SUĐENJE: SVILAN MRŠAV I BLIJED, RUKA MU DRHTI

Latin: 'Šelebaj je dao 3.000 eura mita da izaberu Hlo'. Šovagović: 'Molim za Denisovo zdravlje'

Poznati novinar tvrdi da je bivši muž Dijane Čuljak podmitio dvije članice Vijeća HRT-a
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Mršav i blijed, Siniša Svilan desnom šakom pridržavao je lijevu ruku koja mu je lagano podrhtavala. Stresno je doživio svjedočenje njegove donedavno najbliže suradnice Ive Gačić. Ona ga se praktički odrekla pred sutkinjom Jasnom Smiljanić.

Kao da traži zaštitu

- Protivila sam se suradnji s Core Mediom - izjavila je smireno Gačić, no o isplatama mita od strane Vladimira Šelebaja za koje se tereti Svilana, rekla je, nije ništa znala. Priznala je da su se njih dvoje poznavali cijelo desetljeće. Zajedno su radili na HRT-u, a 2004. su kao urednički tim krenuli u borbu za gledatelje Nove TV.

- Bila sam zadužena za Informativni program, a Svilan za sve ostalo - opisala je i dodala: - Kad je riječ o pregovorima s vanjskim producentima, to je radio Svilan. Ne znam je li pregovarao sam ili s nekim od direktora, ali ja u tome nisam sudjelovala.

Svilan ju je mirno slušao. Pratio je svaku njezinu riječ. Vidno emotivno iščekivao je odgovore. Ali nije ju ni pogledao. Samo je gledao ispred sebe. Na početku se sa svima pristojno pozdravio, ali je odmah ustuknuo korak natrag. I nakon suđenja je pristojno pozdravio te se već sekundu poslije, dok je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković još davao izjavu, izgubio niz ulicu. Čekao ga je na kraju parka. Stalno je u odvjetnikovoj blizini, kao da u Pavasovićevoj sjeni traži zaštitu. Svilan se teško nosi s postupkom u kojem ga USKOK tereti za primanje 262 tisuća eura mita od Šelebaja, bivšeg supruga Dijane Čuljak Šelebaj. Protiv njih zasad nije podignuta optužnica.

I dok ga je iskaz Ive Gačić pogodio, onaj Denisa Latina kao da je dočekao s odobravanjem. - Čuo sam od Edvina Softića da je Svilan primao novac od Core Medie - rekao je Latin. Njega ljuti što se sudi samo Svilanu. Drži da su najodgovornije bivša urednica na HTV-u Dijana Čuljak i Hloverka Novak Srzić, koja tamo još radi. Zato je Latin vlastito svjedočenje stalno pokušavao skrenuti na HRT, no sutkinja ga je prekidala. Čak je otišao korak dalje pa je za primanje mita prozvao bivše članice Vijeća HRT-a Nadu Gačešić Livaković i Anju Šovagović Despot.

- Poznato mi je da su bivše članice Vijeća Gačešić Livaković i Šovagović Despot dobile 3000 eura kako bi na Vijeću digle ruke za izbor Novak Srzić na funkciju urednice, a sve s ciljem da Core Media nastavi poslove na HTV-u koje je izgubila na Novoj TV - rekao je Latin.

Kontaktirali smo Anju Šovagović Despot koja se na Latinov iskaz nasmijala. - To je užasno malo novca da bi se glasalo za Hloverku. Jedino se nakon ovoga mogu moliti za zdravlje Denisa Latina jer dokle je došlo kad jedan od eminentnih novinara može tako svjedočiti. Pa koliko sam dobila novca kad sam jedina među članovima Vijeća bila protiv Hloverkine smjene?! - rekla je, a Nada Gačešić Livaković danas se nije javljala.

Bilježnica s isplatama

Latin je na izlasku sa suda izjavio: - Oni su bili organizacija koja je 7, 8 godina nesmetano poslovala na dvije televizije, HTV-u i Novoj TV, te mimo natječaja i kršeći zakone, a imali su dopuštenje politike uz Sanaderovu podršku jer kad je Faber pokrenuo istragu, ona je bila spriječena. Sanader mu je rekao: ‘To su naši dečki, pusti ih’.

U sudnici se često pozivao na producenta Softića, koji je u to vrijeme radio s bračnim parom Čuljak - Šelebaj. Softić je na kraju suradnje ostao nezadovoljan te je prijavio bivše partnere, a ta istraga je u tijeku. Latin je ispričao kako mu se Softić požalio da se osjećao oštećenim.

- Vidio sam Softićevu bilježnicu s isplatama. Gostima emisije Nove TV ‘U sridu’ gostovanje se plaćalo. O takvoj praksi govorili su mi sami gosti Sandi Blagonić, Matija Babić, Mani Gotovac... Dijana Čuljak i Hloverka Novak Srzić radile su za konkurentsku Novu TV, što je predstavljalo sukob interesa, kršenje ugovora o radu, a pogotovo ugovora koji je na HTV-u imala Novak Srzić.

Opće je poznato da je Hloverka bila kreator emisije ‘U sridu’, da je ona pozivala goste i još se time sama hvalila - posvjedočio je.

Iva Gačić danas je svjedočila i o tome da nije prethodno bila upoznata s time da će na projektima Core Medije raditi njezine novinarke. Tek poslije je to doznala od njih. No, njezin iskaz važan je za tužiteljstvo jer je potvrdila: - Za otkup programa vanjske produkcije bio je zadužen Svilan.

Nitko nije vidio

Pojasnila je i zašto je bila protiv toga da se surađuje s Core Medijom. - Bila sam protiv zbog toga što smo bili nova televizija, novi menadžment i smatrala sam da nije dobro da se Nova TV povezuje s producentskom kućom koja ima veze s licem javne televizije, odnosno s obzirom na to da je producentova supruga bila jedno od prepoznatljivih lica HTV-a. Taj stav sam izrazila nadređenima - rekla je Gačić.

Prva je napustila sud. Njezin suradnik Dražen Mavrić potvrdio je da je upravo Svilan bio zadužen za program, kao i za pregovore i dogovore s vanjskim producentima.

- U Svilanov djelokrug poslova ulazilo je predlaganje programske sheme, prijedlozi o emisijama, formatima te razgovori s vanjskim producentima, pa i sve vezano uz program - rekao je Mavrić.

Danas nitko od tri svjedoka nije izravno vidio da je Svilan od Vladimira Šelebaja primao mito. Niti je izravno čuo nešto o tome. Zato je Svilanov odvjetnik u konačnici bio zadovoljan iskazima. Njih su dvojica nakon ročišta otišli na kavu u obližnji kafić, gdje im se ubrzo nakon toga pridružila Svilanova životna partnerica Silva Mustapić, šefica kabineta u Ministarstvu Milanke Opačić. Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Željka Rogošića, Aleksandra Ćeramilca i Edvina Softića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:29