GRAĐANI, OPREZ!

Lažni policajac ‘operirao‘ u Istri, okomio se i na 86-godišnjakinju, ali nije se dobro proveo...

Predstavio se kao policajac koji istražuje slučajeve krađe novca u bankarskim institucijama

Ilustracija

 Dragica Andjelic/alamy/alamy/profimedia

Prevaranti koji se lažno predstavljaju kao policajci i dalje vrebaju na osobe starije dobi od kojih traže da im predaju novac pod izlikom da je ukraden te ga treba promijeniti, što potvrđuje i slučaj 86-godišnjakinje koja ipak u srijedu u Pazinu nije nasjela na taj pokušaj prijevare.

Istarska policija u četvrtak je priopćila kako traga za nepoznatim muškarcem koji je u nekoliko navrata telefonski nazvao 86-godišnjakinju, predstavljajući joj se kao policajac koji istražuje slučajeve krađe novca u bankarskim institucijama. Pritom ju je nagovarao da s računa podigne svoju ušteđevinu kako bi policija mogla provjeriti radi li se o ukradenim novčanicama, no ona to nije htjela učiniti.

Iz policije još jednom upozoravaju građane da njihovi pripadnici svoje službene zadatke ne provode na način da telefonom od građana traže informacije o novčanicama.

Stoga građane pozivaju na oprez, pogotovo one starije koji su zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti u pravilu i najčešće žrtve prijevara jer su spremniji na suradnju, često žive sami pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć.

Prevaranti pak to koriste na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, te navode starije osobe da nešto učine na svoju štetu, predstavljajući im se kao službene osobe, uglavnom kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili policajci.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, ističu u policiji, potrebno je voditi računa o tome da se osobni podaci nikako ne ustupaju nepoznatim osobama, a traži li to netko od njih telefonskim ili kontaktom uživo da o tome odmah obavijeste banku i policiju te ne pokazuju dokumente i bankovne kartice niti šalju njihove preslike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 18:04