UIGRANA TROJKA

Lažno se predstavljale: Evo kako su tri prevarantice od 24 starije osobe ukrale 1,2 MILIJUNA kuna!

Naivni starci su uredno nasjedali na prijedloge i A.M. (30), G.Š. (22) i E.I. (28)
 Nikola Vilić / CROPIX

ZAGREB - Punih 15 mjeseci domišljate tri prevarantice iz Pitomače A.M.(30), G.Š.(22) i E.I.(28) harale su domovima triju županija te su 24 puta, predstavljajući se lažno kao djelatnice banke, HZZO-a ili HZMO-a, uspjele od vremešnih građana na prijevaru ukrasti čak 1,2 milijuna kuna. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja složna trojka je privedena pritvorskom nadzorniku, dok je Općinskom državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće.

Obradom je utvrđeno da su njih tri od lanjske veljače operirale po Zagrebu , Zagrebačkoj županiji te Petrinji. Na kućne telefone zvale su osobe starije životne dobi obmanjujući ih da su se u opticaju pojavile krivotvorene novčanice te da svu ušteđevinu koju imaju po kućama, trebaju dati na provjeru.

Naivni starci su uredno nasjeli na njihove uigrane prijedloge i sugestije, pa su prevarantice, temeljem prethodnog telefonskog dogovora dolazile na kućna vrata vremešnih građana i preuzimale novac uz obećanje da će ga već sutradan, nakon tobožnjih provjera, vratiti jer da u protivnom taj novac, ako je krivotvoren, neće više vrijediti. Novac, međutim, nikad nisu vratile, a bilo je slučajeva da su i agresivno reagirale nakon što su ih građani zatražili na uvid osobnu iskaznicu.

Tako je bilo i 7. prosinca prošle godine oko 14,30 sati kada su se najstarija i najmlađa prevarantica pojavile kao djelatnice Zagrebačke banke na vratima 82-godišnjeg S.H. u zagrebačkoj Kružnoj ulici nakon što im je preko telefona rekao da je bolestan. Netom prije primopredaje 21 tisuće kuna koje je imao ušteđeno, zatražio je od jedne od prevarantica osobnu iskaznicu, no njoj se to nije svidjelo pa je starca udarila te pobjegla s novcem u nepoznato.

Prema istom scenariju, udružena trojka je još u 23 slučaja uspješno ostvarila svoje prevarantsko-lopovske nakane, dok je u dva navrata prijevara ostala na pokušaju.

Inače, 30-godišnja A.M. i 28-godišnja E.I. od ranije su se već nekoliko puta ogriješile o zakon zbog niza prijevara i imovinskih delikata, dok je najmlađoj u njihovom tercetu, 22-godišnjoj G.Š. ovo prvi ulazak u policijske kaznene evidencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:16