomozi mi novčano, jako sam bolestan‘

Policija je 36-godišnjeg varalicu iz Sesveta prijavila za pet prevara, a sumnja se da je izvarao još 10-ak osoba

Ilustracija uhićenja

 Damjan Tadic/Cropix

Puna tri mjeseca 36-godišnji varalica bio je vrlo angažiran na društvenim mrežama kako bi se na prevarni način domogao tuđeg novca. Na kraju mu je zagrebačka policija stala na kraj te ga kazneno prijavila za pet kaznenih djela prevare teške 4150 eura.

Kroz kriminalističko istraživanje policija je utvrdila da je dotični muškarac od lipnja do kraja kolovoza prošle godine imao za cilj pribavljanje protupravne imovinske koristi. Pa je došao na ideju da putem mobilne aplikacije za razmjenu poruka kontaktira odabrane mete. Pritom im se predstavljao, podsjećajući ih tobože, da je njihov bivši suigrač, trener ili zaposlenik koji je radio na nogometnom stadionu. A u nekim slučajevima otišao je korak dalje lažno predočavajući da je bolestan pa im je, kako bi bio što uvjerljiviji, slao medicinsku dokumentaciju na kojoj su bile navedene sve strašne dijagnoze od kojih navodno boluje.

Inicijalno je sve bilo čisto povjerenje. Osobe koje je kontaktirao bezrezervno su mu vjerovale ne sumnjajući u njegove tvrdnje pa su mu, prema njegovim uputama, uplaćivale novac. Ali ne na njegov račun, nego na bankovni račun 24-godišnjeg prijatelja na koji su, potom, "kapale" novčane uplate od 200 do 3000 eura. Vlasnik tog računa, međutim, nije znao o prevarnim namjerama 36-godišnjaka pa je uplaćeni novac prijatelju uredno prosljeđivao.

Iz PU zagrebačke kažu da su pretresli stan osumnjičenog na području Sesveta iz kojeg su oduzeli mobitele, laptop, ali i više SIM kartica - jer bila su to njegova sredstva za rad u činjenju prevara.

Po dovršetku istraživanja, 36-godišnjak je u petak navečer predan pritvorskom nadzorniku, a policija je nadležnom državnom odvjetništvu protiv njega podnijela posebno izvješće. Međutim, istraživanju tu nije kraj jer se provođenje dokaznih radnji nastavlja. Naime, tijekom operativnog postupanja policijskih službenika utvrđena je sumnja da je na identičan način nasamario još najmanje desetak osoba i pritom se okoristio za daleko veći novčani iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:15